חשש: יהיו 50 אלף קורבנות; דאגה לחיי ישראלים
מספרי הנספים מטפסים שוב היום במזרח אסיה, בעיקר באינדונזיה. במלון אחד בתאילנד נמנו כ-800 הרוגים. משלחת צבאית לא תצא לבסוף לסרי-לנקה, אלא ישוגרו ציוד ותרופות בלבד. מתנדבים טסים מהארץ לאזור מוכה האסון: "למצוקה אין גבולות, זו השעה שלנו להוכיח שאנחנו חלק בלתי נפרד מקהילת העמים". משרד החוץ מדווח על חשש לחייהם של כ-10 ישראלים, ועוד 33 פצועים. ובבית מחכות עדיין מאות משפחות לצלצול הגואל
חשש כבד הבוקר (יום ג') כי מניין הנספים באסון בדרום-מזרח אסיה עלול להגיע ליותר מ-50 אלף בני אדם, מתועם יש חשש לחייהם של לפחות כ-10 ישראלים. אם המספר הזה יתממש, הרי שאסון הצונמי הוא אחד מאסונות הטבע הקשים ביותר שחוותה האנושות. היום כבר מדברים בחשש באזור על סכנה של התפרצות מגפות, בעוד הגופות נערמות באופן מאולתר.
המספרים עלו לאחר שסגן נשיא אינדונזיה, יוסוף קאלה, דיווח הלילה כי מספר ההרוגים במדינה עלול להגיע ל-25 אלף בני אדם. קאלה אמר לסוכנות הידיעות האינדונזית "אנטרה" כי "אלו אינם נתונים ודאיים, אך אני מעריך שישנם בין 21 ל-25 אלף הרוגים באינדונזיה בלבד". מספר ההרוגים הרשמי באינדונזיה עמד עד עתה על כ-5,000 בני אדם.
הצלב האדום דיווח כי המספר הרשמי של הנספים שנמנו עומד על יותר מ-29 אלף בני אדם, אולם מניין הנספים עולה כל העת בקצב מהיר: כוחות הצלה איתרו את גופותיהם של כ-800 בני אדם במלון "סופיטל" שבאזור קאהו לאק שבתאילנד. גורמים רשמיים העריכו כי מניין ההרוגים במדינה עלול להיות מעל 2,000.
הרוגים במדינות נוספות: בסרי-לנקה - יותר מ-15 אלף, בהודו יותר מ-4,000, באיי אנדמן וניקובר כ-5,000 הרוגים ומאות הרוגים ממדינות נוספות. מעבר ל-10 המדינות שבהן פגע האסון, נמנו עד כה לפחות 100 הרוגים מ-20 מדינות נוספות (רובם תיירים), מרביתם מאיטליה, בריטניה, נורווגיה, ארצות הברית ודרום קוריאה.
גופות מוטלות באינדונזיה (צילום: איי.פי.)
על רבבות הנעדרים נמנים גם כמה מאות ישראלים, אולם הרשימות שבידי משרד החוץ משתנות כל העת. נכון לשעות הצהריים התקבלו הנתונים האלה לגבי הישראלים: יש חשש לחייהם של כ-10 ישראלים, 33 פצועים (4 במצב קשה), טרם נוצר קשר עם כמה מאות ישראלים - אך חלק ניכר מהם הם ישראלים שלא היו "באזורים הפגועים". לאור זה אין לדעת בדיוק את המספרים והם יתבהרו ככל שיעבור הזמן.
בסך הכל שהו באזור האסון כ-1786 ישראלים, ומתוכם:
- בתאילנד: 820 ישראלים מתוכם בערך 300 לא יצרו קשר.
- בהודו: כ-540 ישראלים, בסביבות 330 לא יצרו קשר.
- סרי-לנקה: כ- 103 ישראלים, מתוכם כ-40 לא יצרו קשר.
- איי אנדמן: כ-160, על פי הערכה (לא ברור אם כולל כ-60 שכבר חולצו).
ראש הממשלה אריאל שרון שיבח היום את נציגי משרד החוץ על מאמציהם, ואמר כי יש לעשות מאמץ מיוחד לאפשר את החזרה של מי שרוצה בכך באופן מיידי. שרון, שנפגש עם שגרירי ישראל במדינות אירופה, ביקר בחדר המצב וקיים שיחת ועידה עם שגריר ישראל בהודו, שדיווח כי לא ידוע על נפגעים ישראלים בהודו.
בית-חולים שדה בבירת סרי לנקה
מדינות העולם, ובהן ישראל, מתגייסות לסייע לנפגעי האסון הכבד, שפקד דווקא את אחד האזורים העניים בתבל. פרופ' אבי ריבקינד, מנהל מחלקת הטראומה בביה"ח הדס עין כרם, שכבר יצא לסרי לנקה, סיפר ל-ynet: "אנחנו נמצאים במשרד הבריאות בסרי לנקה. העבירו לנו רשימת ציוד שהם זקוקים לו. אנחנו יורדים לדרום המדינה לראות בדיוק מה קורה שם ולעזור להם בהערכת המצב. כל זה נעשה בשיתוף פעולה עם חיל הרפואה של צה"ל ועם פיקוד העורף, ומשרד החוץ. עדיין לא פגשנו ישראלים, במקומות שהיינו בהם".
היום היתה אמורה לצאת לסרי לנקה משלחת של צה"ל, אולם יציאתה נתקלה במה שהוגדר "בעיות ביורוקרטיות" (סירוב של ממשלת סרי-לנקה לקבל אנשי צבא ישראלים) - ולבסוף הוחלט שיישלחו ציוד ותרופות בלבד.
"חלק בלתי נפרד מקהילת העמים"
אבל לא רק מדינת ישראל הרשמית שולחת: הלילה יצאו לבנגקוק מתנדבים מטעם ארגון "לתת", כדי לבצע הערכה ראשונית של הצרכים במקומות מוכי האסון, בעיקר בסרי לנקה. שאר חברי המשלחת יגיעו לבירת תאילנד בתוך 48 שעות.
"מיד עם היוודע מימדי האסון בדרום-מזרח אסיה הקמנו חדר מצב והפעלנו נוהל החירום", סיפר ל-ynet עו"ד ערן וינטרוב, מנכ"ל "לתת". הוא הוסיף: "זוהי השעה שלנו, כאזרחי ישראל, להוכיח לעצמנו ולשאר העולם שאנחנו מהווים חלק בלתי נפרד מקהילת העמים. על אף הבעיות הקשות של עוני ומצוקה איתם אנו מתמודדים בארץ, עלינו להביט גם אל מעבר לים ולהתגייס למתן סיוע הומניטרי, שכן למצוקה אין גבולות". עו"ד וינטרוב קרא לאזרחי ישראל "להירתם לסייע".
גם גופים קטנים יותר נרתמו למאמץ. חיליק מגנוס, בעלי חברת "אינטרסקיו", יוצא לאסיה בראש שלושה צוותים כדי לסייע בנסיונות לאתר ישראלים ולחלצם. בין השאר, יתמקדו הצוותים בניסיון לאתר משפחה שידוע כי שהתה בדרום סרי לנקה כאשר גלי הצונמי שטפו האי. אנשיו של מגנוס, שפועלים בשיתוף פעולה עם חברת הפניקס, יגיעו גם לקופיפי שבתאילנד.