עיראק: ההבדל הדק בין חייל צעצוע חטוף לראש כרות אמיתי
אתרי המורדים, המפרסמים הודעות, תמונות ומידע, מהווים מקור מידע מודיעני לא מבוטל, על אף שלא תמיד מדובר בפרסומים מהימנים. תעיד על כך תמונת חייל הצעצוע החטוף, שהופצה בשבוע האחרון
באתר זה ואחרים כמותו, התומכים במורדים, מוצגים זה לצד זה צילומי וידאו של עריפת ראשים, כרוזים של המחתרת, וכן מתיחות וטענות לגבי מתקפות מפוקפקות. באתר ansarnet.ws, לוח המודעות בו פורסמה המתיחה, מתפרסמים גם קטעים שכתבו מורדים עירקים ותומכיהם, המתגוררים במקומות כמו ערב הסעודית, ירדן ואפילו בוסניה.
אתרים כאלו התגלו כבעלי תפקיד משמעותי בקשר בין אמצעי התקשורת לבין לוחמי הגרילה העירקיים, שבאופן כללי, אינם נהנים מגישה לתקשורת וכן מתקשים להציג את המתרחש מנקודת מבטם.
הממשלות ניסו, לרוב ללא הצלחה, להוריד את האתרים הללו מהרשת. אך גם כאשר נרשמה הצלחה כלשהי, היא היתה זמנית בלבד. האתרים פשוט הופעלו מחדש משרת אחר, ותומכים במלחמת הגרילה שמנהלים העירקים נגד צבא ארה"ב, שיכפלו את הקטעים שפורסמו באתר החדש. מלבד זאת, סגירה של אתר עלולה לגרור אחריה מתקפת נגד מול אתרים ממשלתיים.
"זה מסוכן", אמר ברוס הופמן, מומחה להתקוממות עממית ב-Rand, גוף ללא מטרות רווח העוסק במחקרים הממוקם בוושינגטון. "לפני כמה שנים ננקטו מאמצים משותפים להורדת אתר של אל קעידה, שצץ כל פעם במקום אחר. גם הרשויות הישראליות הפעילו לחץ להורדת האתר של החיזבאללה, אך הדבר הביא להסלמה במלחמה המקוונת. התוצאה הביאה אותנו לנקוט עמדה של 'חיה ותן לחיות'".
לא תמיד אמינים
אתריהם של המורדים משמשים גם כמקור לאיסוף מידע עבור הגופים שנלחמים בעירק: צבא ארה"ב, ה-CIA וארגונים אחרים שמנסים להבין את התנהגותן של כנופיות הגרילה העירקיות. "האתרים הללו מועילים לכולם", סבור ג'רמי ביני, אנליסט בחברת המידע הצבאי "ג'יינס". "המורדים נהנים מאפשרות לפרסם את סיפורם ולטעון את טענותיהם, ובמקביל מנסים לזכות בתמיכה ולהפגין את כוחם. מנקודת מבט מודיעינית, זה אמצעי מצוין להבנת מניעיהם של החבר'ה האלה", אמר.
אך האתרים הללו לא תמיד אמינים, ועיתונאים שמצטטים אותם, עושים זאת תוך נטילת סיכון, כפי שהתברר השבוע.
אחד הגולשים באתר ansarnet.ws פירסם ביום ד' תמונה מגורענת המציגה חייל אמריקני חטוף, שלבוש במדי ב', אפוד ומגיני ברכיים. רובה היה מכוון אל ראשו של החייל. אך התברר שהדמות שבתמונה היא "קודי", בובת צעצוע של חייל אמריקני.
ההודעה שצורפה לתמונה פורסמה בשמה של "בריגדות המוג'הידין", קבוצה, שטענה כי ביצעה כבר חטיפות דומות בעבר. אך הטקסט, שנכתב בערבית, כלל כמה שגיאות כתיב וחזרות מיותרות.
