עצומת השמיניסטים הדתיים: לא לסרבנות הימין
כ-300 תלמידים מכל רחבי הארץ חתמו עד עתה על עצומה נגד הסרבנות מימין שיזמו שני שמיניסטים מבית הספר התורני "הרטמן" בירושלים. "הטפה לסרבנות, איומים ברציחות פוליטיות, קריאות להתנגדות אלימה, אינם לגיטימיים ויובילו אותנו לחורבן", נכתב בעצומה
מתגייסים נגד סרבנות הימין: שני שמיניסטים מהתיכון התורני "הרטמן" בירושלים, זקי ג'מאל ודרור עמדי, מפיצים בימים אלה בבתי הספר בארץ עצומה ובה הם תוקפים את תופעת הסרבנות לפינוי התנחלויות וקוראים לסולידריות חברתית. עד כה חתמו על העצומה כ-300 תלמידים מכל הארץ, בהם מגוש עציון, תל-אביב, ירושלים, רמת השרון, אשדוד, טבריה וצפת.
- קישור לעצומה - לחצו כאן
לדברי זקי ג'אמל, תלמיד י"ב, ממחברי העצומה: "החלטנו לקחת את העניינים לידיים עקב תחושת תסכול מהמצב ומהקרע המסוכן בעם. אנחנו מייצגים תפיסה רחבת היקף ויש גם בני נוער שחתמו מהשומרון ומעבר לקו הירוק. גם מי שנגד ההתנתקות וחושב שהיא מזיקה, שעדיין חש שסרבנות זה צעד אחד יותר מדי ויש כללי משחק מעבר לגחמות פוליטיות. אנחנו מקווים להשפיע. גם ביש"ע יש הרבה בני נוער שחושבים כמונו".
ג'אמל הוסיף: "אנחנו מוחים גם נגד הניכור שנוצר בחברה שלנו. כל הזמן מדברים על 'אנחנו' מול 'ההם', כשיש לכל צד תמונות שבלוניות ומעוותות של הצד השני. אנחנו מנסים להגיד בעצם, שגם ביום שאחרי ההתנתקות כולנו עדיין חברה אחת ולא שני עמים".
יוזמי העצומה כתבו: "לתוכנית ההתנתקות, השפעות גורליות על מרקם חייהם של אלפי מתיישבים בגוש קטיף, ובעצם על חייהם של כל תושבי המדינה, בדרך זו או אחרת. לכן, טבעי הדבר, שיהיו רבים שיסתייגו מתוכנית זו, ואנו מדגישים כי זה לגיטימי בהחלט. אולם, הטפה לסרבנות, איומים ברציחות פוליטיות, קריאות להתנגדות אלימה, אינם לגיטימיים ויובילו אותנו לחורבן".
הם הוסיפו: "לכולנו יש דעות, זאת עובדה. זה טבעי ולגיטימי, ובדמוקרטיה פלורליזם רעיוני הוא מיסודות הליברליזם. השאלה היא מה הם כללי המשחק, היכן עובר הגבול בין מחאה לגיטימית לבין סיכון הדמוקרטיה... נראה, שלאף אחד לא מספיק חשוב לקרוא לאחדות בעם דווקא ברגעים קריטיים אלו, כאשר אנו זקוקים לכך נואשות. נראה כי החובה נפלה לחיקם של תלמידי שמינית".
היוזמה נולדה דווקא בתיכון התורני הרטמן בירושלים, שמזוהה עם הזרם הממלכתי דתי והממוקם בקמפוס מכון שלום הרטמן לחקר היהדות בשכונת קטמון הישנה בירושלים. רבים מתלמידיו אף יצאו להפגנות תמיכה במתנחלים. באתר בית הספר נכתב כי הוא מחנך ל"סובלנות לאחר": "בית הספר הרטמן שוקד להתמודד עם 'תרבות המחלוקת' באופן ראוי כיצד לחלוק תוך הקשבה וכבוד הדדי כפי שהורו לנו רבותינו".
בנוסף, מעודד בית הספר את תלמידיו לשרת בצבא לאחר הכנה בישיבה או במכינה קדם צבאית. שני מחברי העצומה משתייכים כל אחד לכיוון פוליטי אחר - אחד ימני והשני שמאלני.