תביעות נגד משתפי קבצים ישראלים באמצע 2005
ההחלטה התקבלה: הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות תגיש תביעות נגד משתפי קבצים ישראלים במחצית השנה. בשלב הראשון, שיתרחש עד יוני 2005, לכל המאוחר, יתבעו גולשים שמעלים לרשתות השיתוף יותר מ-50 שירים ביום
הפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות תגיש תביעות ראשונות נגד גולשים ישראלים המשתפים שירים בניגוד לחוק באינטרנט עד אמצע 2005. הסניף המקומי של הפדרציה (חלק מהפדרציה הבינלאומית של תעשיית המוזיקה, המייצגת ברחבי העולם את חברות המוזיקה הגדולות) הכריז בעבר על כוונתו לתבוע משתפי קבצים ישראלים, אך כעת נקבע מועד סופי לתחילת הגשת התביעות.
"התביעות יוגשו לכל המאוחר באמצע השנה, ויקדם להן מסע הסברה נרחב נגד הפיראטיות באמצעי התקשורת השונים. השונות. תאריך היעד הסופי הוא יוני 2005", אמר ל-ynet מוטי אמיתי,
האחראי על האכיפה בפדרציה.
האם הגשת התביעות היא מהלך בלתי נמנע?
"נראה כי לא תהיה לנו ברירה אלא לרוץ עם זה קדימה".
מה העונש הצפוי למשתפי קבצים פיראטים?
"העונשים המרביים הקבועים בחוק בנוגע להפרת זכויות יוצרים עומדים על קנסות בסך 10,000-20,000 שקלים לשיר. עם זאת, עמדת המדינה בנושא עדיין לא ברורה, מאחר ומשרד המשפטים עדיין לא הביע את עמדתו בנוגע להפרת זכויות יוצרים דיגיטליות באמצעות האינטרנט. מאחר ומדובר בתביעה אזרחית ולא פלילית, לא צפויים עונשי מאסר".
אילו גולשים צפויים להיתבע?
"בשלב הראשון, אנחנו מתכוונים להגיש תביעות נגד עשרות משתפי קבצים כבדים. מדובר בגולשים שמעלים (Upload) שירים ומאפשרים לאחרים להעתיד אותם. אנחנו מגדירים גולשים 'כבדים' על פי קריטריונים פנימיים שלנו, ומתכוונים להתחיל עם אנשים שמעלים החל מ-50 שירים ביום".
תוכנה שמתחזה לגולש
לדברי אמיתי, כדי לקבוע מי מהגולשים משתף קבצים, מתי וכמה, הפדרציה משתמשת בתוכנה שמאתרת כתובות IP של גולשים המשתמשים בכל רשתות הקבצים הגדולות. "בין אם מדובר במשתמשי eMule או קאזה – ברגע שהם מעלים או מורידים שירים - הם חשופים לתוכנה שלנו, המספקת לנו מידע על ספק האינטרנט של הגולש, כתובת ה-IP שלו, תאריך ושעה".
לדברי אמיתי, המערכת פותחה על ידי הסניף הבריטי של הפדרציה. מדובר במעין רובוט-תוכנה, המתחזה לגולש אנושי. "התוכנה מתפקדת ברשת כמו גולש אחר – ברגע שמתקבלת דרישה לקובץ מסוים והמחשב של משתמש מסוים מציע אותו להורדה - אותו גולש נחשף", מסביר אמיתי. התוכנה עוקבת רק אחר הפעילות בתוכנות שיתוף הקבצים ולא בתחומים אחרים באינטרנט.
עיכוב בשל בירור משפטי
הסיבה לעיכוב בהגשת התביעות נובעת התייעצויות שערכה הפדרציה בנוגע להליכים המשפטיים, בעיקר אלה הנוגעים לעמדת בתי המשפט בישראל לגבי חשיפת שמות הגולשים העומדים מאחורי כתובות ה-IP. "על פי חוות דעת שקיבלנו, לבית המשפט לא תהיה ברירה, אלא לחייב את ספקי האינטרנט לחשוף את שמות הגולשים החשודים בהפרת זכויות יוצרים", אומר אמיתי.
הקמפיין הפרסומי שמתכוונת הפדרציה להשיק יכלול פרסומות בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות, ויעביר את המסר ששיתוף קבצים זהה לרכישת תקליטור מזויף ברחוב. "נסביר מה זה עושה לתעשיה, ואיזה נזקים זה גורם", אמר אמיתי, שהודה כי מסע ההסברה הקודם – תחת הכותרת 'באנו לכאן כדי לשתוק' - "לא ממש הצליח".
לכן, הארגון החליט הפעם לנקוט ביד קשה כלפי הגולשים ולהגיש תביעות במקביל למסע ההסברה.
מה ההערכה שלך לגבי הצלחת התביעות במניעת שיתוף הקבצים?
"התביעות יצליחו מאוד. נמשיך איתן עד שייפסק הדבר הזה".
אבל RIAA, שהגישה אלפי תביעות בשנה וחצי האחרונות, לא הצליחה לעצור את הפיראטיות
"לא. המחקרים מראים על ירידה דרסטית בשימוש בתוכנות קבצים בעקבות התביעות, במקביל לעליה במכירות של השירותים החוקיים, כמו iTunes של אפל".
בארץ החלופה הזו כמעט ולא קיימת
"נכון. אני מסכים, וחברות התקליטים יהיו חייבות להציע אלטרנטיבה חוקית. אבל לקוחות ישראלים יכולים לקנות מוזיקה חוקית באתר Songs.co.il, שמציע את הרפרטואר של NMC. אני מעריך שחברות נוספות, מלבד NMC, יילכו בדרך הזו".
במקביל ל-Songs.co.il, שירות ההורדה החוקי של NMC, פועל גם imusic, אתר המופעל על ידי חברת "נענע דיסק" וגופים נוספים, ומציע לגולשים לרכוש יצירות של לייבלים קטנים ועצמאיים, ביניהם בארבי רקורדס, נענע דיסק, האוזן השלישית, התקליט ועוד. עם זאת, בשלב זה, לא פועל בישראל שירות מוזיקה בנוסח iTunes, הכולל את כל הקטלוגים המוזיקליים של חברות המוזיקה המובילות - ומשלב בין אמנים ישראלים ובינלאומיים.
על פי הסטטיסטיקות של ספקי האינטרנט, עליהם מתבססת IFPI ישראל, 70 אחוזים מגולשי הפס הרחב בארץ עוסקים בשיתוף קבצים. מעניין לציין כי על פי אמיתי, רוב משתפי הקבצים מחליפים שירים, כאשר התוכנה הכי פופולרית היא eMule.
"רק בלית ברירה"
לאחר פרסום הכתבה ביקש אמיתי להוסיף כי יוני הוא המועד הסופי לניסיון לפתור את תופעת שיתוף הקבצים באמצעים "ידידותיים". לדבריו, "לקראת סוף 2004 הוחלט בארגון הגג שלנו, IFPI העולמי, שישראל מצטרפת למלחמה העליונה בתופעת הפיראטיות באינטרנט. אנחנו נהיה אחת המדינות החדשות שמצטרפות למלחמה ב-2005, אחרי ארה"ב, קנדה ואוסטרליה, שכבר פועלות בנושא. התוכנית כוללת מספר חלקים: החלק הראשון יהיה קמפיין הסברתי/תקשורתי, שישמש כצעד של מחווה של רצון טוב מול המשתמשים וספקי האינטרנט. במקביל, אנחנו נפנה לספקים ונבקש מהם לשתף איתנו פעולה בכל מה שקשור ל-P2P".