"התוכנית האמריקנית לכיבוש איראן בשבועיים"
השמדת הכורים הגרעיניים, הפלת משטר האיטוללות וכינון ממשל ידידותי בטהרן, מבלי להיכנס אליה - אלה הם שלבי התוכנית המפורטת, שהכינו גנרלים בדימוס עבור המועצה לביטחון לאומי. הפרטים, שהודלפו לעיתון הערבי הנפוץ "א-שרק אל-אווסט", כוללים מתווה הונאה והזרמת כוחות מגבול עיראק. בפנטגון חוששים ממתקפה ישראלית מוקדמת, שתטרוף את כל הקלפים
איראן על הכוונת: דווקא בצל ההבנות של טהרן עם ארצות אירופה, ונכונותה להקפיא את העשרת האורניום, נערכת וושינגטון לאפשרות של התמודדות צבאית עם התיק האיראני - אולי כבר ב-2005.
המועצה לביטחון לאומי של הנשיא בוש שוקדת על הכנת האופציות הצבאיות, ולשם כך מינתה צוות של גנרלים בדימוס ומומחי מודיעין, שהכינו עבורה מספר תרחישים. העיתון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט", מהנפוצים בעולם הערבי, מתייחס היום (שבת) בהרחבה, בכותרתו הראשית, לדיונים שנערכים בנושא, ונכנסים להילוך גבוה.
על פי הכתבה, בסדרת הפגישות, שהאחרונה שבהן התקיימה בסוף השבוע, נטלו חלק בכיר ה-CIA לשעבר, דיוויד קיי, שעמד בראש צוות הפקחים בעיראק, וסם גרדנר, ששרטט כבר לפני 20 שנה את עקרונות הפלישה לעיראק. אליהם הצטרפו גם קנת פולק, מומחה לאיראן במכון "ברוקינגס" בוושינגטון, וקנת בייקון, העומד בראש הסוכנות הבינלאומית לטיפול בפליטים. הצוות ערך סימולציית מצבים, "משחק מלחמה", בניסיון לתכנן פלישה לאיראן.
כיבוש בשלושה שלבים
האישים גיבשו תוכנית למתקפה כוללת בשלושה שלבים: ראשית - תקיפת בסיסים של משמרות המהפכה באיראן. להערכת הביון האמריקני, הצבא מכיר היטב את המטרות ויוכל לבצע את המשימה בתוך יממה אחת.
השלב השני הוא תקיפת המתקנים הגרעיניים באיראן, הכוללים, לפי ההערכות, בין עשרות למאות אתרים שונים. להערכת המודיעין האמריקני, ב-125 אתרים מייצרת איראן נשק בלתי קונבנציונלי מסוג כלשהו.
רק לאחר ביצוע שלב זה אמורה להיפתח המתקפה הכוללת, בה יפלשו כוחות רגליים למדינה. לפי המומחים, הכוחות יזרמו לאיראן ממדינות המפרץ הפרסי, עיראק, גרוזיה, אפגניסטן ואזרבייג'אן. בתחילה הם יסגרו על גבולותיה של איראן וידחקו את צבאותיה לפנים הארץ, ולאחר מכן ינועו לעבר הבירה טהרן - במהלך שאמור להסתיים בתוך שבועיים.
מתווה הפעולה, שהוא רק אחד התרחישים שהוכנו, דומה לאופן בו פשטו צבאות הקואליציה על עיראק. התוכנית אינה כוללת כניסת כוחות לטהרן עצמה. גולת הכותרת שלה מדברת על החלפת הממשל האיראני בממשל "ידידותי".
ואולם, משרד ההגנה האמריקני מדגיש כי התוכנית שונה במעט מזו שפעלה בעיראק. "איננו רוצים להפיל את טהרן כפי שהפלנו את בגדד. אנו רוצים שהמלחמה תיערך מחוצה לה, ושרק כוחות המיוחדים ייכנסו לתוך העיר. נלחץ להפיל את 'ממשלת המולות' ולכונן ממשלה ידידותית. נצא מטהרן במהירות, והממשלה הידידותית תסייע לנו בכך". להערכת הפנטגון, שלבי המתקפה המוקדמים יותר יצרו "מפלה מורלית" קשה, ויתרמו למפלה הצבאית.
תקיפת בסיסי משמרות המהפכה תיעשה באמצעות מטוסים וטילי שיוט, שישוגרו מנושאות מטוסים באזור. שלב זה יימשך יום אחד. תקיפת מתקני הגרעין, בצירוף מפקדות הצבא ובסיסי ההגנה האווירית, תימשך עוד חמישה ימים נוספים, והיא תיפתח במתקפת דמה (מתקפת הונאה)מאזור המפרץ הפרסי - בעוד המאמץ המרכזי מופנה לגבול עיראק. אז גם תחל תקיפה מצפון, באמצעות כוחות שיוטסו משדות התעופה באזרבייג'אן וגרוזיה.
במקביל, ייכנסו כוחות מיוחדים ממזרח – מאזור אפגניסטן. להערכת הפנטגון, יידרשו שלושה שבועות להעביר את כל הכוחות וכלי הנשק לאזור "באופן מוצנע, שהעולם לא יידע עליהם". שבוע נוסף יידרש לתקיפת משמרות המהפכה והמתקנים הגרעיניים וכאמור, עוד כשבועיים עד שיגיעו הכוחות לפרברי טהרן.
חשש מתקיפה ישראלית
על אף האופטימיות שהציגו באי הפגישה בדבר יכולתה של ארצות-הברית להשלים את המערכה באיראן בתוך לא יותר מ-14 ימים, הם גם הזהירו מתגובה איראנית אפשרית. לטענתם, כאשר איראן תחוש בסכנה של ממש, היא תגיב בתקיפה מצדה, שעלולה לשלב גם פתיחת חזית שיעית בתוך עיראק.
המומחים התייחסו גם לאפשרות שישראל תשתלב בתוכנית ותתקוף את המתקנים הגרעיניים באיראן. "ישראל יכולה לתקוף באיראן בדיוק כפי שתקפה בעיראק". קיי אף הבהיר כי האינטרס הישראלי שונה מזה האמריקני, משום שישראל נמצאת תחת איום גדול יותר. "לכן", הסביר, "ייתכן שישראל תחליט לתקוף, אבל תקיפה אחת לא תספיק כדי לעצור את ייצור הפצצה, וייתכן אף שפצצה שכזאת כבר יוצרה, למעשה".
נציג משרד ההגנה בדיונים אמר כי תקיפה ישראלית "תגרום לתגובות נגד עזות מצד אירופה והעולם המוסלמי. לכן, אם נתרכז בנקודה זו נצליח ללחוץ על ישראל שלא לתקוף את איראן". הוא הוסיף כי במגעים שניהלו עם בכירים בישראל, הובהר כי "הם לא רוצים לתקוף, הם מבינים שאין להם את האמצעים הטכניים לחסל את המתקנים האיראנים".
ארצות-הברית וישראל מתואמות לחלוטין בכל הקשור לתיק האיראני. ההתקדמות האיראנית בדרך לפצצה מדירה שינה זה זמן רב בקרב מקבלי ההחלטות בירושלים. בהתייחסות נרחבת לנושא אמר לאחרונה ראש הממשלה שרון, כי מבחינת ישראל - איראן מתקרבת לנקודת האל-חזור, ופצצת אטום בידיה "תהיה בלתי נסבלת".