שתף קטע נבחר
 

מחדלים בתוכנית "נפט תמורת מזון" של האו"ם בעיראק

דו"חות המסכמים כ-58 ביקורות חשבונות על התוכנית חשפו כשלים בפיקוח, שאפשרו לקבלני התוכנית להפקיע מחירים, לנפח הוצאות ולגבות תשלום על 31 ימי עבודה בחודש שבו רק 30 ימים

דו"חות שמסכמים כ-58 ביקורות חשבונות שביצע האו"ם על תוכנית הנפט-תמורת-מזון שלו בעיראק חושפים מחדלים בפיקוח, שאפשרו לקבלני התוכנית לגבות מחירים מופקעים במאות אלפי דולרים.

 

הדו"חות אמורים להתפרסם ביום שני הקרוב, אך הצוות האחראי על פרסומם, בראשות יו"ר הפד לשעבר פול וולקר, חשף חלקים מהם כבר אתמול. הצוות

מונה באפריל על ידי המזכיר הכללי של האו"ם, קופי ענאן, כדי לחקור שחיתויות בתוכנית.

 

הדו"חות, שבוצעו בכל שנות פעילות התוכנית מאז 1996 ועד 2003 על ידי המשרד לשירותי פיקוח פנימיים של האו"ם, היו מקור לסכסוך בין האו"ם לבין חברים בקונגרס האמריקני, שבודקים טענות לשחיתות בתוכנית. האו"ם סירב לפרסם את הדו"חות לפני שהצוות שביצע את החקירה סיים את עבודתו.

 

הדו"חות אינם כוללים האשמות בשוחד או שחיתות, אך הם מזהים בעיות עם כל שלושת הקבלנים המרכזיים של התוכנית, ואי סדירויות וכשלים בפיקוח על התוכנית.

 

אחד מהדו"חות, מה-3 ביולי 2002, בדק חוזים עם החברה ההולנדית סייבולט אינטרנשיונל BV, שנשכרה לנהל את יצוא הנפט מעיראק במסגרת התוכנית ההומניטרית. הדו"ח פירט חיוב של יותר מ-2 מיליארד דולר על ידי החברה. החברה ניפחה חשבוניות, גבתה כסף עבור שיכון העובדים שסופק על ידי הממשלה העיראקית, וניפחה את הוצאותיה על צוות והוצאות נוספות. לדוגמא, מצא הדו"ח שהאו"ם חוייב עבור 31 ימי עבודה בחודש יוני, שבו יש רק 30 ימים.

 

דו"ח נוסף מה-21 ביולי 1999 פירט תשלומי יתר אפשריים של יותר מ-3 מיליון דולר שנגבו על ידי לויידס רג'יסטר אינספקשן, שנשכרה לבחון ולעקוב אחר יבוא של מוצרים הומניטריים לעיראק. בדו"ח צויין כי החברה חייבה את האו"ם עבור סוכנים שיצאו לשטח בדצמבר 1996, חודשיים לפני שנחתמו עימה החוזים הראשונים. לויידס חייב את האו"ם עבור 1,800 ימי עבודה, בזמן שסוכני לויידס, המקבלים 770 דולר ליום, היו בטיול.

 

תוכנית הנפט-עבור מזון, שהיקפה כ-60 מיליארד דולר, נוצרה כדי למנוע מסדאם חוסיין להשתלט על הכנסות הנפט של עיראק, וכדי למנוע פגיעה בעם העיראקי כתוצאה מהסנקציות שהוטלו על המדינה בעקבות פלישתה לכוויית ב-1990, שהובילה למלחמת המפרץ הראשונה. מתחילת 1996 אפשרה התוכנית לעיראק למכור נפט ולהשתמש בהכנסות לרכישת מזון, תרופות ופריטים נוספים.

 

דובר מטעם האו"ם, סטפן דוג'ריק, אמר כי הדו"חות אינם מראים שהארגון כשל בפיקוח על התוכנית. לדבריו, התוכנית היא תוכנית מורכבת, שמתבצעת בנסיבות פוליטיות קשות. לדבריו, המזכ"ל ענאן טרם ראה את הדו"חות. אך חוקרים בשני צוותי קונגרס שבודקים את טענות השחיתות אומרים כי בדו"חות נראות בעיות שיטתיות בניהול התוכנית על ידי האו"ם. ביקורות החשבונות חושפות "תשלומי יתר, הימנעות מבדיקה האם הקבלן מילא את חובותיו, והיעדר של הליכי מכרז לחוזים נוספים והרחבות חוזים", אמר דובר של ועדת היחסים הבינ"ל של בית הנבחרים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כשלים בפיקוח
צילום: רויטרס
מומלצים