שרון לפלסטינים: שילמתי מחיר כבד, עכשיו תורכם
בנאומו בכנס הרצליה פנה ראש הממשלה להנהגה המתגבשת ברשות, ואמר: "אין לנו רצון לשלוט בכם או לנהל את עניינכם". הוא שיבח את מצרים והצהיר כי אם תפעל לסיכול הברחות, צה"ל יסוג גם מציר "פילדלפי". שרון הביע תקווה שההתנתקות תתואם עם הפלסטינים, לקראת הסדר אפשרי. במסר אופטימי במיוחד, סיכם: "2005 היא שנת ההזדמנות הגדולה, נעשה הכל כדי שלא תהפוך לשנת ההחמצה"
"שנת 2005 היא שנת ההזדמנות הגדולה, נעשה הכל כדי שלא תהפוך לשנת ההחמצה" - כך אמר אמש (יום ה') ראש הממשלה, אריאל שרון, בנאום אופטימי במיוחד שנשא בכנס הרצליה. "בשנת 2005 יש הזדמנות לפריצת דרך היסטורית ביחסים ביננו לבין הפלסטינים, הזדמנות לה חיכינו שנים רבות", הוסיף.
לקראת יישום תוכנית ההתנתקות, ועם ממשלה שנשענת על 40 מנדטים בלבד, הגיע ראש הממשלה לכנס של המרכז הבינתחומי, שננעל הערב. הנאום נפתח בעקיצה לעברה של מפלגת העבודה. שרון קיבל את המקרופון ואמר: "התמודדתי עם הרבה דברים בחיים שלי, אבל אני מודה שבנושא הטירוף של התיק או התיק ורבע טרם הצלחתי להתגבר".
החלק המרכזי בנאום כלל פנייה ישירה לפלסטינים: "איננו רוצים לשלוט בכם, אין לנו רצון לנהל את עניינכם. לאחרונה קיבלנו את ההחלטה ההיסטורית, שילמתי על הובלת ההחלטה הזו מחיר אישי ופוליטי כבד", אמר שרון להנהגה המתגבשת ברשות. "אני מקווה ומייחל כי בזמן הקרוב תקבלו גם אתם החלטה היסטורית לעצור את הגורמים התומכים בטרור ולמצוא יחד איתנו את הדרך בה יוכלו שני העמים לחיות כאן, על פיסת הארץ הזו, בביטחון ובשלום. אני מאמין שזה נמצא בהישג ידנו. אנחנו ניצבים בפני רגע היסטורי, מי יודע מתי תחזור הזדמנות שכזאת?"
"תוכנית ההתנתקות היא היוזמה החשובה ביותר שקיבלנו בשנים האחרונות, והיא הייסוד לפריצת דרך", אמר ראש הממשלה. "הרי לכל אחד ברור שבהסדר קבע לא נהיה ברצועת עזה, ואין לנו כבר עכשיו מה לחפש שם. ההכרה הזאת לא מפלגת את העם ולא קורעת אותו, כפי שטוען המיעוט המתנגד, אלא ההיפך - היא מאחדת את העם, בהבחנה בין מטרות שראוי להילחם עליהן, כי הן בנפשנו ממש - כמו ירושלים, גושי ההתיישבות, אזורי הביטחון ושמירת אופיה של המדינה כיהודית - לעומת מטרות אחרות, שברור כי לא יוגשמו, ושמרבית הציבור אינו מוכן, ובצדק, להקריב כל כך הרבה למענן".
אלא שהתוכנית המקורית, שהייתה מהלך חד-צדדי במהותו, עברה שינוי משמעותי בעקבות מותו של ערפאת: "לאור ההזדמנויות החדשות והפוטנציאל למנהיגות פלסטינית חדשה, ישראל תהיה מוכנה לתאם סוגיות שונות הנוגעות להתנתקות עם ממשלה פלסטינית עתידית, ממשלה שיכולה ומוכנה ליטול אחריות על האזורים שאותם נפנה", אמר שרון בנאום. "אם כך יקרה, יווצר סיכוי אמיתי להגיע להסדר ובעתיד אולי גם לשלום אמיתי. אנחנו יכולים להגיע למצב שבו הטרור יפסיק להיות איום כה מוחשי על שלומם של אזרחי ישראל. לראשונה מאז הקמת המדינה, נוכל לחיות חיים שלווים".
פירות מדיניים
לדברי שרון, יוזמת ההתנתקות "הביאה שורה ארוכה של פירות מדיניים. בזכותה אין לפלסטינים כל תירוץ להשתמש בטרור. ההישג החשוב ביותר הוא ההבנות ביני לבין בוש, שמהוות בסיס חדש יותר מאי פעם ליחסים האסטרטגיים בין ישראל לבין ארצות-הברית. כיום לכל ברור כאשר ישראל מדברת על נכונותה לוויתורים כואבים, היא אכן מתכוונת לוויתורים כואבים עד מאוד".
"כולם יודעים שבארבע השנים האחרונות נאלצנו להתמודד עם שני משברים חריפים מקבילים - מתקפת הטרור והבידוד הכלכלי", אמר שרון. "התמודדנו עם בידוד בינלאומי ועם התגברות האלימות והאנטישמיות ברחבי העולם. עם תחושה של אובדן תקווה בקרב אזרחי ישראל. היינו צריכים קודם כל לשקם את אמוננו בעצמנו וביכולותנו".
ראש הממשלה הביע תקווה שתקום הנהגה פלסטינית מתונה, שתקדם אסטרטגיה של פיוס ומו"מ "ללא אלימות, טרור ושנאה". הוא הבטיח שישראל תעשה הכל כדי לסייע לבחירות ברשות: צה"ל ייערך בצורה שונה כדי לאפשר קיום תקין של מהלך הבחירות, ולהבטיח חופש פעולה. לשם כך מתנהלים מגעים ביטחוניים בין הצדדים.
שרון ציין לחיוב גם את היחסים המתחממים עם מצרים, ודיבר על אפשרות של תיאום מהלך ההתנתקות עם השכנה מדרום. תודה מיוחדת הוא שיגר לנשיא מצרים מובארק, על שחרורו של עזאם עזאם. הוא הוסיף כי נחישות מצרית במניעת הברחת אמצעי לחימה באזור ציר פילדלפי "תאפשר פינוי חלק יותר", ואולי גם פינוי של הציר הדרומי עצמו.
אך לצד האופטימיות: "צריך לזכור שיש גורמים שונים באזור שפועלים לסכל הסדר עם הפלסטינים ולהמשיך עם איומיו של הטרור. האיומים על מדינת ישראל טרם נעלמו. איראן קוראת בפומבי להשמדה המונית. יחד עם סוריה היא תומכת בארגוני טרור מסוכנים ופועלת לסכל את מאמצי ארצות-הברית להביא לדמוקרטיזציה ולרפורמות אמיתיות במזרח-התיכון. לישראל, למדינות ערב המתונות ולעולם כולו יש אינטרס משותף לתמוך ביציבות האזורית, למגר את הטרור ולהכניע את הקיצוניות שמאיימת על העולם כולו. ההיסטוריה מלמדת אותנו שרק נחישות, ולא השלמה עם המצב, תהיה המעצור האמיתי בפני הסכנות ליציבות האזורית".
הזדמנות היסטורית
שרון, שמופיע מדי שנה בכנס הרצליה, אמר: "השנה אני חש אופטימיות רבה בקרב הנואמים. בפרוס שנת 2005 אנחנו עומדים לקראת הזדמנות היסטורית, לשיפור מצבה האסרטגי של מדינת ישראל".
ראש הממשלה הזכיר מבצעים דוגמת "חומת מגן" ואמר כי "בזכות פועלם של חיילי צה"ל וזרועות הביטחון, הצלחנו להפחית את הטרור". הוא אמר כי "הרפורמות הכלכליות שישראל ביצעה ותמשיך לבצע הציבו אותה בעמדת זינוק חדשה. כדי שנוכל לבצע את הרפורמות הללו, יש להרחיב את ההסכמה הלאומית". הוא שיבח את ההבנות שהושגו בין האוצר להסתדרות, ודיבר על הצורך להשקיע ב"תיקון עוולות חברתיות וסיוע לשכבות החלשות".
"בשנת 2005 אנו עומדים בפני הזדמנות היסטורית לשנות מן היסוד את מצבה האסטרטגי של מדינת ישראל ולעשות צעדים גדולים למימוש תקוותנו", אמר שרון. "העובדה שהצלחנו להתמודד עם המשברים הפנימיים והחיצוניים פותחת בפני מדינת ישראל לראשונה מזה שנים הזדמנויות אסטרטגיות חשובות אותן אנחנו חייבים לממש. יש לנו הזדמנות להיחלץ מביצת המיתון ולהתחיל צמיחה אמיתית וברת קיימא, כזו שתביא לירידה באבטלה ולצמצום הפערים בישראל".
גם סוגיית החינוך הופיעה בנאום. שרון הבטיח ליישם את דו"ח דברת והזכיר שהממשלה כבר השקיעה 1.7 מיליארד שקל עבור נושא זה. במיוחד ציין לטובה את השיפור בהישגי התלמידים, כפי שבא לידי ביטוי במבחנים הבינלאומיים שנערכו לאחרונה.
לעומת הציפיות הגבוהות שהיו לקראת הנאום אשתקד, בו הציג שרון לראשונה את תוכנית ההתנתקות, הפעם הדריכות לקראת דבריו של ראש הממשלה הייתה פחותה בהרבה - אולי לאור ריבוי הופעותיו לאחרונה.