"11 בספטמבר של שבדיה"
מאז ימי המלחמה נגד דנמרק ב-1814 לא ידעה שבדיה אסון כבד כל כך במונחי אובדן חיי אזרחיה. גובר החשש לחייהם של כ-3,500 שבדים הנעדרים בתאילנד ובסרי לנקה. דיווח: 60 ילדים חזרו ללא הוריהם. הזעם של אזרחי המדינה מופנה כלפי ממשלתם, שאיחרה לפעול ובייחוד כלפי שרת החוץ שיצאה לתיאטרון לאחר האסון
הדי האסון בדרום-מזרח אסיה מהדהדים בעוצמה חסרת תקדים בשבדיה. הבוקר (יום א') נמסר כי קיים חשש לחייהם של יותר מ-3,500 נעדרים שבדים, ששהו בתאילנד ובסרי לנקה במהלך חופשת חג המולד. בשבדיה מאמינים כי רובם נהרגו. לפי שעה המניין הרשמי של ההרוגים השבדים עומד על 59 נספים. גלי ההרס של הצונמי קטלו כ-150 אלף בני אדם. אזרחי שבדיה זועמים על האופן שבו טיפלה ממשלתם באסון.
אחד מעיתוני שבדיה, "אפטונבלדט", דיווח שעד כה שבו למדינה 60 ילדים, ללא הוריהם. עם זאת, משרד החוץ השבדי לא אישר את הידיעה. גם הורים רבים שבו הביתה ללא ילדיהם, שרבים מהם טבעו למוות בנחשול הענק. מתוך 120 תמונות הנעדרים השבדים, שפרסם העיתון "אקספרסן" ביום שישי, מחציתם היו מתחת לגיל 15.
שבדים רבים מפנים אצבע מאשימה לעבר הממשלה, שהגיבה באיטיות למשבר. אמצעי התקשורת הפנו את כעסם במיוחד לשרת החוץ, לילה פריוואלדס, שיצאה לבלות בתיאטרון לאחר ששמעה על האסון, ורגלה לא דרכה במשרדה, אלא רק בחלוף 31 שעות. לנוכח הביקורת הנוקבת, יצאה פרייוואלדס לביקור קצר באזור האסון.
אלפי הודעות נזעמות נשלחו בדואר האלקטרוני למשרדי הממשלה ולסוכנות הידיעות הממלכתית TT. אלא שהממשלה החלה לפעול באיחור של כמה ימים. וכך - פצועים רבים המתינו במשך כמה ימים לטיסה לחזור הביתה.
ראש ממשלת שבדיה, גורן פרסון, צוטט בעיתון "אקספסן": "ניתן לומר שפעלנו מאוחר מדי". בעקבות הביקורת החריפה, כינס מסיבת עיתונאים, שבה אמר: "מעולם לא הרגשנו קשה יותר בערב השנה החדשה. אם מספר הנעדרים לא יירד במהירות, יהיה האירוע לאסון הדרמטי ביותר בהיסטוריה של המדינה. ארונות הקבורה ינחתו בקרוב בנמלי התעופה שלנו כפי שמעולם לא אירע בעבר".
מניין הרוגים שלא היה כמותו מאז 1814
לפי הערכות שונות, כ-20 אלף שבדים נסעו לטייל בתאילנד במהלך חופשת חג המולד, בניסיון להימלט מהחורף הצפון-אירופאי. אתמול בוטלו במדינה חגיגות השנה החדשה המסורתיות ובמקומן צוין יום אבל לאומי. הדגלים הורדו לחצי התורן ובכנסיות והתכנסויות אחרות ברחבי המדינה הדליקו נרות והתאבלו. עבור שבדיה, המונה תשעה מיליון אזרחים, אובדן החיים ביחס לאוכלוסייה מקביל לזה של אינדונזיה, שנפגעה ישירות בנחשולי הענק.
המלך השבדי, קארל גוסטב ה-14 ובני משפחת המלוכה, חרגו ממנהגם והגיעו לאולפן הטלוויזיה של הרשת הממלכתית SVT. הם השתתפו בתוכנית לגיוס תרומות למדינות שנפגעו באסון הטבע, שגייסה כמיליון וחצי דולר.
מזכיר המדינה במשרדו של ראש הממשלה, לארס דניאלסון, אמר: "אנחנו מדברים על רמות של 11 בספטמבר מבחינת כמות הנפגעים, וכל זה קרה בצד השני של כדור הארץ". הוא הוסיף כי "עוצמת המשבר והאתגרים שהדבר מציב בפנינו אינם דומים לשום דבר בעברנו". הוא ציין כי אובדן גדול כל כך של חיים לא נראה בשבדיה מאז המלחמה האחרונה שהמדינה השתתפה בה, ב-1814, בעימות בין שבדיה לדנמרק.
משפחות רבות דרשו שהממשלה תפעל במהירות לשלוח מיכליות מקוררות, כדי לשמר את קרוביהם ולהביאם לקבורה במולדתם. באסון קודם שפקד את המדינה ב-1994 מתו בים הבלטי 500 שבדים, וגופותיהם לא חולצו עד היום.