שתף קטע נבחר

משרד הביטחון: לא בוטלה העסקה עם סין

גורם ביטחוני רשמי בישראל דיווח לסוכנות איי.פי שישראל החזירה לסין את חלקי המזל"טים התוקפים, שנמכרו בשנות ה-90, והיו מיועדים לעבור שדרוג. גורמים ביטחוניים אמרו שהעסקה לא בוטלה ו"נמשכים מגעים מול וושינגטון ליישוב המשבר"

בישראל מכחישים: במשרד הביטחון מכחישים הערב (יום ג') את הדיווח שפורסם בסוכנות איי.פי לפיו, ישראל השעתה את העסקה לשדרוג מזל"טים מסוג "הארפי", שמכרה לסין בשנות ה-90, והחזירה את חלקי המזל"ט לסין. גורמים ביטחוניים אמרו בתגובה ל-ynet שהעסקה לא בוטלה ו"נמשכת ההידברות מול וושינגטון ליישוב המשבר".  

 

במשרד הביטחון אמרו ל-ynet כי אין כל שינוי בסטטוס בנושא המערכת שנמכרה לסין. "הסעיף המקורי בחוזה דיבר על תחזוקת המערכת. אכן הגיעו לארץ חלקים מאותה מערכת, ובעקבות דין ודברים שנוצר עם האמריקנים, החלקים עדיין נמצאים בארץ, לא הועברו בחזרה לסין וזאת עד ליישוב הדברים בהידברות מול האמריקנים". במשרד הביטחון הכחישו כי העסקה מול הסינים בוטלה, "אין כל שינוי בסטטוס קוו בנושא זה, לפי שעה ולכן כל אותם פרסומים אינם נכונים".

 

עסקת השדרוג גררה לחץ אמריקני כבד. על-פי כמה מהדיווחים, הפנטגון אף דרש לפטר את מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון. בישראל טענו בשבועות האחרונים כי המערכת הוחזרה ארצה מסין "לצורך תיקון ותחזוקה", בפנטגון גרסו כי מדובר במעשה רמייה - שכן המערכת הגיעה לישראל לצורך שדרוג. במשרד ההגנה האמריקני זעמו על מנכ"ל משרד הביטחון, שעמד בקשר בנושא מול הפנטגון.

 

גורם ביטחוני ישראלי רשמי מסר לסוכנות איי.פי שישראל החליטה להשעות את העסקה לשדרוג המזל"טים שמכרה לסין בשנות ה-90, בעקבות לחץ של הממשל האמריקני. הפנטגון הביע דאגה מכך שהמזל"טים עלולים לאיים על טיוואן.

 

על-פי הדיווח בסוכנות איי.פי, חלקי המזל"ט התוקף, "הארפי", נמכרו לסין בשנות ה-90 והוחזרו לישראל לצורכי שדרוג בשנה שעברה. המזל"טים הללו מסוגלים להתביית על מתקני מכ"ם, או על סוללות נגד-מטוסים ולתקוף אותם.

 

הגורם הביטחוני הישראלי אמר כי ישראל כבר החזירה את החלקים לסין מבלי לשדרג אותם. בניגוד לעמדה הישראלית הרשמית, הודה הגורם שאותם חלקים תוכננו לעבור שדרוג, כדי לשפר את יכולת המזל"טים התוקפים. עם זאת, סירב למסור פרטים נוספים. כאמור, במשרד הביטחון הכחישו את הדיווח.

 

במוקד הפרשה: מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון

 

בלשכת שר הביטחון הכחישו בשעתו בתוקף כי ישנה דרישה אמריקנית לפיטוריו של ירון. עם זאת, בלשכה אישרו כי קיימת מחלוקת בעקבות העסקה הסינית. בהודעה שפרסם המשרד נאמר: "לפני מספר חודשים התעוררו שאלות על ידי ארצות-הברית בנושא הייצוא הביטחוני של ישראל לסין. הנושא נמצא בתהליך של ברור הדדי בין ישראל לאמריקנים, והוא נעשה ברוח טובה". 

 

עמוס ירון, שהתארח בוועדת החוץ והביטחון לפני עשרה ימים, הודה שיש משבר עם הפנטגון: "בהחלט יש משבר בין משרד הביטחון לפנטגון. יש צורך לפתור את המשבר במהירות המירבית. אנחנו מנסים להעביר לאמריקנים את התחושות שלהם שהפכו בינתיים לודאיות ומנסים לתת להם תשובות שיניחו את דעתם.

 

"מדינת ישראל לא עברה על שום חוק אמריקני ולא כירסמה במחויבויות שלה כלפי האמריקנים. לאחר פרשת ה'פלקון' התחייבנו שלא לפגוע באינטרס האמריקני ואנו עומדים במחויבות זו במאה אחוזים. לכן צריך לעשות הכל כדי לשכנע אותם שלא היתה פגיעה באינטרס ביטחוני שלהם".

 

גם סגן ראש הממשלה הסיני, טאנג ג'יאקסוואן, שביקר בירושלים, התייחס למשבר מול הפנטגון על רקע מכירת מערכת ביטחונית לסין: "יש לנו שיתוף פעולה עם ישראל בתחומים רבים אף אחד מהם לא סותר את האינטרסים של צד שלישי . שיתוף הפעולה שלנו נורמלי ובריא ולא מכוון נגד אינטרסים של צד אחר. לכן כל התערבות תהיה חסרת בסיס ולא הגיונית".

 

בעבר התגלע משבר חריף בין ישראל לוושינגטון בעקבות רצונה של ישראל למכור לסין מערכת אווירית מתוחכמת, במסגרת עסקת הפלקון. בעקבות המשבר, בוטלה עסקת הפלקון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים זיו
במוקד המשבר. עמוס ירון
צילום: חיים זיו
צילום: חן מיקא
מזל"ט ישראלי
צילום: חן מיקא
צילום: שאול גולן
המשבר הקודם. פלקון
צילום: שאול גולן
מומלצים