הרי את (לא) מקודשת לי
יותר ויותר גופים מציעים היום לחילונים מסלולים עוקפי רבנות והממסד הדתי. הטרנד האחרון: טקסי חתונה חילוניים למהדרין. ובתפקיד ה"רב"? אברי גלעד ויאיר לפיד,למשל
כאשר ביקשו עודד ודורלי הרטל למסד את הקשר ביניהם, לאחר ארבע וחצי שנות חברות, הם התלבטו כמו צעירים רבים אחרים כיצד לערוך את טקס החתונה שלהם. כיוון שסלדו מאופי הטקס המקובל, חיפש בני-הזוג באינטרנט אופציות אחרות. "לא חשבתי שביום המאושר בחיי אני צריך לשמוע מילים בארמית, שאני לא ממש מתחבר אליהן", מסביר עודד. "כל הפורמט המקובל של חתונה – קבלת פנים, טקס מביך, אוכל וריקודים – נראה סתמי בשביל משהו שאמור לסמל הרבה יותר. חשבנו איך אפשר להכניס לחתונה תוכן שמדבר אלינו יותר". במסגרת החיפושים הגיעו בני הזוג לאתר האינטרנט של "מכון הטקסים החילוני", בהנהלת יפתח שילוני. זה הציע להם טקס חריג ולא שגרתי: לא טקס דתי – בין אם אורתודוקסי, קונסרבטיבי או רפורמי – אלא טקס המושתת על ערכי היהדות החילונית. "הרגשתי בטקס הרבה יותר טבעי מכל חבריי שנישאו בטקסים דתיים", משחזר עודד את החוויה. "זה היה טקס מאוד שוויוני. אני דיברתי, זוגתי דיברה, יפתח דיבר. גם התגובות של האורחים היו מעולות".
עודד ודורלי לא לבד. לפי ההערכות, התחתנו בישראל בשנה האחרונה כ-300 זוגות בחתונות חילוניות. טקסי הנישואים הללו, יש להדגיש, אינם מוכרים על-ידי החוק. כדי שזוג יירשם כנשוי במדינת ישראל עליו לעבור טקס דתי או אזרחי, כמו נישואי קפריסין. מסלול עוקף רבנות טרנד התרבות היהודית-חילונית שצמח בישראל בעשור האחרון הצמיח גם "טקסי חיים" חילוניים.
הגוף העיקרי העוסק בתחום הוא "מכון הטקסים החילוני". המכון, הפועל בשנתיים האחרונות, מפעיל כ-25 עורכי טקסים, חיתן השנה כ-200 זוגות וערך גם כ-20 בריתות, 10 טקסי בר-מצוות ושבעה טקסי קבורה. הרוח החיה מאחורי המכון הוא יפתח שילוני, בן 29, תושב קריית אונו, שעבד בעבר כעוזר של השר מיכאל מלכיאור. שילוני הגיע לעיסוקו הנוכחי אחרי לבטים רבים באשר לזהותו כיהודי-חילוני. "מטרתה של העמותה היא לאוורר קצת את התרבות היהודית, כדי שתתאים לאנשים חילונים, לצרכים שלהם, לאמונות ולדעות שלהם. החומר התרבותי היהודי משותף לכולנו, רק הפרשנות לא משותפת". לטעמו של שילוני, הוא מנסה ליצור תרבות חדשה ולחדד את ההבחנה בין סוגי ה"מסורתיים" במדינה. "אני רואה את עצמי כחילוני מאוד מסורתי. שמירת המסורת זה דבר שחשוב לי. הציבור החילוני היום בישראל רוצה להתחבר לאמונה ולמסורות היהודיות. יש גם הרבה חילונים שמאמינים באלוהים, והם לא צריכים רבנים שיתווכו בינם לבין אלוהים". הטרוניה העיקרית של שילוני היא שכאשר מדובר בצומתי הכרעה בחיים, גם אנשים חילונים נזקקים לשירותי הממסד הרבני, שעמו הם חלוקים אידיאולוגית. מסיבה זו הוא הקים את מכון הטקסים, המציע אלטרנטיבה לא דתית. "עורכי הטקסים אצלנו למדו בבתי-מדרש, בחוגים לתולדות עם-ישראל, בחוגים למקרא ותלמוד. לא מדובר בחאפרים, אלא באנשים שעסקו או עוסקים בעבודה קהילתית בארץ או בחו"ל. אנחנו עושים אלף ואחד דברים שקשורים בפעילות חברתית. אלה אנשים שמוכשרים לעבוד מול אנשים ומול קהילה". איך מתבצע הטקס החילוני? "הטקס לא שונה מכל טקס אחר. יש ברכות, חופה, קידושים וכו'. ההבדל הוא שהטקס נעשה בשפה שבני הזוג מסכימים עליה. אצלנו אין דבר כזה שגבר 'קונה' את האישה. יש קידושים הדדיים, כי בעינינו האישה שווה לגבר ושותפה מלאה. היא אחראית כלפי הגבר כפי שהגבר אחראי כלפיה. הבדל נוסף חשוב הוא שמי שעורך את הטקס הוא אדם כמוני וכמוך, דומה לך במחשבה, דומה בהתנהלות היומיומית.
קבוצה נוספת העוסקת בתכנים דומים, מלבד "מכון הטקסים החילוני", אפשר למצוא באתר האינטרנט "טקסים". האתר מופעל בהתנדבות ומרכז רשימה של עורכי טקסים, ביניהם גם אברי גלעד. "פתחנו אתר שהוא מקום לכל משיא אלטרנטיבי שרוצה בכך", אומר יאיר רוטקוביץ', אחד מעורכי הטקסים וממקימי האתר . "זה אתר שנועד לקדם תרבות יהודית חופשית ונועד לציבור שרוצה ומעוניין להתאים את יהדותו לטקסי החיים שלו. אנחנו לא באים לשלול דרך אחרת. אנחנו באים להציע ליהודי החילוני טקסים רלוונטיים ואותנטיים. טקסי החיים הם צומת שבו אדם נפגש עם זהותו התרבותית והרוחנית. אדם שמגיע לטקס שואל מי אני". כמעט כל אחד יכול איך הגעת לעריכת "טקסי חיים" חילוניים? "נולדתי למשפחה דתית-לאומית והתחנכתי בחינוך ממלכתי-דתי. למדתי בישיבות מספר שנים. הייתי בישיבת הסדר ובארבע השנים האחרונות עברתי יחד עם אשתי לשעבר תהליך של ניסוח יהדות אחרת: יותר חיה, יותר רלוונטית. התחלתי לעבוד אצל יפתח שילוני. מאוחר יותר עזבתי אותו, ואני עורך טקסים עצמאי". אילו כישורים נדרשים מעורך הטקסים? "הם צריכים להיות אנשים שזהותם היהודית משתלבת עם הטקסים הללו ויש להם עניין ציבורי לעשות את זה. צריך גם כישורים של עמידה בפני קהל ורקע בתרבות יהודית. אי-אפשר להיות כלי ריק ולהגיד שאני משיא אנשים. אנחנו באתר בודקים טוב את מי להכניס ואת מי לא". זוג שמגיע לרוטקוביץ' נפגש איתו מספר פעמים לפני הטקס, כדי להכין ביחד את התכנים של הערב. "אני תמיד אומר לזוג, הטקס הוא שלכם, אני פה כדי לעזור", מסביר רוטקוביץ' את התהליך. "אני נותן את כל הידע המקצועי, את כל הידע בתרבות היהודית שקשור בטקס. "אנחנו יושבים ביחד בשני מפגשים לפני החתונה, שבהם אנחנו לומדים על מבנה הטקס המסורתי, על יתרונותיו וחסרונותיו. הזוג, ביחד איתי, מחליט מה מדבר לליבו ומה לא מדבר לליבו. חשוב לי שהזוג לא יהיה 'תייר' בטקס. שהוא יבין למה הטקס ומה הוא עושה שם. "יש לנו גם חוברת לימוד, שבה יש חומרים כמו כתובה רפורמית או כתובה חילונית מקיבוץ. יש גם את הכתובה שיאיר לפיד פירסם, שהיא מאוד פופולרית". מי האנשים שמגיעים אליך? "יש כמה סוגים. יש את החילונים המודעים – זוג צברים שיכול להתחתן ברבנות בלי בעיה ובוחר בחירה אישית פנימית לא להתחתן ברבנות. יש את העולים החדשים, שיש להם בעיה ברבנות. הרפורמים לא מוכנים לחתן אותם, כי
