שרון קורא לצה"ל: הגיבו בזמן אמת
הממשלה קיימה הבוקר דיון שעסק בחלקו בשאלת מוסריותו של צה"ל. הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון התלונן על "עריכה מגמתית". ראש הממשלה, אריאל שרון, קרא לצה"ל "למצוא דרך להגיב מהר ובזמן אמת". שר האוצר נתניהו קרא להדוף את "ההתקפות הכוזבות על חוסר מוסריותם של החיילים". בשבוע שעבר נחשפו ב-ynet פרשת השייטת ופרשת הרג הפלסטיני במהלך "מסע הווי" של חיילי גבעתי
"יש כאן תשוקה חולנית לפרסם דברים גם אם הם לא נכונים. זה דבר חמור מאוד לצבא וגורם נזק עצום להסברה של ישראל בעולם" - כך אמר הבוקר (יום א') ראש הממשלה, אריאל שרון, בישיבת הממשלה שדנה בהתנהגותם של חיילי צה"ל.
שרון פנה לרמטכ"ל וקרא לצבא להגיב במהירות ובזמן אמת: "אני מבין את מצבכם. יום רודף יום זה מצב בלתי נסבל. צריך למצוא דרך להזים את הדברים במהירות. שרי הממשלה חייבים לעמוד מאחורי הכוחות. אני עשיתי זאת בשבוע שעבר וצריך שגם אתם תעשו זאת". שרון מתח ביקורת על קצינים בכירים לשעבר שהתראיינו ואמרו כי אינם זוכרים צה"ל כזה. "אני השתתפתי בקרבות עוד מ-48', ורגישות הצבא היום גבוהה בהרבה יותר מבעבר, בנושאי מה מותר ומה אסור".
גם השרים האחרים התייצבו לימין צה"ל. שר האוצר, בנימין נתניהו, קרא לשרים להתייצב מאחורי חיילי צה"ל ומפקדיו, ולהדוף את "ההתקפות הכוזבות על חוסר מוסריותם של החיילים". לדבריו, "התקפות אלו מבית הן מוטעות מזיקות ומחלישות את ישראל בעולם, הן במקרה הכינור והן במקרה חיילי השייטת מסתבר שהדיווחים הראשונים עשו עוול לחיילי צה"ל והעמידו אותם באור שלילי וכוזב". לדברי נתניהו, אין צבא מוסרי יותר מצה"ל.
שר הביטחון, שאול מופז, אמר כי "תהליך קבלת ההחלטות מול המפקדים בכל הרמות מוכיח כי צה"ל הוא צבא מוסרי שמסוגל לחקור את עצמו, כל אירוע חריג נבדק לעומק. הוריתי לטפל מיידית בכל חריגה מנורמות מקובלות". לדבריו, "המערכת המשפטית הצבאית עצמאית וביכולתה להגיע להחלטות צודקת גם אם הן סותרות לעיתים את התחקירים הפיקודיים".
השר שרנסקי מנה בעיות הסברתיות שישראל עומדת בפניהן, בעיקר בשל ריבוי הגירסאות בסוגיות הקשורות למוסריותם של חיילי צה"ל. שרנסקי ציין כי אחד מדו"חות זכויות האדם שיצא לאחרונה תוקף את ישראל על הרס בתים לצורך חשיפת מנהרות להברחת נשק, כשבדו"ח מצוין כי יש טכנולוגיות אחרות לחשיפת מנהרות שלא כרוכות בהריסת בתים, וכי ניתן להשתמש בהן כפי שעושה צבא ארה"ב.
הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, הגיב: "צה"ל משתמש באותן טכנולוגיות שבהן משתמש צבא ארה"ב לחשיפת מנהרות בגבול עם מקסיקו, אך כשבסיס של מנהרה נמצא בתוך בית, הדרך היחידה לחשוף אותה היא בכניסה לבית". שרנסקי מתח ביקורת גם על מצבה ההסברתי של ישראל בנוגע לווידוא ההריגה בילדה הפלסטינית: "כיצד ניתן להסביר את האירוע בחוץ אם כל שלושה ימים צצה לה גירסה חדשה?".
יעלון מתלונן על "עריכה מגמתית"
הרמטכ"ל אמר לשרנסקי כי קיימת בעיה אובייקטיבית עם התקשורת: "בכתבה ששודרה בערוץ 2 (בתוכנית של אילנה דיין), הוצג צילום מתוך אימון בלבד של חיילים יורים ותוקפים, בעוד שמהכתבה ניתן היה להבין שאלו הם החיילים שירו בילדה. בנוסף, בעריכת הכתבה הוצגו חיילים חוגגים בסמוך לאירוע הירי, בעוד שהיה מדובר בחגיגת ראש השנה של החיילים, שנערכה חודשיים לפני האירוע. עד שלא יסתיים משפטו של הקצין, לא ניתן יהיה לתת את הגרסה המוגמרת". שרנסקי השיב: "בינתיים יוצא שמדינת ישראל עומדת למשפט".
