איך לשכנע תינוק למצוץ מוצץ
אם הוא ימצוץ את המוצץ שלו יותר זמן, יהיו לך דקות מנוחה נוספות. איך לגרום לו להישאר עם הגומי בפה כמה שיותר זמן
ההישרדות של התינוק מחוץ לרחם תלויה ביכולתו למצוץ. כמו שחקן שעושה חזרות לתפקיד חייו, גם התינוק מתחיל להתאמן במציצה הרבה לפני הלידה. במשך אלפי שנים הציעו אמהות את שדיהן לתינוקות כמוצצים, שכן תינוקות מתוכנתים למצוץ לעיתים קרובות. למעשה, אמהות בתרבויות שונות מצמידות את תינוקן לחזה כ-100 פעמים ביום! בתרבות שלנו הנקה תדירה כל כך היא לא מעשית, והמוצצים באים לעזרת ההורים המודרניים.
מציצה גורמת לתינוקות הרגשה טובה במיוחד. ראשית, תינוקות מוצצים כדי לאכול, אבל פעולת המציצה היא דרך נוספת שבה תינוקות פרהיסטוריים השתמשו להפעלת רפלקס ההרגעה המגונן ולשיפור סיכויי ההישרדות שלהם, מסביר ד"ר הארווי קרפ, רופא ילדים ומומחה להתפתחות הילד, מחבר הספר 'The Happiest Baby in the Block' (התינוק המאושר ביותר בשכונה). אם תינוקכם רעב, הוא כנראה ימצוץ את המוצץ דקה עד שיתחיל לבכות, כאילו הוא מתלונן "היי, הזמנתי חלב – לא גומי!". אבל אם הוא רוצה רק קצת נחמה, הוא ימצוץ את המוצץ יותר זמן.
את הרגיעה העמוקה שיוצרת המציצה במוח התינוק ניתן להפעיל במוחות של ילדים גדולים יותר ושל מבוגרים על ידי דברים 'מציצים' אחרים, כגון סוכריה על מקל, עישון סיגריות וכסיסת ציפורניים (אין פלא שפסיכולוגים משווים עישון סיגר למציצת אגודל). לדברי ד"ר קרפ, מחקרים רבים מראים שמציצה שלא לצורכי אכילה בריאה לתינוקות. היא מפחיתה את רמת הסטרס (לחץ הדם, קצב הלב וכדומה) ומעודדת שחרור משככי כאבים טבעיים במוח התינוק, שמפחיתים את הסבל מזריקות, מבדיקות דם ומברית מילה. כן נמצא שפגים שמצצו מוצץ גדלו מהר יותר, ושלתינוקות שנולדו במועד ומצצו מוצץ יש סיכון מופחת לתסמונת מוות בעריסה.
אבל כמו בדברים אחרים, גם כאן דרוש קצת אימון. ד"ר קרפ מציע טיפים שיעזרו לתינוקכם להתחבר למוצץ:
- נסו פטמות שונות – אין צורת מוצץ שהיא טובה מהאחרות. חלק מהתינוקות אוהבים מוצצים אורתודונטיים, עם הפטמה הארוכה והשטוחה בצד אחד. אחרים מעדיפים את המוצצים הקצרים והעבים יותר. צורת המוצץ האידיאלית עבור התינוק היא זאת שהוא מעדיף.
- אל תכריחו – אתם יכולים לנסות להכניס את המוצץ לפי התינוק כשהוא בוכה, אבל אל תכריחו אותו ואל תחזיקו אותו בפנים אם הוא מסרב. סיכוייכם להצליח יעלו אם קודם תרגיעו אותו בשיטות אחרות, ואז תציעו את המוצץ.
- השתמשו בשיטת הפסיכולוגיה ההפוכה כדי למנוע מהמוצץ ליפול מהפה – כשהתינוק רגוע, הציעו לו את המוצץ. ברגע שהוא מתחיל למצוץ, משכו אותו בעדינות רבה כאילו כדי להוציאו מפיו (אבל אל תמשכו אותו חזק כך שהוא באמת ייצא). התינוק יגיב למשיכה בהתנגדות, ואוטומטית ימצוץ את המוצץ קצת יותר חזק. בכל פעם שאתם נותנים לתינוקכם החדש מוצץ, חזרו על התהליך 10-20 פעמים. נטייתו הטבעית להתנגד לכם תאמן את פיו לשמור על אחיזה נחושה של המוצץ. שיטת הפסיכולוגיה ההפוכה מבוססת על טבע האדם: כולנו מאמינים שמה שנמצא בפינו שייך לנו! לכן כשמנסים למשוך את הפטמה מחוץ לפי התינוק, זה כמו לנסות להוציא צעצוע מידיו של ילד בן שנתיים; ככל שתמשכו חזק יותר, כך הוא יתנגד יותר, וכך יפתח קואורדינציה וכוח כדי להמשיך ולהחזיק אותו.
מומחים מייעצים להתחיל לגמול את התינוק מהמוצץ ברגע שהוא מתחיל לזחול, ואחרי גיל 6 חודשים לתת לו מוצץ רק בזמן תנומות ובשעת ההשכבה בלילה.