חוקרים שנדרשו לגבי זהותם האפשרית של מבצעי המתיחה, סבורים כי ייתכן ומדובר בדיסאינפורמציה של הממשל האמריקני או אחד מבעלי בריתו, במטרה לפגוע באמינות של האתר. "יש להם מוטיבציה ליצור חוסר אמינות של האתרים הללו", אמר ביני. "עם זאת, האתרים פירסמו כל כך הרבה טענות מוזרות, שהאמינות שלהם מוטלת בספק בלאו הכי".
לאחר שהוא קורא הודעה לעיתונות שפירסם הצבא בנוגע לחיילים שנהרגו בהפצצה של המחתרת, ביני בדרך כלל פונה לרשת כמקור מידע, ומחפש וידאו קליפים או התבטאויות כלשהן לגבי המתקפה. "אפשר להוריד את כל קטעי הווידאו ולראות את המלחמה כפי שהיא מתרחשת מצידם של המורדים", הוא אומר, "באופן כללי, צריך לנסות ולאזן בין שני הצדדים".
אפשר למצוא באתרים מידע חשוב
בבסיסי הצבא האמריקני הפזורים ברחבי עירק אנשי מודיעין של הצבא מתעמקים בפרסומים באתרי אינטרנט, בחיפוש אחר רמזים להלך הרוח של המורדים, או פרטים אודות מחבלים מתאבדים ולוחמים שנהרגו בקרב.
מומחה צבאי שעוקב אחר האתרים האלה אומר כי למרות הזיופים וההגזמות, ניתן למצוא בהם מידע רב ערך. "אם הם מדווחים שפעולה כלשהי התרחשה, אני יכול לאמת את המידע הזה", אומר המומחה, שביקש להשאר עלום שם, "אבל אם הם טוענים ש-50 מחיילי הקואליציה נהרגו, אנחנו מניחים שזה לא סביר. הם נוטים להגזים בנוגע למספר הקורבנות".
"הם לא מספקים מידע על פעולות עתידיות או על מבנה היחידות, אך האתרים מאפשרים להרכיב תמונה של הקבוצות השונות והמניעים שלהן – לאומנות או דת", אמר המומחה הצבאי.
כל אחד יכול להקים אתר ולפרסם הודעות
מפעילי אתר Ansarnet.ws כותבים בדף הבית שלהם כי אינם תומכים בהסתה לאלימות או טרור, אך אינם נרתעים מפרסום קטעים של המורדים העירקים ותומכיהם.
מאחר וכל אחד כמעט יכול להקים אתר כזה, וכל גולש עם ידע בערבית יכול לפרסם הודעות ללא תשלום, המתיחות מוצאות את דרכן לעיתים גם אל העיתונות המודפסת.
בספטמבר 2004, שני אתרים ערביים פירסמו הודעות אודות שתי עובדות סיוע איטלקים שנלקחו בשבי בבגדד, ואז הוצאו להורג. שבוע אחר כך, לאחר שכמה סוכנויות ידיעות דיווחו על מותן, שתי הנשים שוחררו ללא פגע. בינואר, שתי קבוצות מורדים עירקים פירסמו הודעות מתחרות ברשת, בהן לקחו אחריות על פיצוץ מכונית בתחנת משטרה בטיקריט, שגרמה למותם של שישה איש ולפציעתם של 12.
הקבוצה הכורדית אנסאר אל סונה טענה כי היא שמיקמה את מכונית התופת ליד מטה המשטרה, ואז פוצצה אותה. אך התא העירקי של אל קעידה, המונהג בידי הטרוריסט הירדני מוסאב אל זארקאווי, פירסם טענה דומה, על פיה האחראי לפיגוע היה אחד מחברי אל קעידה, שביצע פיגוע התאבדות. עיתונאי שדיווח מטיקריט, גילה כי לא היה מחבל מתאבד במכונית, המכונית חנתה מחוץ למטה המשטרה במשך שעות, והמשטרה ביקשה מהצבא האמריקני לבדוק אותה בטרם התפוצצה.