הם דורשים קודם גיור, והם מגיעים אלינו". טקסים חילוניים, מתברר, הם גם פרנסה לא רעה. שילוני, למשל, גובה 1,800 שקל מזוג שהוא משיא. "אני לא חושב שהסכום מוגזם", טוען שילוני. "בכל אירוע משמח או לא משמח נדרשת הוצאה. אם אנשים מאמינים בדבר שהוא טוב, הם צריכים לשלם עליו. אנחנו הרכיב הכספי הכי נמוך בחתונה ונותנים את הערך הכי גבוה. אני גם משאיר משהו לעמותה. אנחנו לא כמו התנועה הרפורמית, שיש לנו כסף מחו"ל, או התנועה האורתודוקסית שממומנת על-ידי המדינה. אם נקבל כסף ממקורות ממסדיים, נוכל להוריד את המחירים". חתונה נוסח לפיד מלבד הגופים הממוסדים בענף פועלים שני גורמים נוספים המשיאים זוגות: אברי גלעד ויאיר לפיד. לפיד הוא הוותיק מבין השניים. בארבע השנים האחרונות ערך 68 חתונות – ללא תשלום. "אנשים מגיעים אלי אחרי שהם עברו בעצמם תהליך", אומר לפיד. "הם מבינים שהרבנות היא לא מוסד רוחני יהודי, אלא מוסד ביורוקרטי שעוסק ברישום. חשוב להם שתהיה חתונה יהודית, אבל לא במסגרת הרבנות". מה אתה עושה בטקס? "החתונות שאני עושה הן טקס לכל דבר ועניין. אני מדבר קצת על פרשת השבוע ומדבר על הערך הרוחני של זוגיות". מה מכשיר אותך לשמש עורך טקסים? "שום דבר. באופן בסיסי בחתונה יהודית לא צריך רב או כל דבר אחר. לפי ההלכה על-פי שני עדים יקום דבר. אתה צריך לשים טבעת על האצבעות, והזוג מקדש אחד את השני. צריך פשוט אדם שינהל את הטקס". אברי גלעד מסרב לחשוף כמה זוגות חיתן בשנתיים בהן הוא עוסק בתחום. "אני עושה את זה מעונג", הוא אומר. "אני פוגש זוגות שלא רוצים להתחתן עם כל מיני רבנים. הם רוצים שיהיה להם טקס מיוחד ובלתי נשכח ושיהיה בו הרבה ביטוי עצמי שלהם. אני פשוט יודע לעשות את זה. אני דואג שהטקס יהיה רגשי, שיהיו בו קצת יהדות וקצת צחוק, ושהוא גם יהיה עשוי היטב". מה יהודי בטקסים שלך? "אני משלב שתי ברכות מתוך שבע ברכות, פה ושם נותן איזה הבנה רוחנית ממקורות שמשיקים לחסידות. באופן עקרוני הטקס עוסק בזוג, בחייו ובאהבתו, לא בירושלים וחורבנה". פעילה נוספת בתחום היא עו"ד אירית רוזנבלום, יו"ר אירגון "משפחה חדשה", המחתנת 400 זוגות בשנה. בניגוד לשאר, רוזנבלום מתנערת מכל סממן יהודי ומצהירה על עצמה כעורכת חתונות אזרחיות לחלוטין. "החתונה שלנו נקראת נישואי חוזה", היא אומרת. "הטקס שלנו הוא חילוני לחלוטין. הוא לא עושה שעטנז בין הדת לחילוניות. אנחנו עושים אותו יחד עם בני הזוג. הטקס הוא שוויוני, הוא אקטיבי. כל אחד מבני הזוג אומר משהו לשני. יש שם כתב זוגיות, שעליו חותמים שני הצדדים. אנחנו מכניסים אלמנטים יהודיים רק אם מבקשים מאיתנו. אנחנו משתמשים בטבעת, כי זה סמל כלל עולמי. "אנחנו לא שוברים כוס, ואם שוברים כוס לא אומרים 'אם אשכחך ירושלים'. בעיני זה מביך לשלב אלמנטים דתיים בתוך טקס של אנשים שבחרו לא להיות קשורים לדת".