שתף קטע נבחר
 

דלקת בדרכי השתן: דרכי מניעה וטיפול

אם אתם חייבים לרוץ לשירותים מדי שעה וחשים צריבה בזמן ההשתנה, נראה שאתם סובלים מדלקת בדרכי השתן. נסו לשמור על היגיינה ולשתות מיץ חמוציות, וטלו אנטיביוטיקה במידת הצורך

דלקת בדרכי השתן היא תגובה דלקתית של ציפוי רירית שלפוחית השתן בעקבות פלישה של חיידקים. אצל נשים היא מופיעה בעיקר בשלוש תקופות חיים: בינקות ובילדות (עד גיל 4), עם תחילת קיום יחסי מין ובתקופות של אל-וסת ממושך ושינויים במרקם הרירית באיבר המין. לעומת זאת אצל גברים השכיחות בינקות ובילדות נמוכה יחסית, והבעיה מתרחשת יותר בגיל מבוגר, בעקבות אצירת שתן כרונית הנגרמת מהגדלה שפירה של הערמונית (BPH).

 

מה הגורמים

 

דלקות בדרכי השתן נגרמות בעיקר מחיידקי אשריכיה קולי (E. Coli) וכן מחיידקים אחרים מאותה משפחה הקרויה גרם שלילי.

 

כמו גורם הגיל, גם אופן חדירת החיידקים שונה בין נשים לגברים וקשור באורך השופכה, שהיא הקטע המקשר בין שלפוחית השתן לפתח יציאת השתן. אצל נשים היא קצרה (3-2 סנטימטרים בלבד) ומאפשרת מעבר נוח של חיידקים מאזור פי הטבעת לשלפוחית השתן. לעומת זאת אצל גברים השופכה ארוכה הרבה יותר (25-20 סנטימטר אצל גבר בוגר), מה שמקטין את הסיכוי לחדירת חיידקים בצורה זאת. אצלם מקור הדלקות בעיקר בחיידקים שעוברים מזיהומים שונים בדם לדרכי השתן. השילוב בין אצירת שתן לתנאים שמספקת שלפוחית השתן - טמפרטורה מתאימה, חלבונים וחומרי מזון הדרושים להתפתחות חיידקים - מהווים קרקע פורייה להתפתחות דלקות.

 

במקרים נדירים עלול לגרום לדלקות גם פגם במבנה מערכת דרכי השתן, שהוא בדרך כלל מולד. גם הסיכוי להידבק בדלקת שלפוחית השתן בעקבות שימוש בשירותים ציבוריים

הוא מזערי.

 

מה הסימנים

 

הסימנים לדלקות בדרכי השתן דומים בגברים ובנשים והם כוללים תכיפות ודחיפות בהשתנה, צריבה ולעתים אף שינויים בצבע השתן, שעלול להיות עכור. גם ריחו של השתן עלול להיות חריף מהרגיל, שכן החיידקים גורמי הדלקת מפרקים את חומרי השתן, פעולה כימית המלווה בהיווצרות גזים.

 

כאשר הדלקת פוגעת ברירית שלפוחית השתן נלווה לסימנים אלה גם חום. ככלל, דלקות בדרכי השתן המלוות בחום מצביעות על מעורבות של הכליות, קרי מערכת השתן העליונה.

 

מה הסכנות

 

אצל תינוקות בנות עלול זיהום הנגרם בגלל ריפלוקס (פגם מולד בשסתומים הגורם לשתן לחזור לכליות בזמן ההשתנה) להחמיר דלקת בדרכי השתן. זיהום בכליות, פגיעה ברקמת הכליה והצטלקותה וירידה בתפקוד הכלייתי הם כמה דוגמאות להחמרה כזאת, והתוצאה עלולה להיות אי-ספיקת כליות סופנית המחייבת דיאליזה.

 

אצל נשים צעירות, בעיקר כשהדלקת קשורה בהתחלת קיום יחסי המין, מדובר לרוב במחלה קלה יחסית, שאמנם מעיקה ופוגעת באיכות החיים, אבל כמעט אין עמה סיכונים.

 

אצל מבוגרים - נשים וגברים כאחד, אולם בעיקר גברים הסובלים מאצירת שתן על רקע הגדלה של בלוטת הערמונית - עלולה הדלקת להפוך לאבצס, כלומר לזיהום מוגלתי שלא מתנקז, מה שעלול להתפתח לזיהום בדם שעשוי להיות קטלני.

 

איך מאבחנים

 

הכלי הראשון לאבחון דלקת בדרכי השתן הוא שלב התשאול הרפואי. דיווח על הסימנים האופייניים לדלקת זאת, ולעתים אף על דם בשתן וכאבים עוויתיים בבטן התחתונה, מבהיר את הצורך בבדיקת שתן כללית ובבדיקת שתן לתרבית. בתרבית השתן מנסים לבודד את החיידק גורם הדלקת כדי לזהות אותו ולקבוע מהו הטיפול האנטיביוטי המתאים ביותר.

