בג"ץ קיבל את עתירתו של "החייל הסרבן"
השופטים קיבלו את עתירתו של סמל ראשון יוסי פילנט, החייל מיצהר שקרא לחיילים לסרב פקודה בעת פינוי מאחז סמוך. השופטים קבעו שנפלו פגמים מהותיים בהליך השיפוט הצבאי, בכך שלא התאפשר לפילנט להביא עדים, להתייעץ עם סניגור או לעיין בחומר הראיות. עם צאתו מכלא 4, הגיע החייל לכפר חב"ד, שם התקבל כחתן, ומשם המשיך למסיבה לילית ביצהר
הפתעה בבג"ץ: שופטי בית המשפט העליון החליטו אתמול בערב (יום ד') לבטל את הרשעתו של סמל ראשון יוסי פילנט מההתנחלות יצהר, שנשפט ל-28 ימי מחבוש לאחר שקרא לחיילים לסרב פקודה, בעת פינוי מאחז סמוך ליישובו. פילנט שוחרר מהכלא הצבאי לאחר שהשופטים מצאו פגמים מהותיים בהליך המשפטי הצבאי - בכך שלא התאפשר לפילנט להביא עדים, להתייעץ עם סניגור ולעיין בחומר הראיות.
פילנט יצא מכלא 4 בשיירת כלי רכב לכפר חב"ד, מלווה בשני עורכי דינו. כאשר יצא מכתלי בית הכלא, אמר לסובבים אותו כי הוא מרגיש ש"עשה דבר גדול". הוא הובא לבית הכנסת "מנחם" בכפר חב"ד, שם נערכה חתונה. מאות אורחים קיבלו את פניו של החייל, שהתקבל כחתן. רבים נשאו אותו על כתפיים, שרו לו שירים, רקדו סביבו ובין היתר שרו את "ציון הלא תשאלי לשלום אסיריך". משם המשיך למסיבה ביצהר עד שעות הלילה הקטנות.
העתירה התקבלה ברוב של שני שופטים - אדמונד לוי ואליקים רובינשטיין - כנגד דעתו החולקת של השופט מישאל חשין. השופטים קבעו שנפלו פגמים מהותיים וקשים בהליך שיפוטו של פילנט, ולפיכך הרשעתו מתבטלת והצבא יכול לערוך לו משפט חוזר.
הדיון נמשך שעתיים, שבהן דווקא נראה היה כי השופטים עומדים לדחות את העתירה. השופט מישאל חשין, שהיה כאמור בדעת מיעוט, הקשה על עו"ד שי גלילי, שייצג את סמ"ר פילנט. עם זאת, התגלו חילוקי דעות בקרב הרכב השופטים, כאשר השופט אדמונד לוי פנה אל בא כוח המדינה והציע לו, תוך הדגשה כי מדובר בהצעה שהיא על דעתו בלבד, כי הצבא יערוך לפילנט משפט חוזר בפני קצין שיפוט אחר.
נציגי המדינה יצאו להתייעצות ולאחר שחזרו, הודיע בא כוחה כי היא מסרבת להצעה. השופטים הודיעו כי הם יוצאים לכתוב פסק דין ושבו כעבור שעות ארוכות, כשהבשורה בפיהם: פילנט ישוחרר מהמחבוש, הרשעתו מבוטלת בשל פגמים מהותיים שנפלו בה. הם ציינו כי הצבא יכול לערוך לו משפט חוזר, אך הוסיפו כי הפעם יתאפשר לפילנט מה שלא התאפשר לו בהליך הקודם.
הפרקליט גלילי אמר לאחר ההחלטה: "נעשה צדק. העובדות הנכונות והאותנטיות יצאו לאור. הדברים שיוחסו ליוסי לא היו נכונים. אם וכאשר יהיה משפט חוזר אנו נוכיח את חפותו. בג"ץ קבע היום תקדים היסטורי לפיו כל חייל יזכה לאפשרות להוכיח את חפותו במסגרת כל הליך בדין המשמעתי".
גם אביעד ויסולי, יו"ר המטה למען ארץ ישראל, שהיה בין העותרים, אמר כי מדובר בפסק דין היסטורי. "פסק הדין הושג במאמצי על, והשופטים הצדיקו לחלוטין את מה שאנחנו אמרנו - שהיה פה הליך פגום לחלוטין".
בעקבות ההחלטה הגיב גם ראש תנועת "מטה חומת מגן", נועם לבנת. "שוב התברר שרשויות השלטון הן העוברות על החוק - בגסות וללא עקבות", אמר. לבנת בעצמו נחקר במשטרה בעקבות הקמת "חומת מגן", תנועה המחתימה חיילים על עצומה בה הם מצהירים כי יסרבו לציית לפקודה שתעסוק בפינוי יישובים.
