שתף קטע נבחר
 

חדש: קבוצות תמיכה לתלמידים משתמשים בסמים

עד היום הופנו נערים שמשתמשים בסמים לגופים חיצוניים. ל-ynet נודע: בשבועות הקרובים יחלו לפעול בתוך בתי הספר קבוצות תמיכה ל"משתמשים מזדמנים" בסמים ואלכוהול. פסיכולוג חינוכי ל-ynet: "בית ספר שמכניס את התוכנית לא מכחיש שיש אצלו תלמידים שמשתמשים בסמים ומצהיר כי הוא מוכן לטפל בבעייה"

משרד החינוך והרשות למלחמה בסמים יחלו להפעיל בשבועות הקרובים קבוצות תמיכה וסיוע קבוצתיות למשתמשים מזדמנים בסמים, ואלכוהול בקרב תלמידים שהתנסו בכך בבתי הספר, כך נודע אמש (יום ד') ל-ynet. 

 

הקבוצות מיועדות לתלמידים בחטיבות הביניים ובבתי הספר העל-יסודיים שמשתמשים בסמים מסוגים שונים ובאלכוהול וכתוצאה מכך נמצאים בסיכון וזקוקים לעזרה. בכל קבוצה ישתתפו עד 10 תלמידים "משתמשים מזדמנים" ב10 פגישות, שכולן ייערכו בהנחיית יועץ מהשירות הפסיכולוגי-ייעוצי במשרד החינוך.

 

הפגישות מורכבות מ-12 נושאים, ביניהם: הצבת מטרות לחיים, דיון במקדמי שימוש, חלופות לשימוש, התמודדות עם מצבי לחץ ומתח, מיומנות סירוב ויצירת סביבה מונעת שימוש, איך לבקש עזרה, מעידה ועוד.

 

במסגרת התוכנית יידרשו הילדים למלא מדי שבוע גיליון ובו טבלה שבה ידווח התלמיד מה עישן, כמה השתמש ובאיזה מידה הצליח שלא להשתמש. התוכנית נלקחה מתוכנית אחרת שפועלת בהצלחה בבתי הספר בארה"ב הנקראת (SAP).

 

בימים אלה עוברים כ-30 יועצים חינוכיים הכשרה באיזור הצפון, כאשר בבתי הספר בהם המצב חמור יותר מבחינת השימוש ייפתחו קבוצות כבר השנה ובשאר המקומות יוקמו הקבוצות בתחילת שנת הלימודים הבאה. משרדי החינוך והבריאות מפעילים תוכנית דומה בבתי הספר היסודיים להפסקת עישון סיגריות, טבק ונרגילות.

 

"התלמידים הם שפונים לעזרה"

 

"עד היום לא היה מענה בתוך בתי הספר ותלמידים שהשתמשו בסמים או אלכוהול הופנו לקבלת עזרה אצל גורמים חיצוניים", אומרת גליה שחם, מפקחת ארצית על תוכניות מניעה בנושאי סמים, אלכוהול וטבק בשפ"י (שירות הפסיכולוגי ייעוצי) במשרד החינוך. לדבריה, "מדובר בתלמידים שאינם מכורים לסמים קשים כמו הירואין, אלא שהתנסו כחלק מסקרנות, חיפוש ריגושים, חיפוש העצמי ומרדנות. זה לא שהם באים לקבוצה ואומרים להם 'עכשיו תפסיקו' זה יותר כדי לבחון דימוי עצמי ולהקנות דפוסי התמודדות".

 

לדברי שחם, דוקא התלמידים הם אלה שמתוודים על ההתנסות ופונים לקבלת עזרה: "אנחנו אומנם מאמינים שלמורים יש יכולת לזהות תלמיד שמשתמש בסמים או שותה אלכוהול, אבל באופן מפתיע רבים מהם פונים אלינו וכן משתפים כשהם מרגישים שיש מישהו מולם. הבעיה היא קודם כל להודות שקיימת בעיה וללכת לטיפול".

 

יורם שליאר, פסיכולוג חינוכי והמרכז של הקורס, אומר ל-ynet כי "בית ספר שמכניס את התוכנית לא מכחיש שיש אצלו תלמידים שמשתמשים בסמים ולמעשה מצהיר כי הוא מוכן לטפל בזה ולא להפנות את התלמידים למסגרות אחרות". 

 

לדברי שליאר, "עד היום בתי ספר התעסקו בעיקר בתוכניות מניעה או הפנו לשיקום תלמידים שמשתמשים בכבדות וצריכים טיפולים. יש קטע חסר שהתוכנית באה למלא וזה המרווח בין מניעה לשיקום. צריך שבתי ספר יתערבו במקרים של תלמידים שמחייבים אותם להפסיק עם זה. תלמידים שמשתתפים בתוכנית הם כאלה שלרוב נתפסו ומופנים על ידי המשטרה, הורים או מורים ויועצים חינוכיים. תלמיד שמשתמש בגראס לא יודה בזה. המטרה היא שבית ספר יוכל להציע תהליך התערבותי בתוך בתי הספר".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
סיוע לתלמידים. אילוסטרציה
צילום: מאיר פרטוש
צילום: ניב הפקות
שתילי מריחואנה שנתגלו בבית ספר יסודי
צילום: ניב הפקות
מומלצים