 

איך מונעים

 

יש שתי דרכים למנוע דלקות בדרכי השתן: שמירה על היגיינה וטיפול בגורם הדלקת הראשוני.

 

שמירה על היגיינה נכונה בעיקר לגבי נשים, שאצלן כאמור אחד הגורמים העיקריים להופעת הדלקת הוא נדידת חיידקים מאזור פי הטבעת לנרתיק. מדובר לא רק ברחצה, אלא גם בניגוב יסודי של פי הטבעת לאחר כל יציאה, והקפדה על ניגוב הצואה לא לעבר הנרתיק אלא בכיוון ההפוך. נשים שהדלקות מתפתחות אצלן בעקבות קיום יחסי מין יכולות להיעזר בטיפול אנטיביוטי מונע.

 

טיפול בגורם הראשוני מתייחס למשל לגברים שסובלים מדלקות בדרכי השתן עקב אצירת שתן הקשורה בערמונית מוגדלת. במקרה כזה יש לקבל טיפול להקטנת ממדי הערמונית.

 

איך מטפלים

 

הטיפול בדלקות בדרכי השתן הוא כאמור באמצעות אנטיביוטיקה המתאימה לסוג החיידק הגורם לדלקת, בכדורים, או בעירוי תוך ורידי שמחייב אשפוז בבית החולים.

 

בגלל ההבדלים במבנה האנטומי משתנה גם משך הטיפול בין גברים לנשים. אצל גברים עלול שתן נגוע בחיידקי הדלקת להצטבר בשלפוחית, ולכן נדרש טיפול ממושך יותר בן 10-7 ימים, בעוד שאצל נשים יספיקו 5-3 ימים בלבד לטיפול בדלקת באותה חומרה, ולעתים אפילו יספיק טיפול אנטיביוטי חד-פעמי. טיפול בדלקת חריפה יותר עשוי להימשך כ3- שבועות.

 

מה האלטרנטיבה

 

על פי הרפואה הסינית, דלקת בדרכי השתן נגרמת מעודפי לחות וליחה בגוף. כדי להתגבר על אלה מומלץ לשתות חליטות קמומיל בשילוב עם אכיניצאה ושן ארי, או תמצית אלוורה.

הנטורופתים, לעומת זאת, ממליצים על משקאות משתנים כמו מיצי סלרי, מלפפון, חסה, פטרוזיליה וסלק. שתי כוסות ביום יסייעו בהפחתת הדלקת. לנשים מומלץ לשטוף את הנרתיק בתמיסה המורכבת מכוס מים פושרים

 

ומ-20 טיפות שמן עץ התה, שיכולה לסייע בחיטוי דרכי השתן. את התמיסה, שמתאימה לשימוש לאחר השתנה או קיום יחסי מין, יש להכין בדקדקנות, משום שריכוז גבוה יותר של השמן עלול להיות רעיל. השפעה מחטאת תתקבל גם מתמיסה של שתי כפיות תה "חותם הזהב" בכוס מים.

 

מעבר לכך מומלץ הן לנשים והן לגברים להקפיד על שתיית 3 ליטרים מים ביום ולהימנע מצריכת סוכרים מתועשים ופחמימות מזוקקות. לעומת זאת כדאי לשלב בתפריט היומי כמה שיני שום טרי, שידוע בסגולותיו נוגדות הדלקת.

 

תוספי מזון שעשויים לסייע בימים הראשונים של הדלקת הם ויטמין C, ויטמין A, ביתא-קרוטן ואבץ, וכן כמוסות של חמוציות, המשפיעות על האיזון החומצי בדרכי השתן, מה שפוגע ביכולת ההישרדות של החיידקים.

 

 

 

טיפול לנשים בלבד

 

מרבית החיידקים בגופנו זקוקים לסביבה בסיסית יחסית לצורך פעילותם והתרבותם. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים כי שתיית מיץ חמוציות (Cranbaries) משנה את דרגת החומציות בשתן (pH) ויוצרת בנוזל השתן תנאים המסייעים בהשמדת החיידקים. מהמחקרים אף עולה כי שתייה יומיומית של מיץ חמוציות מונעת התפתחות של זיהומים חוזרים בדרכי השתן.

 

בעקבות המחקרים ממליצים כיום לנשים הסובלות מזיהומים חוזרים בדרכי השתן (שלא בגלל פגם מבני) לשתות מדי יום לפחות כוס מיץ חמוציות. לעומת זאת הדבר לא הוכח כיעיל בגברים הסובלים מדלקות בדרכי השתן על רקע ערמונית מוגדלת.

פורסם לראשונה 24/01/2005 15:07

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' חיים מצקין, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי תל אביב; ד"ר אביטל סבג-חורש, מומחית לרפואה טבעית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסנת רום
דלקת בדרכי השתן. קל להתמודד
צילום: אסנת רום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים