שתף קטע נבחר

 

כ-7,000 ניספו ברעש בדרום-מזרח אסיה

הרעש, שמוקדו היה באזור רדוד בלב האוקיינוס ההודי, נמדד בעוצמה של 8.9 בסולם ריכטר - החזק ביותר זה 40 שנה - והורגש היטב באינדונזיה, מלזיה, תאילנד, הודו, סינגפור וסרי-לנקה. גלי ענק שטפו את החופים, החשמל נותק ומבנים קרסו. תיירת ישראלית בפוקט: "הגלים הרסו את החוף, ראינו מכוניות הפוכות, אופנועים מתחת למים"

רעידת אדמה בעוצמה של 8.9 בסולם ריכטר פקדה לפנות בוקר (יום א') אזורים נרחבים בדרום-מזרח אסיה. מוקד הרעש היה בלב האוקיינוס ההודי וכתוצאה מכך שטפו את חופי מזרח הודו ומערב אינדונזיה ותאילנד גלים גבוהים המכונים צונמי.

 

התוצאה הייתה קטלנית: כ-7,000 בני-אדם ניספו באסון, מהם כ-3,000 בסרי-לנקה, מניין דומה בהודו וכן באינדונזיה, יותר מ-200 בתאילנד וכמה עשרות במלזיה ובמינמאר. עוד מאות הוכרזו כנעדרים, ביניהם תיירים, רבים אחרים נפצעו ורבבות פונו מבתיהם. הרעידה הורגשה גם בסינגפור ואף באיים המבודדים של אוסטרליה.  

 

הרעש היה החמישי בעוצמתו במאה השנים האחרונות והחזק ביותר מאז 1964, וגלי הצונמי שנגרמו כתוצאה ממנו הגיעו לגובה של כ-12 מטר, גרמו לנפגעים רבים ונזק רב לרכוש. "תיירים פשוט נסחפו לתוך הים", סיפרו עדי ראייה.

 

בדיוק היום לפני שנה אירע הרעש הקטלני בבאם שבאיראן. למרות העוצמה החלשה יותר - 6.7 בסולם ריכטר - נספו באותו אסון כ-26 אלף בני-אדם ורבבות נותרו בלא קורת גג.  

 

 

במשרד החוץ בירושלים עוקבים אחר הדיווחים המגיעים מהודו ותאילנד, בהתחשב בעובדה שמדובר באזורים האהודים במיוחד על תיירים מישראל. מאות טלפונים מבני-משפחה מודאגים כבר התקבלו בחדר המצב. בינתיים לא התקבל כל דיווח על נפגעים ישראלים, אולם כמה תיירים מהארץ הרגישו בהחלט את הזעזוע, אליו נקלעו בשיאה של החופשה.  

 

אחת מהם, חגית קליימן, השוהה בפוקט שבתאילנד, סיפרה ל-ynet כי גם שם היכו הגלים האדירים את החוף וזרעו הרס רב. "אנחנו מטיילים כאן, שני זוגות והתעוררנו מעוצמת הרעש. ברבע לשמונה בבוקר הבניין רעד להערכתי במשך שתי דקות לפחות. אפילו יותר".

 

"כואב הלב. זו טרגדיה למקומיים", אמרה. היא הוסיפה וסיפרה כי אנשי המלון הזהירו אותם כי צפויות רעידות משנה נוספות. "קבענו עם חברים ששוהים בצד השני של האי להיפגש לשיט ואז הם צלצלו להגיד שכל המלון שלהם, שממוקם ממש על החוף,  מוצף כולו. הם סיפרו שיש גלים בגובה של עשרה מטר. דקה אחר כך אמרו לנו שאסור לצאת לחוף כי החוף הרוס. יצאנו להסתכל ובאמת קשה להאמין. מכוניות הפוכות, הכביש מוצף. אופנועים מתחת למים".


רולנד בורק, השוהה בסרי-לנקה, סיפר לרשת BBC הבריטית על גלי הצונמי העזים ששטפו את האי: "אני בעיר שנקראת אונאווטונה, בחופה הדרומי של סרי-לנקה. היינו עדיין במיטה, בערך ב-10:00 בבוקר (על פי השעון המקומי) כששמענו לפתע צעקות מבחוץ. ואז המים החלו להיכנס מתחת לדלת. בתוך שניות הם הגיעו לגובה החלון. עד שהתחלנו לרוץ החוצה, המים כבר הגיעו לנו לגובה החזה.


צילום: רויטרס

"אנחנו מפלסים את דרכנו במים השוצפים. בתור התחלה, טיפסנו על עץ לכמה דקות, אבל העצים החלו לקרוס מעוצמת המים. נסחפנו כמה מאות מטרים עם המים, בעודנו מנסים לחמוק מהאופנועים והמקררים והמכוניות שנסחפו עמנו. לבסוף, כ-300 מטר מהחוף, הצלחנו לעלות על עמוד בטון, עליו נתלינו, והמים החלו לרדת לאט לאט".

 

עוד סיפר בורק: "הנזק פה אדיר. מכוניות על העצים, מבנים הרוסים. מאיפה שאני נמצא זה בלתי אפשרי לתאר תמונה מדויקת של מספר האבידות... אין כאן שירותי חירום - זו הצלה בסגנון 'עשה-זאת-בעצמך'. אנשים מנסים לעבור בין הבניינים ולחפש אנשים שאולי לכודים בתוכם. רוב האנשים ברחו למקומות גבוהים, מחשש לעוד נחשול - השמועות אומרות שעוד אחד עלול להגיע ואנשים מנסים לעלות על הגבעות".  


הרעש התפשט בדרום-מזרח היבשת

 

ד"ר רמי הופשטטר, מנהל המכון הסיסמולוגי בישראל, הסביר בשיחה עם ynet כי מוקדי הרעש היו באזור רדוד יחסית באוקיינוס - בעומק של 10 ק"מ - ומכאן הנזק האדיר הפעם. "לעומק יש חשיבות עצומה. הרעידה קרתה בים, מערבית לחלק הצפוני של סומטרה . היא הורגשה למרחקים עצומים מאוד. נוצרו גלי שטח, שדועכים באיטיות. במרחקים גדולים, כמות גדולה מאוד של אנרגיה עוברת דרכם".

 

"אזור האוקיינוס כולו פעיל מאוד", הסביר הופשטטר, "בערך פעם בשנה יש רעידה של 8 ומעלה בסולם ריכטר אי שם בכדור הארץ, לרוב באוקיינוס השקט - שם זה קורה במהלך ה-100-200 שנים האחרונות".

 


מוקדי הרעש

 

הרעידה היכתה באינדונזיה בשעה 7:59 בבוקר לפי השעון המקומי. דיווחים ראשונים הצביעו על נזק קל בלבד שנגרם בעיר בנדה אצ'ה, בירת מחוז אצ'ה. בעקבות הרעש החלו תושבי העיר נמלטים מבתיהם. אלפים התגודדו ברחובות והמתינו לשוך הרעש. אבל אז הגיעו הגלים הגבוהים ששטפו את הרחובות וגרמו להצפות. במקומות מסויימים נאמד עומק המים במטר אחד. במוקדים רבים גרמו ההצפות לניתוק קווי החשמל והטלפון, עובדה שמקשה על פעולות החילוץ. 

 

רעש האדמה גרם לרעשי משנה רבים, שהורגשו באזור כולו: באי סומטרה שבאינדונזיה דיווחו עדי ראייה כי הרעידה, החזקה ביותר מזה 15 שנה שפקדה את המדינה, מוטטה עשרות מבנים והסבה נזק אדיר.

 

בבנגלדש נמדדה מאוחר יותר רעידת אדמה בעוצמה של 7.36 בסולם ריכטר. מוקד הרעש היה עיר הנמל צ'יטאגונג שבדרום-מזרח בנגלדש. הרעש ארך כ-42 שניות, אך לא עד כה לא נמסר על נפגעים או נזק.

 

בסרי לנקה גרמו גלי ה"צונמי" להרס רצועת החוף התיירותית. גורמים רשמים בהנהלת בתי המלון שעל החוף דיווחו על הרס רב וציינו כי רצועת החוף נפגעה קשות.

 

האזור בו אירעה רעידת האדמה סובל מאי-יציבות ססמית בשל מיקומה בין לוחות טקטונים. לפני כחודש זיעזעה את אינדונזיה רעידת אדמה בעוצמה של 6.4 בסולם ריכטר בה נהרגו 29 בני אדם.

 

שלשום אירעה רעידת אדמה עזה, בעוצמה של 8.1 בסולם ריכטר בלב האוקינוס השקט בין אוסטרליה לאנטרקטיקה, בעומק של כ-9 ק"מ מתחת לפני הים. לא דווח על נפגעים אולם מומחים אמרו כי לו היה רעש שכזה פוקד את יבשת אוסטרליה, הנזק היה עצום. במקרה זה לא נרשמו גם גלי צומני משום שלדברי מומחים, הרעידה הייתה "אופקית ולא אנכית".

 

לשם השוואה, ברעש בעוצמה זהה לזו שאירעה היום, שפקד ב-85' את מקסיקו סיטי, נספו 9,500 בני-אדם.     


פורסם לראשונה 26/12/2004 04:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תדהמה בהודו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הצפות בתאילנד בעקבות הרעש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חילוץ דייג בהודו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
נושאים תפילה בסרי-לנקה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מנסים להציל את מה שנשאר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הגלים שטפו את החוף
צילום: איי פי
מומלצים