יעלון הוסיף בנוגע לסוגיות הערכיות בצה"ל כי הוא אינו מתכוון לטאטא שום עניין מתחת לשטיח, אלא להיות נוקב ולבדוק מה שצריך, "כולל ענישה במקומות שצריך". עם זאת הוא הוסיף כי "יש להיזהר ולא להוציא את דיבתם רעה של כל המפקדים והלוחמים בגלל קומץ פרשיות רעות שמטופלות". לדבריו יש לשים את אותן פרשיות "בפרופורציות" ולא להפוך זאת לחזות הכל.
בשבוע שעבר נחשפו ב-ynet שתי פרשות קשות. האחת - פרשת השיייטת: בצה"ל חוקרים חשד שחיילים מהשייטת הרגו ביום שישי לפני שבועיים מבוקש מהג'יהאד האיסלאמי, לאחר שפצעו אותו קודם לכן באזור ג'נין ולקחו את נשקו. כוח השייטת, שחייליו היו מעורבים בפעולה, הושעה ונפתחה חקירה. שני עדים פלסטינים מהכפר ראבא סיפרו לארגון "בצלם" שחיילי צה"ל ירו למוות בכמייל, לאחר שכבר לא היווה סיכון. ביום חמישי הוחלט להחזיר את הכוח לפעולה.
בראש הצוות החוקר את הפרשה הועמד תת-אלוף יאיר גולן, מפקד עוצבת הגליל. ממצאי הביניים של התחקיר הוצגו בפני אלוף פיקוד המרכז, משה קפלינסקי, ומהם עולה כי לא היה כשל ערכי או מוסרי בפעילות הצוות - אך נמצאו "ליקויים מקצועיים".
הפרשה השנייה: צה"ל חוקר את מותו של נער פלסטיני בן 15, שנהרג מירי חיילים ב"מסע הווי", סמוך למורג שבדרום רצועת עזה. במהלך המסע שערכו חיילי גבעתי לפני מספר חודשים, בשילוב אש חיה, פגע צרור בראשו של הנער ששהה עם אביו בשדה חקלאי. הפרקליטות הצבאית טרם גיבשה את מסקנותיה, אולם לפני ימים ספורים הוחלט כי קצין בדרגת סגן-אלוף, שהיה הגורם הבכיר ביותר בשטח, יקודם. בצה"ל מסבירים כי אין "אינדיקציית מצ"ח" נגד הקצין ולכן אין מניעה בקידומו.
תגובות
מארגון "שוברים שתיקה" נמסר בתגובה לדברים: "מהתגובות היוצאות מישיבת הממשלה עולה כי נבחרי הציבור בחרו להפקיר את חיילינו בשטח ולהתעלם מזעקת שבירת שתיקתם. בהופכם את החיילים ללא אמינים נבחרי הציבור משקרים לציבור ומעדיפים לראות בתופעות נפוצות כ'חריגים'. אנו קוראים להם לבוא ולשמוע את מאות החיילים אשר פנו וממשיכים לפנות אלינו מידי שבוע, ולהתחיל להתמודד עם המציאות הקשה שהם מספרים".
ואילו בכוונת אנשי תנועת "שלום עכשיו" לשלוח מכתבים לראש הממשלה ושר הביטחון, ובהם כיסויי עיניים על מנת לסייע להם, לטענת הארגון, "להמשיך ולהתעלם מההידרדרות המוסרית של צה"ל". בארגון אומרים: "שרון ויעלון מעדיפים להרשים את התקשורת במקום לטפל בהשפעות הכיבוש על חיילי צה"ל".
מארגון מחסוםwatch נמסר, כי "הארגון מתעד מזה ארבע שנים את ההתעללות, הדיכוי והכתישה של שני מיליון פלסטינים במחסומים בגדה. מה שמתגלה ונפרש לעיני הציבור הישראלי עכשיו הוא קמצוץ מהאירועים המתרחשים בשטח. מטרת הפירסומים אינה להכפיש את חיילי צה"ל אלא לשקף את המציאות החולה של כיבוש ודיכוי של עם שלם. ההיסטוריה מלמדת אותנו שכל כיבוש צבאי של אוכלוסיה אזרחית מידרדר למעשים בלתי מוסריים בעליל והפתרון אינו בהענשת
חייל זה או אחר או ב'עקירת העשבים השוטים', אלא עקירת הכיבוש עצמו. יבדקו שרון ויעלון מה חלקם בהבאת החיילים להידרדרות המוסרית הזאת, ולא יתקפו את התקשורת על כך שהיא חושפת אותה".