עכשיו מסתבר: טבלאות הצמיחה בטיפת חלב שגויות
בטיפת חלב טוענים שהתינוק שלכם לא אוכל מספיק? ייתכן שהם טועים • לטענת ארגון הבריאות העולמי, עקומות הגדילה המקובלות מפריזות במשקל שבריא לתינוק • מה שנחשב למשקל נורמלי – בעצם גבוה עד 20% מהרצוי • עקומות מתוקנות יפורסמו עד סוף השנה
הערכת גדילה מתבצעת באופן שיטתי בכל ביקור בטיפת חלב לכל התינוקות והפעוטות. היא נועדה לאתר ילדים עם חשד לסטייה מהגדילה התקינה, וזאת כדי לאפשר אבחון מוקדם של בעיות שונות ולטפל בהן במקרה הצורך.
קביעת מצבו של הילד מבחינת הגדילה הפיזית שלו נמדדת בגובה ובמשקל בהתאם לגילו. קצב ההשמנה של כל תינוק מושפע מגורמים שונים, ובהם מצבי
בריאות וחולי, גורמים תורשתיים ותוך-רחמיים, הצריכה התזונתית שלו, הרכב המזון שהוא מקבל והפעילות הגופנית שהוא מבצע.
המשקל שמוסיף הילד מבוטא באחוזונים, המרכיבים את עקומת הגדילה שלו. כך, למשל, אחוזון 3 משמעו שרק שלושה אחוזים מבני גילו של הילד רזים ממנו; אחוזון 5 משמעו שרק חמישה אחוזים מבני גילו רזים יותר; מהצד השני, אחוזון 97 משמעו שרק שלושה אחוזים מבני גילו של הילד שמנים ממנו; אחוזון 50 מבטא את ממוצע ההשמנה לגיל התינוק.
מחקרים חדשים קובעים כי לתזונה מוגזמת של תינוקות בתרכובת מזון לתינוקות בחודשים הראשונים לחייהם השפעה משמעותית על קצב ההשמנה של אותם תינוקות בשלבים מאוחרים יותר בחייהם. המחקר החדש ביותר, שהוצג שלשום בפגישה שנערכה בלונדון בנושאי תזונה והשמנת יתר, נערך על-ידי ארגון הבריאות העולמי.
הארגון בדק 8,840 ילדים משש מדינות שניזונו באמצעות פורמולה לתינוקות או באמצעות חלב אם. תוצאות המחקר גילו כי ילדים שינקו היו רזים וגבוהים יותר מתינוקות שניזונו מתחליפי חלב. לטענת החוקרים, משקלי היעד הגבוהים כפי שנקבעו בעקומות הגדילה גורמים ל"האבסת יתר" של תינוקות בתחליפי חלב ועשויים להסביר מדוע הדור הנוכחי של המבוגרים נחשב לשמן מאוד.
למשל, לפי עקומות הגדילה הנוכחיות צריך משקלו התקין של תינוק בריא בן שנה להיות בטווח של בין 10.2 ל-12.9 ק"ג, בעוד שלמעשה המשקל הרצוי לגיל הזה הוא בין 9.5 ל-11.8 ק"ג. משקלי היעד הרצויים לבני שנתיים ושלוש לפי עקומות הגדילה הנוכחיות – אומרים מומחי ארגון הבריאות העולמי – גבוהים ב-15% עד 20% ממה שהם צריכים להיות.
בעקבות הממצאים החדשים הודיע ארגון הבריאות העולמי כי הוא מתכוון לפרסם עד סוף השנה הנוכחית עקומות גדילה חדשות ומתוקנות, המתבססות על קצב הגדילה של תינוקות יונקים (הטבלאות היום מבוססות על תינוקות הניזונים מפורמולות).
ד"ר מרצדס דה אוניס מצוות החוקרים אמרה שלשום: "הטבלאות החדשות יספקו תיאור טוב יותר של הגדילה הפיזית הרצויה ויקבעו כי קצב הגדילה של תינוקות יונקים הוא הקצב הנכון מבחינה ביולוגית".
מנהל האגף לתכנון תזונתי בארגון המזון והחקלאות של האו"ם, ד"ר פרקש שטי, אמר כי משמעותן של ההמלצות החדשות היא הפחתה של כמות הקלוריות היומית שתינוקות נדרשים לאכול ב-7% לעומת הכמות המומלצת כיום.