ויטמינים מסוכנים? כן, אם לא יודעים איך להשתמש בהם
הישראלים אוהבים תוספי תזונה ומשתמשים בהם בלי הכרה. אלא שככל שהתוסף יעיל, כך הוא גם מכיל חומרים פעילים, שבשימוש לא נכון עלולים לגרום נזקים חמורים לבריאות ואפילו מוות. מה צריך לעשות כדי להפיק מהם תועלת בלי להסתכן?
פרופ' בן עמי סלע, מהמכון לכימיה פתולוגית שבתל השומר, עוד זוכר את שני הצעירים שהגיעו אליו, בזמנים שונים וממקומות שונים, אבל עם סימפטומים דומים להפליא: כאבי בטן עזים, התכווצויות ואנמיה. הבדיקה שערך בדמם גילתה הרעלה קשה של עופרת, אחרי ששניהם נטלו תרופה הודית "טבעית". לדבריו, הספרות המקצועית מלאה בסיפורים דומים על תרופות "ממוצא" הודי, סיני ועוד.
דוגמה קיצונית יותר היא של האפדרה (נאסר לשימוש בינואר 2004) שבעשור אחד, מאמצע שנות ה-90 עד היום, נספרו בעולם לפחות מאה מקרי מוות בעקבות נטילתו. החומר הפעיל באפדרה (אפדרין) הוא טבעי לחלוטין (מופק מצמח השרביטן הסיני) ופועל בין היתר לפירוק השומן. אבל לחוקרים התברר שהאפדרין ממריץ את מערכת העצבים ועלול להזיק לה וגם ללב: פרפורי לב, דופק מואץ, בעיות שינה, התקפי לב, שבץ, וכאמור, אפילו מוות. כל אלה הם חלק מתופעות הלוואי שהצטברו במחקרים.
יותר משליש מהמבוגרים בישראל משתמשים בתוספים. בקרב הציבור רווחת הדעה שלפיה מדובר ב"חומרים טבעיים" שאינם מזיקים ואינם גורמים לתופעות לוואי. אבל ד"ר ניר ברק, מומחה לתזונה קלינית ורפואה פנימית מהמרכז
הרפואי רבין, מזכיר שגם 80% מהתרופות הקונבנציונליות מבוססים על חומרים טבעיים, "ולכן ההנחה הזאת פשוט אינה נכונה". תוספי תזונה יעילים מכילים, כמו התרופות, חומרים פעילים, ובאופן צפוי יש גם להם לא מעט תופעות לוואי. בהיעדר פיקוח צמוד כמו שמוצאים בייצור תרופות, בתוספי תזונה אין לצרכן דרך לוודא אם היצרנים בדקו את השפעות הלוואי, ואם התוספים לא מכילים חומרים רעילים, כגון עופרת, כספית או ארסן. יתרה מכך, רוב הרופאים הקונבנציונליים מגלים חשדנות טבעית כלפיהם - ולפעמים יש חולים שמעדיפים לא להתייעץ איתם.
"אבל לא צריך להשליך את התוספים לפח", אומר ד"ר אודי בר, מומחה לתוספי תזונה. "יתרונותיהם מתועדים היטב בספרות הרפואית החדשה: הם יכולים לשנות מהלכי מחלות וגם לסייע כרפואה מונעת - כל זאת בתנאי שעושים בהם שימוש מושכל, ותוך התייעצות עם רופא שאתם סומכים עליו".
פעילות מסוכנת
תוספי תזונה שבדיעבד התגלה בהם פוטנציאל לנזק, ממקדים מטבע הדברים את תשומת הלב הציבורית. בדרך כלל השימוש בהם לא נאסר או מוגבל באופן מיידי: עשור של לחצים נדרש עד שאסר מינהל התרופות האמריקאי (ה-FDA) על השימוש באפדרה, וכעת חלק מיצרני התוספים משווקים בארץ ובעולם תכשירים המבוססים על חומר דומה - הסינפרין - שמופק מצמח התפוז המר. חומר זה הוא בעל מבנה דומה מאוד לזה של האפדרין, ומומחים בארצות הברית הזהירו לאחרונה שהוא בעל השפעה דומה לזו של האפדרין על קצב הלב.
