שתף קטע נבחר

 

צה"ל: הפלסטינים עצרו חשוד בהריגת הילדה

התפתחות בפרשת הריגת הילדה ברפיח. יממה לאחר שהאשימו הפלסטינים את ישראל בהריגתה של נוראן דיב בת ה-10, הודיע צה"ל שגורמי ביטחון פלסטינים עצרו תושב רפיח החשוד בירי. גורם ביטחוני פלסטיני אמר ל-ynet: לא עצרנו איש. תחקיר של צה"ל מצא כבר אמש שיריות שמחה של פלסטינים גרמו למותה של דיב, אולם הפלסטינים וגם אונר"א דבקו בהאשמותיהם

הטענות של הפלסטינים ושל אונר"א על כך שצה"ל הרג  ילדה בת 10 ברפיח מתבררות כחסרות בסיס. מצה"ל נמסר שגורמי ביטחון פלסטינים הודיעו אמש (יום ג') שעצרו תושב רפיח בחשד שירה אתמול באוויר בעת האירוע ואף החרימו את נשקו. גורם ביטחוני בכיר בתיאום הפלסטיני אמר ל-ynet: מאז אתמול לא עצרנו איש. הגורם אף שיגר מכתב מחאה חריף לצה"ל על פרסום המעצר.

 

הוא ציין כי אכן נחקר תושב פלסטיני בחשד שירה יריות שמחה כשהגיע עם משפחתו למעבר רפיח מהעלייה לרגל בסעודיה, אולם לדבריו הוא ירה מאקדח במעבר שמרוחק כארבעה קילומטרים מבית הספר ושוחרר לאחר החקירה. לדבריו, פרשה זו אינה קשורה לרצח הילדה.

 

בעקבות מות הילדה, ירו אנשי החמאס פצצות מרגמה אל יישובי גוש קטיף, והירי נמשך גם אמש. פצצת מרגמה נורתה לעבר התנחלות בצפון רצועת עזה, הראשונה באזור מזה כשבועיים. אתמול נפלו עוד ארבע פצצות מרגמה בדרום הרצועה, שגרמו לנזק למספר כלי רכב.

  

לאחר שנורתה למוות הילדה, נוראן אלדיב, האשימו הפלסטינים את חיילי צה"ל בהריגתה, אך צה"ל טען כי יריות שמחה באוויר של פלסטינים מהאזור הן שגרמו למותה של הילדה. בצה"ל הבהירו כי בשעה שהאירוע התרחש לא ירו חיילים בגזרה. התחקיר העלה שאנשי דת שחזרו מסעודיה ירו באוויר יריות שמחה, ומהירי הזה נפגעה הילדה.

 

התחקיר נערך על-ידי קצינים ברמות בכירות ביותר בגלל נסיבותיו הקשות של האירוע בתקופה רגישה זו של שקט, שבה שומר צה"ל על איפוק מירבי. גורמים בצה"ל אמרו כי החיילים ששהו בגזרה לא ירו בשעה בה התרחש האירוע. "בימים אלה ישנן הנחיות ברורות מאוד בכל הקשור לפתיחה באש, על מנת שלא לגרום לאירועים שיובילו לתגובה של אירגוני הטרור ויפרו את השקט העדין".

 

בצה"ל הדגישו כי האירוע התרחש בשכונת ברזיל ברפיח, באזור שאיננו נמצא בקו האש של החיילים, דבר שרק הוסיף להנחת העבודה שהילדה לא נפגעה מאש החיילים. בצה"ל גם ציינו כי הפלסטינים לא נענו לקריאה לבצע תחקיר משותף לאירוע, מה שהעלה סימני שאלה באשר לטענותיהם, כמו גם באירוע שקרה בשבוע שעבר בדיר אל באלח, שבו נהרגה ילדה בת חמש. הפלסטינים טענו אז שחיילים ירו, אך בצה"ל אמרו כי מדובר ברסיס פצצת מרגמה שירו הפלסטינים לעבר גוש קטיף, אך נפלה סמוך לבית הספר בו שהתה הילדה.

 

החקירה הפלסטינית של אירוע הירי ומעצר החשוד מהווים איתות לישראל על יכולתם של גורמי הביטחון הפלסטינים לבצע חקירות של אירועים, ואף להביא למעצרים. גורמי צבא אומרים כי לא מן הנמנע שבעתיד, יובילו חקירות אלו גם לטיפול באירועי טרור.

 

אונר"א מיהרה להאשים את צה"ל

 

למרות תוצאות התחקיר, מיהרה סוכנות הסעד של האו"ם, אונר"א להאשים את צה"ל שהוא זה שירה. בהודעת אונר"א נאמר: "האש לכיוון בית הספר הגיעה מאזור בשליטה ישראלית מלאה סמוך לגבול עם מצרים, שעה שהמורים עסקו בהוצאת התלמידות מבית הספר. נוראן נפגעה מקליע שחצה את פניה".

 

עוד נאמר בהודעה: "זהו המקרה החמישי בשנתיים שבו נהרגים ילדים או נפגעים בצורה אנושה במהלך שהותם בבית הספר. אונר"א הגישה מספר מחאות לצבא הישראלי על הירי המאסיבי שיורים החיילים, ושנועד לפגוע באזורים אזרחיים בשטחים. בית הספר שבו נהרגה נוראן היה מטרה בעבר למספר תקריות ירי מצד חיילי צה"ל".

  

ראש אונר"א, פיטר הנסן, אמר: "למרות הסימנים על שיפור במצב אנו עדים להמשך הסכנה שמאיימת על ילדים חפים מפשע כתוצאה מפעולות הכיבוש והשימוש הלא אחראי בנשק ובאש". 

 

ועדה משותפת תדון בעתיד המבוקשים

 

בתוך כך, מעבר רפיח נפתח מחדש לתנועת פלסטינים מרצועת עזה למצרים ובכיוון הנגדי, זאת כחלק מהסיכומים בין שר הביטחון, שאול מופז, ובכיר הרשות הפלסטינית, מוחמד דחלאן, שנועדו בפעם השנייה בתוך מספר ימים. המעבר נפתח בשעה תשע בבוקר ונסגר בשעה ארבע אחר הצהריים, ובסך הכל עברו במקום 870 איש, פי ארבע מכמות הפלסטינים שהיו עוברים לפני סגירת המעבר בעקבות הפיגוע במוצב ה-JVT.

 

במסגרת השיחות בין מופז לדחלאן, סוכם בין היתר כי עתיד המבוקשים הפלסטינים יידון בוועדה משותפת שתתכנס ככל הנראה כבר בשבוע הבא. מטרת הוועדה, שתורכב מאנשי צה"ל והשב"כ ובכירים פלסטינים, היא לבחון את פעילותם של פלסטינים שנמצאים ברשימות המעצרים של מערכת הביטחון.

 

הוועדה תתבקש לקבוע כללים בנושא, כך שהמבוקשים יישארו במרחב העיר בה הם נמצאים וכל עוד לא ייקחו חלק בפעילות טרור, ישראל תימנע מלפעול נגדם. אולם, כפי שהבהיר מופז לדחלאן בכל הנוגע ל"פצצות מתקתקות", ישראל רואה חובה מוסרית לפעול נגדם, אם הפלסטינים לא יעשו זאת בעצמם. 


פורסם לראשונה 01/02/2005 20:56

 

בהכנת הידיעה סייע עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שוטרים פלסטינים עצרו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
נוראן דיב הובאה לקבורה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בכיתתה הונח זר פרחים
צילום: איי פי
מומלצים