אבו-מאזן: "הניצחון מתוק, הג'יהאד הסתיים"
ניצחון סוחף לפתח בבחירות לנשיאות הרשות עם כ-65 אחוזי תמיכה, לאחר ספירת רוב הקולות. "הניצחון מתוק אך שמירתו מתוקה יותר", הכריז המנצח הגדול. במטהו טוענים: "הוא קיבל מנדט מלא לתוכניתו". מוסטפא ברגותי קיבל 21 אחוזים ומתכוון לערער. גם בחמאס טוענים לזיופים. בוש בירך וקרא לישראל לנקוט מחוות. ברמאללה ובירושלים מצפים לשחר חדש, עם ממשלות חדשות בשני הצדדים וסיכוי להפוך את ההתנתקות למהלך דו-צדדי
"אנו מקדישים את הניצחון לרוחו של המפקד השהיד יאסר ערפאת", כך הכריז אמש (יום א') יו"ר הרשות הנבחר, אבו-מאזן, בנאום ניצחון שנשא ברמאללה. המוני תומכים שהאזינו לדבריו השמיעו קריאות תמיכה נלהבות ובשירה חדשה-ישנה, שעשויה להעיד על העידן החדש: "לירושלים צועדים מיליוני בני-חורין" (במקום "מיליוני שהידים").
חודשיים אחרי מותו של ערפאת - קם לו יורש: 65 אחוזים מהציבור הפלסטיני בחרו באבו-מאזן כמנהיג הבא של הרשות הפלסטינית (הנשיא, בלשון המקומית והאירופית, או היו"ר, כפי שמעדיפים עדיין לכנותו בישראל ובוושינגטון). כך עולה מספירת הקולות ב-10 מתוך 16 המחוזות הפלסטיניים בהם נערכה ההצבעה. את הנתונים מסר חבר ועדת הבחירות המרכזית. על פי הנתונים, המועמד העצמאי מוסטפא ברגותי זכה ב-21 אחוזי תמיכה. שאר המועמדים זכו באחוזיתמיכה בודדים כל אחד.
אבו-מאזן הוביל בכל הסקרים שנעשו ברשות. בסקר של ד"ר חליל שקאקי מסתפק אבו-מאזן בקצת יותר מ-66 אחוזים, לעומת 20% שניתנים לברגותי. סקר ביר-זית נותן 70% לאבו-מאזן ומעלה נתון מעניין נוסף: 20% מהבוחרים החליטו רק ביום האחרון כיצד יצביעו. במטהו של אבו-מאזן אומרים כי אלה רק תוצאות ראשוניות, ומעריכים שיחצה את הרף שהציבו - גבול 70 האחוזים. "זוהי בחירתו של העם, התוצאות מראות שלאבו-מאזן יש מנדט מלא לקבוע את תוכניתו", הם פוסקים.
- הסיקור: בעולם הערבי ירצו גם?
הקלפיות היו אמורות להינעל אתמול כבר ב-19:00, אולם שעת הסגירה נדחתה ל-21:00. בצעד נוסף, שנועד להגדיל את שיעור ההצבעה, הודיעה ועדת הבחירות המרכזית ברשות כי כל אדם שנושא תעודת זהות פלסטינית יוכל להצביע בכל קלפי - גם אם שמו אינו מופיע בספר הבוחרים במקום. לבסוף נאמד שיעור ההצבעה ביותר מ-66 אחוזים.
בנאום הניצחון אמר אבו-מאזן: "אנו מקדישים את הניצחון לרוחם של השהידים ו-11 אלף האסירים היושבים בבתי-הכלא בישראל. אחיכם היושבים בבתי-הכלא במחנה עופר ובקציעות שולחים לכם את איחוליהם. אנו מאמינים באחדות העם הפלסטיני ומקדישים את הניצחון לאחינו בפלגים הפלסטינים".