המקרה החמור של הנער בן ה-16 שהובהל בחודש נובמבר לבית החולים "לניאדו" בנתניה, כשהוא נזקק למכונות הנשמה וסובל מאי ספיקת לב לאחר שבלע כדור "חגיגת", מדגים סכנה נוספת: "הפורמולה הסודית". כדור המסיבות נחשב עד לאחרונה לתוסף תזונה משום שהוא מכיל חומר טבעי ממריץ (קאטינון). לדברי פרופ' דוד חסדאי, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי רבין, הקאטינון עלול לגרום לכיווץ העורקים ולהגברת קצב הלב, "וככל שכיווץ העורקים חזק יותר, כך גדלה הסכנה להפסקת זרימת הדם לאותו עורק". הבעיה ב"חגיגת", כמו בגם בפורמולות סודיות אחרות, היא שאין דרך לדעת מהם החומרים שמכילה הפורמולה, או מה שיעורו של החומר הפעיל בה.
תוסף אחר לגמרי, הגוארנה, אינו מזיק בהכרח לנוטלים אותו, אבל אצל חלקם הוא עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם, לרעד ולחרדה. החומר האחראי לכל אלה הוא הקפאין שבגוארנה. כמוסה בת 500 מיליגרם גוארנה מכילה אמנם רק 15 מיליגרם קפאין (לעומת ספל קפה ממוצע המכיל כ-80 מיליגרם), אולם לדברי ד"ר בר, מרכיבים נוספים שבחומר מאיטים את פירוק הקפאין, ולכן השפעתו הממריצה נותרת למשך שש שעות.
קשה לדעת מראש מי יסבול מתופעות הלוואי של הגוארנה ומי לא. מרים, בת 55, קיבלה גוארנה כחלק מפורמולה שרקח רופא מרשת דיאטות מוכרת. כמעט מיד היא החלה לסבול מכאבי ראש עזים, אבל גם לאחר שבחדר המיון גילו כי היא לקתה בהתקף לב, לא הסכים הרופא למסור את תכולת הפורמולה המדויקת. פרופ' חסדאי שטיפל במרים, טוען שאילו היה החומר הפעיל עובד על עורק גדול, היה האירוע עלול להסתיים לא באשפוז כי אם באסון.
תרופה מלוכלכת
פורמולות סודיות הן באופן כללי דבר שכדאי להיזהר ממנו. מחקר גדול, שפורסם לפני כשנתיים בכתב העת האמריקאי היוקרתי 'New England Journal of Medicine', גילה שרוב התכשירים הצמחיים (יותר משליש מהפורמולות הסיניות למשל) הכילו באופן לא חוקי גם סטרואידים, חומרים בלתי טבעיים בעליל ובעלי תופעות לוואי קשות. מחקר אנגלי אחר מאותה שנה בחן תרופות הודיות עממיות. ב-64% מהתרופות שנבדקו התגלו כמויות ניכרות של עופרת וכספית. תרכובות רעל ארסן נמצאו ב-41% מהן, וקדמיום ב-9%. תמונת מצב זו יכולה להימצא בכל מקום, כולל בארץ, בייחוד לאור החשיפה לשיטות המרפא המסורתיות של צעירים רבים הנוסעים למזרח ויבוא התרופות לישראל.
לעיתים תוספים יכילו עופרת ומזהמים אחרים. (צילום: סי.די. בנק)
בתרופות עממיות שמקורן בסין נמצאה לא פעם עופרת, למשל בפטרייה קורדיצפס, שבמקרים מסוימים גורמת לאנמיה המוליטית חריפה (מצב של הרס כדוריות הדם). ריכוז העופרת אצל חולים שנטלו את הפטרייה היה גבוה פי עשרה מהרמה הממוצעת הנורמלית. מחקר שפורסם בגיליון הנוכחי של כתב העת הרפואי המוביל JAMA, המתפרסם בארצות הברית, חושף הימצאות עופרת גם בכדורי סידן. שמונה מתוך 22 סוגים של תוספות סידן שנבחנו הכילו עופרת (באופן פרדוקסלי, גם כדורי הסידן המכילים עופרת מפחיתים בסופו של דבר את רמת העופרת בגוף, מכיוון שהסידן חוסם את ספיגת העופרת).
- מה הסיבה להימצאות עופרת ומזהמים אחרים בתוספים?
פרופ' סלע: "הימצאות הרעלים יכולה לנבוע משיטות הכנה פרימיטיביות ומחתרתיות או בשל חשיפת הצמחים לחומרים רעילים בעת גידולם. פרט למתכות כבדות, נמצאו צמחים שהכילו חומרי הדברה שונים בגלל ריסוסים שנחשפו אליהם, או חומרי חיטוי כמו אתילן אוקסיד או מתיל ברומיד".
