קוראים פחות. סוגרים יותר
עיריית ת"א סגרה שתי ספריות ציבוריות בדרום העיר. הסיבה: עלויות אחזקה והיקף מנויים הולך וקטן. מנויי הספריות אומרים: "זו דרך בטוחה לוודא שאנשים לא יקראו"
אסף אטר, ממנויי הספרייה במגדל שלום, אומר: "אף אחד לא טרח ליידע אותי כמנוי בספרייה על כוונת הסגירה. שמעתי על כך מחברים ונדהמתי. עיריית תל-אביב מתפארת בתליית שירים בחוצות העיר אבל סוגרת ספריות. איזה מסר הם מעבירים? קהל הקוראים הלך ופחת מכיוון שאף אחד בעירייה לא טרח ליידע את הציבור על קיום הספריות. ברור שהכי קל זה לסגור, אבל איזה פתרון זה? זו דרך בטוחה לוודא שאנשים לא יקראו. ספרייה צריכה להיות נגישה ובמרחק הליכה מהבית, סגירת הספריות אומרת שהם מוותרים על קוראים בשכונות המסוימות הללו".
לדברי אטר, חשיבותן של הספריות בשכונות היא גבוהה דווקא בתקופה זו: "אנשים צריכים מקום שיאפשר להם לגלות את הטעם הספרותי שלהם. אין היום אפשרות לאנשים ללא אמצעים לעשות את זה בחנויות הספרים, כי זה יקר מדי, ומגוון הספרים בחנויות קטן מאשר בספריות. סגירת הספריות סוגרת את האופציה לצריכת תרבות לא פופולרית בעיר תל-אביב. מבחינתי, לסגור ספרייה חמור יותר מכל דבר אחר שחולדאי עשה, אם זה הקמת צינור הביוב ביפו או תוכניות החניה שלו. את הקול שלי בבחירות הבאות הוא איבד".
עצומה: תנו לקרוא בשקט
בתחילת השבוע שעבר הועברה למנהל אגף התרבות בעיריית תל-אביב, אביגדור לוין, עצומה המוחה על כוונת הסגירה עליה חתומים עד כה 150 איש. בעצומה נכתב בין היתר: "סגירת הספרייה תהווה פגיעה של ממש בזכותם ללמידה ולהשכלה של ילדים ומבוגרים רבים החיים בכל השכונות באיזור, ביניהן נווה צדק, פלורנטין, כרם התימנים, בית ישראל ואחוזת בית. ספריות עירוניות הן חלק חשוב מן השירותים של רשות מקומית לתושביה. עירייה שאינה מטפחת את ספריותיה העירוניות פועלת בניגוד לאינטרס הציבורי של תושבי העיר שהוא המנדט לקיומה של העירייה... באם הכוונה לסגור את הספרייה נובעת מ'יעילות' ומשיקולים תקציביים, חשוב להדגיש כי לתושבי האזור יעיל יותר לפנות לספריה קרובה מאשר רחוקה. מעבר לכך יש לפעול לקידום הספרייה ויכולתה לענות על צרכי התושבים כדי שתשרת את האוכלוסיה תחת לצמצם את פעילותה עקב מיעוט משתמשים, להקטין את תקציבה ולבסוף לסוגרה בטענה של העדר דרישה... מניסיוני, ספרני הספרייה הם אנשים רחבי אופקים העושים עבודתם מתוך אהבה לידע ויכולת לחלוק ידע זה. סגירת הספרייה תהווה פגיעה גם בהם. חברה המפנה עורף לחבריה בעת קושי, אינה חברה שיש לשאוף אליה".
בעיר תל-אביב פועלת רשת של 21 ספריות ציבוריות, בהן ספריית בית אריאלה והספרייה למוזיקה ברחוב ביאליק. שש ספריות פזורות בשכונות הדרומיות של העיר וארבע ממוקמות באזוריה השונים של יפו. על פי נתוני העירייה תקציב מחלקת הספריות לשנת 2004 עמד על סכום של 16,625,000 שקל.
על פי תגובת דובר העירייה, אין מדובר במגמה של סגירת הספריות הפועלות בדרום העיר, אלא בארגון מחודש של הספריות באיזור. במסגרת זו מתכננים בעירייה לבטל את דמי המנוי, לשדרג את מערך המיחשוב בספריות, לתגבר רכישת ספרים, לקיים מפגשים עם סופרים בספריות, לתכנן מרכז העשרה לילדים ולתפעל מערכת שירותי ספרנות מקוונים. "בשל כך החליטה העירייה על סגירת ספריית מגדל שלום לנוכח התמעטות עקבית של מספר הקוראים בה ועלות החזקה גבוהה, וכן על איחוד פעילות ספריית 'טמיר' עם הספרייה הגדולה והממוחשבת ב'בית ברבור' והפיכת החלל שיפונה לחדר עיון שיעמוד לרשות תלמידי בית 'גיבורי ישראל'". לדברי העירייה: "בניגוד לטענות, הקוראים קיבלו מידע על הכוונה לסגור את הספריות ב-31 בדצמבר".
בעירייה מציינים כי בספריית מגדל שלום ירד מספר הקוראים מ-1298 לפני עשר שנים ל-371 בשנה החולפת, וכי עלות אחזקת המקום הכוללת שכר עבודה ותשלום למגדל שלום עמד על סכום של 467 אלף שקל. ספריית "טמיר", שבשנת 2003 עמדה סגורה לרגל שיפוצים, נסגרה בימים אלה סופית, גם היא מטעמים דומים. בחודשים האחרונים, כך לדברי העירייה, עמד מספר המנויים בה על 137 קוראים בלבד. יש לציין כי בשנת 2001 הפסיקה העירייה את פעילות הספרייה הניידת שעברה בשכונות.
לשם השוואה, מספר המנויים בספריית בית דני שבדרום העיר עמד על 187 קוראים רשומים בלבד, שרשמו מספר השאלות חודשי של 587 ספרים. הספרייה בפלורנטין רשמה לעומתה בשנת 2003 31 קוראים רשומים ועמדה מרבית השנה סגורה. ביפו ג' עומד מספר הקוראים הרשומים על 289, בשכונת שפירא נרשמו 297 קוראים ובנווה עופר - 308 קוראים. אם אכן מדובר במגמת קיצוצים, על-פי נתוני הקריאה של הספריות האחרות הפועלות בעיר, האם לא ירחק היום בו ייסגרו גם הן?