שתף קטע נבחר

 

הספאם = ארבה אלקטרוני

לספאם לא צפוי עתיד מזהיר כי מדובר בתקשורת לא חכמה המשמשת מעטים שמעוניינים למכור ללקוחות שרובם לא מעוניינים לקנות

מלבד כמה חוקרים מכובדים באונירסיטת חיפה, רוב המשתמשים התפלשו השנה בדואר זבל. לא בגלל שאהבו את זה (לפחות לא רובנו) אלא משום שהיקף התופעה מזמן חצה את גבול הנסבל. חשיבות הדואר האלקטרוני ככלי תקשורת הכי יעיל באינטרנט כיום (עדיין) והזמן הרב שמוקדש לו הוא שמבדיל בין הספאם לעלונים הפרסומיים בתיבת הדואר הרגילה וזו הסיבה העיקרית לכך שדואר הזבל מרגיז כל כך את המשתמשים.

 

בדומה לארבה שפלש השנה לדרום הארץ, כל הודעת ספאם אינה מטרידה בפני עצמה אך התפשטותו כנחיל היא שמכלה כל חלקה טובה ומחייבת מלחמת חורמה. עתידו של הדואר האלקטרוני הוא שמונח כאן על הכף ומי שמבקש להבין את המשמעות מוזמן להיזכר בהתפרצות של הווירוס Sobig בשנה שעברה, כאשר הודעה חדשה הגיעה כל שנייה. מצב זה עלול להתממש אם עסקי דואר הזבל יקרצו ליותר ויותר אנשי עסקים קטנים, שייראו הזדמנות לעשות כסף קל על חשבון הזמן ותיבות הדואר שלנו, כלל המשתמשים.

 

קואליציה מפתיעה

 

בכיר הזבלנים, אמיר גנס, נהנה השנה מקואליציה מפתיעה של מוקירים ומצדיקים במצעד מרשים אך לא משכנע של מגלגלי עיניים. טיעונים בעד מאבק עקרוני על חופש העיסוק בדואר אלקטרוני מול תאגידי תקשורת מרושעים לא נשמעים משכנעים במיוחד כשמדובר באדם המצהיר על הכנסות של 100 אלף שקל בחודש מדואר זבל. אז נכון, ספקי האינטרנט משחקים לידיו כשהם לא ניגשים למאבק בספאם כשפיהם וליבם שווים אך זה עדיין לא מכשיר את השרץ.

 

כשעתיד הצעת החוק הישראלית נגד ספאם לוט בערפל ונראה כי החוק שהתקבל בארה"ב סייע מעט מאוד בצמצום התופעה, מתחזקת השאלה אם הנזק הכרוך בהתערבות המחוקק בדואר האלקטרוני שלנו לא עולה על התועלת וסופו להפוך לאות מתה בספר החוקים.

 

אז מה יהיה?

 

אין פתרון מחץ לספאם ולא יהיה, אך הדרך לצמצום הבעיה אינה במישור המשפטי או חוקי אלא הטכנולוגי. שיעור דואר הזבל צפוי להמשיך לגדול בשנה הבאה ובמקביל ישתכללו מסנני הספאם. טכנולוגיות אנטי ספאם המותקנות בשרתי דואר כמו DomainKeys של יאהו! כבר משולבות ב-Gmail של גוגל.

 

טכנולוגיות אלה מתבססות על מגנון אימות זהות, שיטמיע בכל הודעה יוצאת מהשרת חתימה דיגיטלית. כך יוכלו ספקי אינטרנט לבדוק את החתימה בהודעות נכנסות, לוודא כי אכן מדובר בהודעה שנשלחה משם המתחם המופיע בשורת ה-From, ולחסום את ההודעות שאינן תואמות. DomainKeys תסייע גם בחסימת מתקפות הונאה (Phishing), אך לא תמנע משלוח של דואר בלתי רצוי וקשה לחשוב על שיטה יעילה אחרת לחיסול דואר הזבל שלא תשפוך את המים עם התינוק, קרי, תפגע באפקטיביות של הדואר האלקטרוני.

 

פתרון אפשרי

 

אפשר לחשוב על תוכנת דואר אלקטרוני המשולבת עם RSS כמו Newsgator, כאשר בעל התוכנה מנוי על ערוצי RSS (פידים) של חברים, בני משפחה ומכרים לעבודה. למשל, הלגה מוסיפה לתוכנת האימייל-RSS שלה ערוץ RSS של חברתה, גרטרוד. בכל פעם שגרטרוד רוצה לשלוח מסר להלגה היא לוחצת על כפתור בסרגל הכלים בדפדפן ונפתח חלון קטן, היא מקלידה את המסר, שולחת והופ, הוא מתקבל בתוכנה של הלגה. ערוצי RSS כאלה יספקו תקשורת מהירה בין אנשים בעוד הדואר האלקטרוני המזובל יהיה בעדיפות שנייה. היופי בכל העניין הוא שספאמרים לא יכולים לשלוח הודעות לערוץ התקשורת הייחודי בין הלגה לגרטרוד ואינם יכולים לכפות על הלגה לקבל את ההצעות הפרסומיות שלהם בניגוד לרצונה. הטכנולוגיה תוביל לפתרונות כאלה או אחרים.

 

התחזית שלנו: לספאם לא צפוי עתיד מזהיר כי מדובר בתקשורת לא חכמה המשמשת מעטים שמעוניינים למכור ללקוחות שרובם לא מעוניינים לקנות. גם המשווקים בדואר האלקטרוני יעדיפו, בסופו של דבר, לפנות לקהלי יעד מפולחים יותר ולרשום שיעורי הצלחה גבוהים בהרבה (גל מור).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
ארבה אלקטרוני
צילום: פי סי מגזין
מומלצים