גם ויטמינים
מכל התוספים נהנים הוויטמינים מהדימוי התמים ביותר, אבל מתברר שדווקא להם עלולות להיות תופעות לוואי קשות. תמר ואבישי, זוג בשנות ה20- לחייהם, נסעו בקיץ האחרון לניו-זילנד ועמם אספקה של מולטי ויטמינים, כי "מי יודע מה הניו-זילנדים האלה אוכלים. כשחזרנו מהטיול", מספרת תמר, "סבל אבישי מכאבי ראש עזים שגרמו לטשטוש בראייה. בבית החולים 'בני ציון' בחיפה הגיעו הרופאים למסקנה שמדובר בהרעלת ויטמין A. אבישי אושפז למשך שבוע, ועד היום הוא מקבל טיפול תרופתי".
כשביקשו בני הזוג לברר אם הייתה חריגה במינון הוויטמין A, הם פנו אל משרד הבריאות ואל קופת חולים כללית המשווקת את המוצר ("דרך חיים"). לדבריהם, פנייתם לא זכתה לתגובה, ולכן הגישו תלונה במועצה לצרכנות (ראו מסגרת) שמנסה לשנות את ההתייחסות לתוספים. לאחר פנייה שנעשתה בשמנו אל קופת
חולים הכללית השיבה הקופה כי, "כל מוצרי 'דרך חיים' מיוצרים בהתאם להמלצות הקצובה היומית המקובלות. כל טבלית וטבלית קיבלה את רישיון משרד הבריאות לאחר בדיקת המינונים, וכמות הוויטמין A בטבלית נמצאת בטווח הקצובה".
ויטמינים יכולים להיות בעייתיים במיוחד כשהם ניטלים לצד תרופות (ראו מסגרת). השילוב של תרופות ממשפחת הרואקוטן (לטיפול באקנה) עם ויטמין A למשל, עלול להיות מסוכן. "רואקוטן הוא למעשה נגזרת של ויטמין A", מסביר ד"ר בר. "מדובר באחד הוויטמינים המסיסים בשמן שנוטים להיאגר בגוף, בשונה מוויטמינים המסיסים במים, שמופרשים עם השתן. כאשר נוטלים גם ויטמין A וגם רואקוטן מצטברת בגוף כמות גדולה מאוד של הוויטמין.
בעקבות זאת עלולה להיווצר הרעלה, ותופעות הלוואי של הטיפול מחמירות: לחץ תוך גולגולתי, כאבי ראש ונטייה לדיכאון". ידוע גם שוויטמין A יוצר מומים קשים בעובר, ולכן הוא אסור על נשים הרות ועל נשים בגיל הפוריות שאינן מוגנות מפני הריון.
דוגמה לפעולה הפוכה מוצאים בשילוב של ויטמין K (שחיוני לתהליכי הקרישה) עם קומדין (תרופה נוגדת קרישה). "פעולת הקומדין הורסת את מאגרי הוויטמין K", מסביר ד"ר בר. "נטילתו של ויטמין K עם התרופה תגרום לנטרול פעילותה" (שימו לב, לעיתים משווק ויטמין K כחלק מתכשיר). גם תוספים כמו "אומגה 3" וויטמין E פועלים (במינונים גבוהים) כנוגדי קרישה. "במקרה אחד", מספר ד"ר ברק, "סבל
חולה מדימום מוגבר שסיכן את חייו במהלך ניתוח פשוט - רק משום ששכח לספר שהוא נוטל ויטמין E במינון גבוה". אגב, לאחרונה פורסמו גם מחקרים הטוענים כי ויטמין E במינון גבוה גורם נזקים נוספים, והוא אף מעלה את הסיכון לתמותה. כרגע יש ערעור על תוצאות מחקרים אלה, וכנראה נצטרך לחכות מעט לפני שנוכל להכריע בנושא. מה שאינו מוטל בספק הוא הנתון על הוויטמין האחראי ביותר להרעלות בעולם (מבין הוויטמינים המסיסים בשמן), ויטמין D. הסיבה הנפוצה לכך, מסביר ד"ר בר, היא התנהגותן השגויה של אמהות טריות, שמטפטפות אותו לתינוקותיהן למניעת רככת. עודף בוויטמין D עלול לגרום לאיבוד תיאבון, לבחילות, להקאות, לשלשולים, לירידה במשקל ואף להיווצרות רקמת עצם ברקמות הרכות.
דווקא כשחולים
אנחנו לוקחים תוספים כשהגוף זקוק לחיזוק: כשחולים, כשעייפים, לפעמים כשקצת מדוכאים - אבל דווקא אז צריך להיזהר. "למשל לקו-אנזים Q10", מדגים ד"ר בר, "יש הרבה יתרונות וביניהם גם השפעה קריטית על שריר הלב. מצד אחד הוא יכול להיות חיוני לאנשים עם אי ספיקת לב - ומצד אחר להגביר הפרעות אצל הסובלים מהפרעות בקצב הלב ולסכנם".
