שתף קטע נבחר

מוזמביק: עכברושים יזהו את שדות המוקשים

למלחמה בשדות המוקשים המסוכנים באפריקה הצטרף עכברוש אפריקני ענק, העובד לצד הכלבים, בזיהוי מוקשים הטמונים באדמה מאז תחילת שנות ה-90

"הנשק החדש" במלחמה במוקשים: עכברוש אפריקני ענקיים הפך לידידו הטוב ביותר של האדם במוזמביק, עם צירופו לאחרונה לכוחות לגילוי מוקשים, שם "יעבדו" יחד עם הכלבים הוותיקים.

 

חברה בלגית לגילוי מוקשים, APOPO, כבר מעסיקה שמונה מכרסמים כאלה יחד עם הכלבים והמכשירים לגילוי מתכות בשדה מוקשים בעיר וילנקולס במוזמביק. העכברושים, מסוג עכברוש פאוץ' ענק,מסייעים לחברה לפנות את המוקשים, שהוטמנו באדמה במלחמת האזרחים, שהסתיימה ב-1992.

 

עד היום עדיין נהרגים ונפצעים תושבים מהמוקשים, ביניהם ילדים מאזורים כפריים, שנולדו שנים לאחר שהסתיים הסכסוך.

 

"הבעיה העיקרית במוקשים היא שברגע שמתגלה מוקש אחד במקום מסוים, שטח ענק סביבו הופך ל'חשוד' וצריך לבדוק אותו היטב לפני שניתן לחזור ולתת לתושבים לגדל שם גידולים חקלאיים", אמר פרנק ויטג'נס, נציג החברה במוזמביק. 

 

על פי ההערכות, למעלה מ-100 מיליון מוקשים עדיין טמונים בשדרות ב60 מדינות בעולם, וגורמים למותם או לפציעתם של 50 בני אדם מדי יום.

 

"עבורנו, אפריקה בראש סדר העדיפויות. רוב המוקשים נמצאים באפריקה, ובגללם תשתיות רבות עדיין הרוסות", אמר ויטג'נס. "לכן גם חיפשנו חיה שתתאים לאפריקה".

 

לאחר מלחמת העולם השנייה, נחשבו כלבים למגלי המוקשים המהימנים ביותר, שמצליחים לגלות אפילו מוקשים שנמצאים בעומק של 15 עד 20 סנטימטר מתחת לאדמה, בעוד שגלאי מתכות יחמיץ אותם. לעכברוש האפריקני יש אף רגיש כמו של הכלבים, אולם הוא קטן וקל יותר. משקלו המקסימלי מגיע ל-2.8 ק"ג ולכן הוא יכול להתרוצץ בשדה מוקשים, ללא חשש להפעיל אותם.

 

העכברושים מחוברים לרתמות קטנות ונלקחים לשדה המוקשים על ידי מלווה. כשהעכברוש נתקל במוקש, הוא מתחיל לעשות תנועות גירוד ושריטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עכברוש בעבודה
צילום: רויטרס
מומלצים