"לפנינו משימות קשות: כיצד לבנות מדינה וכיצד לכונן חיים מכובדים לאזרחינו, חירות לאסירנו, וכיצד לפתור את בעיות מדינתנו העצמאית ובירתה ירושלים", הוסיף אבו-מאזן. "הניצחון הוא מתוק אך השמירה עליו מתוקה יותר. אחיכם מהפזורה וממחנות הפליטים מברכים אתכם". כרמז לסוף האינתיפאדה החמושה ותחילת "המאבק הפנימי" של כל מאמין ומאמין, הצהיר המנצח הגדול: "נגמר הג'יהאד הקטן, מתחיל הג'יהאד הגדול".
נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, מיהר לברך את אבו-מאזן. את הבחירות ברשות כינה "צעד חשוב לקראת הקמתה של מדינה פלסטינית". בהצהרה מיוחדת שפרסם בוש, נכתב: "המנהיג הפלסטיני החדש עומד בפני משימות קשות, הוא חייב להילחם בטרור ובשחיתות. ישראל צריכה לפעול לשיפור המצב ההומניטרי והכלכלי של תושבי הרשות. מדינות ערב מצידן צריכות לנקוט צעדים משמעותיים כדי לסייע לתהליך ולהפסיק את הסיוע לחמושים שתוקפים את ישראל".
ברחוב הפלסטיני הגיבו בהתלהבות לניצחון. בערי הגדה יצאו המונים לרחובות וירו באוויר. בשכם הגדילו לעשות עם פיצוץ מטען חבלה "על ריק".
ברגותי מערער, החמאס מקטר
במטהו של מוסטפא ברגותי טוענים לזיופים ולהחלטות לא אובייקטיביות מצד ועדת הבחירות, שהיטו את הכף לטובתו של אבו-מאזן. המועמד עצמו מתכוון לערער, ואומר: "אני גאה בהישג שלנו, ששם אותנו על המפה כגוף הפוליטי המוביל מול הפתח".
סגן מזכ"ל "החזית העממית לשחרור פלסטין", עבד אל-רחים מלוך, שתנועתו תמכה בברגותי, אמר ל-ynet כי הוא מכבד את בחירתו של העם הפלסטיני. "כעת אנו קוראים לאבו-מאזן ליישם את כל התחייבויותיו לבוחר ולפתוח בדיאלוג עם כל הארגונים, כדי להגיע למקסימום אחדות ברחוב הפלסטיני".
גם מחמוד א-זהאר, מראשי תנועת החמאס, אמר שמתוצאות הבחירות עולה חשד לזיופים. "למרות שלא היינו חלק פעיל ממערכת הבחירות, איננו מעוניינים שמתיחויות שנוצרו כתוצאה מדברים לא חוקיים בבחירות ישפיעו על הרחוב הפלסטיני", הוסיף. אנשי הפתח מכחישים את הטענות לזיופים מכל וכל. כולם ממתינים לדו"ח שימסרו היום המשקיפים הבינלאומיים.
עידן חדש ביחסים?
במשך יום הבחירות חרשו שבעת המתמודדים את מאות הקלפיות ברחבי הגדה ורצועת עזה. המשקיפים מאירופה והאו"ם, כמו גם מארגונו של הנשיא האמריקני לשעבר, ג'ימי קרטר, פיקחו אחר המהלך הדמוקרטי. בחדר המצב של משרד החוץ בירושלים עקבו בדריכות אחר ההתרחשויות ברשות, ועמדו בקשר עם הפקחים.
החל מהבוקר מתחיל דף חדש ביחסים בין ישראל לפלסטינים, עם ממשלות חדשות בירושלים וברמאללה. בשני הצדדים מביעים אופטימיות זהירה נוכח האפשרות לשוב אל שולחן המו"מ ואל מתווה מפת הדרכים, כמו גם להפוך את ההתנתקות למהלך דו-צדדי.
בזמן הקרוב תתקיים כנראה פגישה בין ראש הממשלה שרון למנהיג הפלסטיני הנבחר, לאחר נתק ממושך. ישראל גם תשקול לבצע מחוות שאינן מופיעות במפת הדרכים, כגון שחרור אסירים.
לא מעט גבות הורמו בישראל נוכח התבטאויות האחרונות של אבו-מאזן, ובראשן "האויב הציוני". אולם גורמים מדיניים אומרים כי את ההנהגה החדשה ברשות "יש לבחון על פי מעשיה".