בוש: יש להגביל את הפיצויים על נזק לצרכן הרפואה
נשיא ארה"ב דוחק בקונגרס, לחוקק גבול עליון לסכומי-הכסף - אשר הגיעו לרמה גבוהה עד כדי כך שבעלי-המקצוע אינם מסוגלים לתפקד, עסקית
"יש לשים גבול להישגים של תובעים, בתחום הטלת פיצויי-נזיקין על מי שגרמו נזק בעקבות פעולה רפואית" - אמר אמש (ד') נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש.
הנשיא האשים את התביעות המשפטיות באחריות לשני מצבים: הן גורמות לכך שבעלי-מקצוע בתחום הרפואה נאלצים לעזוב את פעילותם העסקית; והן גורמות לייקור הטיפול הרפואי.
"השיטה הזו חרגה מכל שליטה" - האשים בוש, בתחילתו של קרב אשר פרשנים מעריכים כי "יהיה לא-קל" ו"בעיקר לא-קצר". הוא אמר כי התביעות
הללו הן "זבל" או "אשפה" - וכי עורכי-הדין, שמגישים תביעות כאלה, רוצים רק להתעשר מן החלק אשר ישולם להם אחרי שהמושבעים יקבעו סכומי-כסף אשר כיום אין עליהם כל הגבלה. "הם מגישים תביעות בלתי-מבוססות" - תקף בוש; "והם עושים זאת מסיבה פשוטה: הם יודעים כי שיטת האחריות המשפטית של מקצוע-הרפואה מוסטת, לטובתם".
לדבריו, מצב זה גורם לכך שחברות-ביטוח נאלצות להגדיל את הפרמיות אשר הן גובות מאת רופאים שמבקשים להתגונן מפני תביעות לפיצויי-נזיקין. הוא אף טוען כי רופאים מסוימים משיבים בשלילה לפציינטים שמצבם מסובך או שמצויים בסכנת-חיים - כדי להימנע מכך שיוגשו נגדם תביעות; בגלל זה - אמר הנשיא - המשק האמריקני מאבד פעילות רבה (בשווי 60 מיליארד או 100 מיליארד דולר); שהרי התשלומים על טיפול רפואי נעשים יותר ויותר גבוהים, והמעסיקים משלמים יותר ויותר בסעיפי הביטוח-הרפואי.
הנשיא מציע כי הקונגרס יקבע, בחוק, שהגבול העליון לפיצויי-נזיקין - בגין הכאב והסבל - הינו 250 אלף דולר; לעומת זאת, לא יוטל גבול על פיצויים בגין הפסדים כלכליים. מומחים הזכירו כי בשנים האחרונות, מושבעים קבעו פיצוי-נזיקין במיליוני דולרים.
בוש ציין ראיות (ברמה של אנקדוטות לא-מייצגות) לגבי רופאים אשר עוזבים את מדינות-ארה"ב (כגון אילינוי) הידועות בכך שהמושבעים בהן קבעו פיצויי-נזיקין גדולים מדי - ואף מוותרים על עיסוק ברפואה בכלל. "בשנת 2003" - סיפר הנשיא - "כמעט מחצית מבתי-החולים בארה"ב איבדו רופאים או הפחיתו שירותים, בגלל חששות בתחום האחריות המשפטית".
למעשה, בית-המחוקקים כבר קבע אשתקד גבול עליון לפיצויי-נזיקין; אבל החקיקה נעצרה בסנאט - ואין סימן שהמחוקקים בבית-העליון עומדים לסיים את התהליך.
אנשי המפלגה הדמוקרטית (האופוזיציה) מאשימים את בוש בניסיון להגן על התאגידים שמייצרים תרופות, ובניסיון להעניק מעמד מועדף לבעלי-העסקים בתחום הרפואה ובתחום ביטוח-הבריאות - גורמים, שבלטו בין התורמים למסע-הבחירות שלו ושל מפלגתו. "התוכנית של הנשיא היא לא יותר מאשר מגן בזוי ליצרני התרופות ולקופות-החולים (בארה"ב, הן מוּכרות בראשי-התיבות: HMOs) אשר פוגעים באנשים על-ידי ההזנחה והרשלנות וחוסר-הזהירות" - הצהיר סנאטור אדוארד קנדי, המייצג את מסצ'וסטס מטעם המפלגה הדמוקרטית. "בקושי חודשיים אחרי שהבטיח כי יאחד את האומה וירפא את פצעיה והרגשותיה, אחרי מערכת-בחירות מרירה" - תקף קנדי - "שוב דוחף הנשיא לחקיקה אשר תפער פערים ותיצור קרעים עוד יותר גדולים".
מנהיג המיעוט בסנאט, סנאטור הארי רייד (מייצג את נוואדה), הזהיר: "אל לקונגרס לתת טווח-פעולה בלתי מוגבל לתאגידים יצרני התרופות, בדיוק בזמן
שמיליוני אמריקנים גילו שבריאותם הועמדה בסכנה על-ידי ענקי התעשייה הפרמצבטית". מומחים הסבירו כי כוונתו לפרשיית ואיוקס - התרופה נוגדת-הכאבים, אשר הוצאה מהשוק מפני שהסתבר כי היא מגדילה את הסיכון להזיק למערכת הלב-והעורקים - ולדומותיה.
גם עורכי-דין, המתמחים בתביעות נזיקין, האשימו את בוש על כי הוא "מנסה להגביל את הזכויות המשפטיות של האמריקנים" ועל כי הוא מזייף משבר תוך כדי כך שהוא מגן על הרווחים של חברות-הביטוח.
בבית-הלבן מקווים כי הרוב הרפובליקני בסנאט (כתוצאה מהצלחת מפלגת-השלטון בבחירות שנערכו בנובמבר) יביא את החקיקה לניצחון מהיר. אבל הנשיא הודה כי יש מחוקקים המתקשים לעמוד בפני עורכי-דין - שבולטים במימון מערכות-בחירות.
"כל מה שאנו מבקשים, זה הגינוּת; כלפי הרופאים, וכלפי בתי-החולים" - אמר בוש - "וגם, ובעיקר, כלפי החולים וכלפי העם האמריקני".