דוגמה בולטת נוספת היא של ההיפריקום (הקרוי גם פרע או "סנט ג'ון וורט"), צמח פופולרי לטיפול במצבי דיכאון וחוסר שקט, שעלול להפחית הן את יעילותן של תרופות לדיכוי המערכת החיסונית והן את יעילותן של תרופות אחרות. "מתברר שהיפריקום מחיש פעילות מטבולית שמפרקת תרופות", אומר ד"ר ברק. "דוגמה קיצונית היא של דיווח מארצות הברית על כמה מקרים שבהם נשאי איידס שמחלתם הייתה במצב רדום, נטלו היפריקום במקביל לתרופות כנגד האיידס. בעקבות הפירוק המוגבר הפך הטיפול ללא יעיל, והאיידס הפך לפעיל".
מי שהמערכת החיסונית שלו השתבשה צריך להיזהר במיוחד מנטילת תוספים. השוק מציע לו אותם בשפע, אבל לא פעם עלולים להיגרם נזקים. דוגמה קיצונית היא כאשר המערכת החיסונית משתבשת והגוף מתחיל לייצר נוגדנים שתוקפים אותו עצמו. העיקריות שבמחלות אוטואימוניות אלה הן הזאבת ("לופוס" בלעז), מחלה שבה עלולה המערכת החיסונית לפגוע בכל איברי הגוף; דלקת המפרקים השגרונית; קרוהן, הפוגעת בכל המעי; קוליטיס מכייבת, הפוגעת במעי הגס; והשימוטו, הפוגעת בבלוטת התריס עד להרס מוחלט שלה.
אחד התוספים בשוק מומלץ על ידי משווקו כמחזק המערכת החיסונית לחולי זאבת (מכיל פטריות שיטקי, "פטריות כוח"). אלא שלדברי ד"ר דרור מבורך, מנהל מרפאת הזאבת ומחלות אוטואימוניות נוספות בבית החולים הדסה ומרצה בכיר בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, חיזוקה של המערכת החיסונית עלול לגרום להתלקחות המחלה אצל חולי זאבת. תכשיר פופולרי אחר מכיל בין היתר זרעי אלפלפא ומיצוי מצמח האסטרגלוס, ששניהם אסורים לשימוש בקרב חולים במחלות אוטואימוניות. עם זאת, בדפים שהוסיפו לאחרונה המשווקים מופיעה עדות מפי חולת זאבת המספרת כי כל תסמיניה התפוגגו. תוספי התזונה שמחזקים את המערכת החיסונית כוללים גם את האכיניציאה, פטריית הקמבוצ'יון, התכשיר MGN3 (המכיל פטריות כוח) וכן המלטונין. "נטילה לא מבוקרת שלהם על ידי חולים אוטואימוניים עלולה לגרום להתלקחות אמיתית של המחלה עד לסכנת חיים", מזהיר ד"ר בר. "כמו כן אסור לחולות מחלת השימוטו ליטול כל תכשיר המכיל יוד (המצוי למשל באצות שבתכשירי הרזיה), מכיוון שבשלבים שונים של המחלה הדבר עלול לגרום להאצה בהרס בלוטת התריס".
לסיכום, צריך לזכור שלתוספים יש להתייחס כמו אל תרופות, ושלפעמים יותר יכול להיות פחות. כך במקרה של האכיניציאה, האסטרגלוס, פטריית הקמבוצ'יון, ולמעשה בכל התוספים מחזקי המערכת החיסונית (פרט לתכשיר MGN3), שמשווקים לא פעם כמתאימים לשימוש יומיומי - אבל נטילתם מעבר לחודשיים עלולה דווקא להחליש. לאה לשם, מרכזת המגמה לתזונה קלינית טבעית במכללת רידמן, מסבירה ששימוש ארוך טווח באכיניציאה ובפרופוליס למשל (הנמצאים בתכשירים נפוצים ומוכרים) עשוי להוציא את המערכת החיסונית מאיזון ואף לעודד מחלות אוטואימוניות.
- למה זה קורה?
לשם: "השימוש הממושך יוצר עירור יתר של מקרופאז'ים (כדוריות דם לבנות), מה שעלול לגרום לחוסר איזון של המערכת החיסונית ואף למחלות אוטואימוניות. אני ממליצה לקחת אכיניצאה ופרופוליס רק כאשר חולים, ולחיזוק מניעתי לקחת ויטמין C, שעודפים מיותרים ממנו מופרשים בקלות על ידי הגוף".