לדבריו, "שימוש במערכת המשפט הצבאית באופן מעוות לא ירתיע את הרבבות אשר ילכו בעקבות פילנט. אנו קוראים לחיילים להביע את מחאתם על שימוש שנעשה בהם לצרכים פוליטיים".
בא כוחו של החייל: נעשה לו משפט ראווה
עורך הדין גלילי טען במהלך הדיון כי לפילנט נעשה משפט ראווה "למען יראו וייראו". השופט מישאל חשין השיב לו כי אין מדובר במשפט ראווה: "כשמשוכנעים שקרוואן הוקם שלא כדין וחייל מתבצר בו וקורא לסרב פקודה, למה לא מגיע שהחייל הזה יעמוד לדין? למה זה משפט ראווה?".
לטענת עורך דינו של פילנט, החייל היה בחופשה ולפיכך, בעצם המשפט נשללה חופשתו וראוי היה להמתין עד סוף החופשה. השופט אליקים רובינשטיין השיב לו: "יש פה קושי של אחיזת המקל בשני קצותיו. הוא לבש מדים ובהקשר של הנסיבות האלה הוא לבש אותם כדי לומר 'אני חייל'".
המדינה אמרה כי אמנם נפלו פגמים כלשהם בהליך השיפוט ואולם אלה הם אינם פגמים מהותיים ולפיכך יש לדחות את עתירתו של פילנט. ואולם אז תקף השופט אדמונד לוי את בא כוחה של המדינה ואמר: "דווקא בגלל הרגישות של ההליך הזה, לא היה קורה שום דבר ושום אסון אם הוא היה נדחה ב-24 שעות. כשאנחנו נדרשים להאריך מעצר ב-24 שעות אנחנו בודקים אותו היטב היטב ומחבוש של 28 ימים לא היה זמן לבדוק?
"לי חשוב כשופט שיקפידו בזכויות של נאשם. המעט שאפשר לצפות מקצין שיפוט בכיר, מאלוף משנה, זה שימלא טופס תקין", אמר השופט לוי, בהתייחסו לכך שבטופס ההרשעה של פילנט לא היתה כל הנמקה להרשעה.
הוא הציע למדינה להעמיד את פילנט לדין פעם נוספת, בפני קצין שיפוט אחר: "אין לנו הרי עניין עם עבריין פלילי. האם לא כדאי לשקול פעם נוספת את העניין? האם לא כדאי לשפוט אותו שוב, מחר, מחרתיים, אולי אפילו הלילה?", שאל לוי. המדינה ביקשה זמן להתייעצות ואולם לאחר שחזרו נציגיה לאולם הודיעו כי לא תוכל לקבל את ההצעה.
נשלח ל-28 יום בכלא הצבאי
פילנט עתר לבג"ץ לאחר שנשפט ל-28 ימי מחבוש, בעקבות השתתפותו בעימות מול החיילים במאחז הלא חוקי גבעת להבה, שסמוכה להתנחלות מצפה יצהר. הוא נכנס לאחד הקראוונים כשהוא לובש מדים וקרא לחיילים ולשוטרים במקום לסרב פקודה ולא לבצע את ההריסות.
החייל הסרבן נעצר והועבר לטיפול הצבא, אולם אמר כי הוא מסרב לעמוד ולהישפט בפני מפקדיו ודורש להישפט בבית דין צבאי. הוא קיבל את מבוקשו ונשלח ל-28 ימי מחבוש.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד שי גלילי, טען פילנט כי לא ניתנה לו הזדמנות להתייעץ עם עורך דין טרם הוטל עליו העונש. עוד טען כי הצבא לא איפשר לו להביא ראיות ועדים לכך שפקודת הריסת הקרוואנים היתה בלתי חוקית בעליל.
"העתירה שלנו מתייחסת לביטול ההליך המגוחך שהתקיים בדין המשמעתי. מדובר על משפט פיקטיבי לחלוטין", הסביר עו"ד גלילי. "לא היתה שום הזדמנות להביא ראיות ועדים, לא היתה שום הזדמנות לעיין בראיות הקיימות ולא היתה הזדמנות להביא חוות דעת מטעם סניגור, כפי שנדרש בחוק", הוסיף.
עוד טען עורך-הדין: "ההליך עצמו נמשך לא יותר מ-5 דקות, כשקצין השיפוט שפט על פי מה שראה בטלוויזיה וללא כל ממצא עובדתי".