שתף קטע נבחר

מגיפה: מאות תינוקות לקו בברונכיוליטיס

בתי החולים לילדים הוצפו בחודש האחרון במאות תינוקות שלקו במחלת הברונכיוליטיס. האשם: נגיף ה-RSV הגורם לדלקת בדרכי הנשימה העליונות. הסכנה: הפסקות נשימה, ובמקרים נדירים פגיעה מוחית. מה עושים, ומתי לרוץ לחדר המיון

אם התינוק שלכם סובל מחום גבוה, שיעול, צפצופים בריאות וסירוב לאכול, ייתכן שגם הוא לקה במחלת הברונכיוליטיס. מאות ילדים אושפזו בחודש האחרון בבתי החולים בישראל, בעקבות הדבקה בנגיף RSV הגורם למחלה. 

 

"המחלה החלה לפני כשלושה שבועות" אומר ד"ר טומי שינפלד, מומחה למחלות ריאה ומנהל היחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר לרפואת ילדים, "אנחנו עכשיו בשיאה של ההתקפה". השנה כך נראה, גרמה המחלה למספר הדבקות גבוה יותר מבשנים קודמות, מסיבה לא ברורה.

 

ברונכיוליטיס היא מחלה עונתית, המופיעה לרוב בחודש נובמבר, אולם השנה הופיעה רק בשלהי חודש דצמבר. המחלה נגרמת על ידי הנגיף RSV, ותוקפת תינוקות עד גיל שנה וחצי לערך. תחילה גורמת המחלה להופעת תסמינים של דרכי הנשימה העליונות ובהם נזלת, שיעול וחום גבוה, ובהמשך מופיע קוצר נשימה הולך וגובר, המלווה בציפצופים שמזכירים לעיתים את התקף האסתמה.

 

משך המחלה לרוב הוא שבוע עד חודש ימים, וברוב המקרים היא חולפת מאליה. מקרים קלים מטופלים בבית באמצעות שאיבת הפרשות האף ואינהלציות, אולם מקרים קשים יותר נזקקים לאישפוז בבית החולים, משום שהתינוקות מסרבים לאכול ולשתות, ובשל ירידה ברמת החמצן בדם. במהלך האישפוז מקבלים התינוקות לעירוי נוזלים וטיפול בחמצן ואינהלציות.

 

מאחר ומדובר בנגיף, לא קיים כל טיפול אנטיביוטי נגדו. בחלק מבתי החולים עושים שימוש באינהלציות של מרחיבי סימפונות או אדרנלין, אלא שמחקרים אחרונים הראו כי הטיפול לרוב אינו עוזר. בקבוצות סיכון מסויימות ובהן פגים קטנים או חולים הלוקים במחלות לב, נותנים זריקה אחת לחודש המכילה נוגדנים נגד הנגיף. אלה מפחיתים בכחמישים אחוז את הסיכון להדבקה.

 

במקרים קיצוניים מחמירה המחלה למרות הטיפול וגורמת לדום נשימה. אז נזקקים התינוקות, לרוב עד גיל שלושה חודשים, לאישפוז ביחידה לטיפול נמרץ ולהנשמה מספר ימים, לאחריה לרוב חולפים התסמינים. במידה וריכוז החמצן בדם (סטורציה) עולה, והתינוקות שבים לאכול, הם משוחררים מבית החולים בשלב מוקדם, עם הדרכה להורים לשאיבת דרכי הנשימה העליונות.

 

גם לאחר הדבקה ראשונה, עלול הנגיף לשוב ולהתקיף גם בחורף הבא. המחלה לרוב אינה פוקדת את התינוק פעם שלישית, כיוון שאז התינוק גדל ואינו בקבוצת הגיל המתאימה. מבוגרים עלולים לחלות גם כן, אולם אז המדובר בנזלת או שפעת קלה שאינה מסוכנת. הנגיף מדבק מאוד ועובר ברוק ולכן עלולים המבוגרים להעביר את הנגיף לתינוק, באמצעות עיטוש או מגע.

 

מתי לפנות לבית החולים? אם התינוק יורד בכ-50 אחוז מצריכת המזון היומית שלו, אם הוא נעשה אפאטי, ישנוני או לחילופין באי שקט חריג, במצב בו קיימות הפסקות נשימה, או הכחלה של השפתיים, יש לפנות לחדר המיון. האישפוז בבית החולים עשוי להימשך ימים ארוכים, במהלכם יקבל התינוק חמצן, אינהלציות ונוזלים לוריד עד שישוב לאיתנו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
ברונכיוליטיס. התינוק מסרב לאכול
צילום: סי די בנק
צילום: מאיר פרטוש
תינוק מונשם. הסכנה: דום נשימה.
צילום: מאיר פרטוש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים