שתף קטע נבחר
 

אוניברסיטת ת"א תחקור המימן ביקום

במחקר, בו ישתתפו 38 מדענים מ-10 מדינות, ימופה המימן הנייטרלי בשטח שמיים של 7,000 מעלות מרובעות, כחלק מנסיון כולל להתחקות אחר תולדות היווצרות הכוכבים ביקום במיליארד השנים האחרונות

אוניברסיטת תל אביב תשתתף במחקר בינלאומי על המימן ביקום. מצפה הכוכבים ע"ש וייז של האוניברסיטה, הפועל במצפה רמון, ישמש כאחד המכשירים לבחינה מעמיקה של מקורות הרדיו שיתגלו במחקר. במחקר ימופה המימן הנייטרלי בשטח שמיים של 7,000 מעלות מרובעות, כאשר עומק התצפית מגיע למרחק של 800 מיליון שנות-אור מאיתנו, זאת כחלק מנסיון כולל להתחקות אחר תולדות היווצרות הכוכבים ביקום במיליארד השנים האחרונות.

 

בראש המחקר עומדים הפרופסורים מרתה היינס וריקארדו ג'יובנלי מאוניברסיטת קורנל בארה"ב. דר' נח ברוש, מנהל מצפה הכוכבים ע"ש וייז, משמש כחבר בצוות ההיגוי של הפרויקט ומרכז את מחקרי המעקב בתחומי קרינה אחרים אחר תגליות הרדיו. הפרויקט מכונה ALFALFA ומהווה שיתוף פעולה של 38 מדענים מ-10 מדינות; ארה"ב, צרפת, בריטניה, איטליה, ספרד, ישראל, ארגנטינה, צ'ילה, רוסיה, ואוקראינה.

 

 

 

המחקר אמור להימשך מספר שנים עד להשלמתו. חשובה במיוחד היכולת שפותחה במצפה הכוכבים במצפה רמון, המאפשרת מיפוי קרינת האור של אטומי מימן חמים, שהופכים מיוני מימן לאטומים ניטרליים: תהליך זה גורם לפליטת אור חזקה בקו הספקטראלי Hα - אור אדום שמודד את כמות הכוכבים שנוצרו בעשרות מיליוני השנים האחרונות.

 

הציוד במצפה מאפשר מיפוי יעיל של נתון זה ברבות מהגלקסיות שיתגלו. יחד עם המידע לגבי כמות המימן הכללית שנמדדת בארסיבו (גדול טלסקופי הרדיו של כדה"א השוכן בפוארטו ריקו בים הקריבי), ניתן יהיה ללמוד על קצב התהליך של הפיכת גז המימן לכוכבים, וכך להבין את תולדות היווצרות הכוכבים בגלקסיות מסוגים שונים במיליארד השנים האחרונות.

 

כאשר יתווסף לזה מימד המידע מהאור העל-סגול, שאמור להימדד ע"י טלסקופ החלל הישראלי TAUVEX של אוניברסיטת ת"א, שנמצא בהכנות לשיגור ב-2006, ניתן יהיה ליצור תמונה שלמה יותר של היווצרות והתפתחות הגלקסיות.

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המחקר ינסה להבין את תהליך היווצרות הכוכבים: אילוסטרציה
צילום: איי פי
מומלצים