התנקשות בביירות: רפיק אל-חרירי נרצח בפיצוץ
ראש ממשלת לבנון לשעבר נהרג בפיצוץ שאירע בצהריים ליד בית-מלון במערב העיר. לפחות 9 בני אדם נוספים נהרגו ועשרות נפצעו. הערכות: הרקע למעשה הוא התנגדותו הבולטת לנוכחות הצבאית ולהתערבות הפוליטית של סוריה בלבנון. ארגון לא מוכר - "הניצחון והג'יהאד בסוריה הגדולה" - קיבל עליו את האחריות. בשאר אסד: זהו פשע נורא
ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, נרצח היום (שני) בפיגוע תופת בביירות. הוא נהרג בעת שמכונית תופת התפוצצה ליד מתחם בתי-מלון במערב העיר. תחנת הטלוויזיה "אל מוסתקבל" שבבעלותו בישרה על מותו והחלה לשדר תוכניות אבל.
ארגון לא מוכר, בשם "האגודה לניצחון ולג'יהאד במדינות א-שאם" (סוריה הגדולה), נטל אחריות לפעולה. בקלטת ששודרה ברשת אל-ג'זירה אמר אדם שהזדהה כאחמד אבו עדס, כי הרצח בוצע על רקע יחסיו של חרירי עם ראשי המשטר הסעודי, "שפגעו והרגו רבים מהמוג'הידין על אדמת הקודש בסעודיה".
נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, מיהר לגנות את ההתנקשות באל-חרירי ואמר כי מדובר במעשה פשע נורא. שר החוץ שלו, פארוק א-שרע, אמר: "אנו מקווים שהעם הלבנוני יהיה חזק ויעמוד בפני כל ניסיון להתערבות חיצונית". שר ההסברה בדמשק, מהדי דחלאללה, אמר כי זהו יום שחור לסוריה לבנון ולעולם הערבי.
שר הפנים הלבנוני גינה את הפיגוע ואמר לתחנת הטלוויזיה "אל ג'זירה" כי מטרתו הייתה לפגוע בביטחון וביציבות של המדינה.
בפיגוע נהרגו לפחות תשעה בני אדם וכמאה נפצעו, אולם חוששים שמספר ההרוגים יהיה גבוה בהרבה בגלל עוצמת הפיצוץ. דווח כי יחד עם אל-חרירי נהרגו בפיגוע גם שני שרים לשעבר בממשלה הלבנונית, סמיר ג'יסר ובאסל פלייחאן.
הפיצוץ אירע ברובע עין אל-מריסה, מתחם תיירותי בו שוכנים בתי מלון יוקרתיים לחוף ימה של ביירות. עד ראיה סיפרו שהפיצוץ היה עז מאוד, וגרם להדף שהורגש במרחק רב ולניפוץ זגוגיות.
כוחות גדולים של משטרה, הצלה וכיבוי זרמו למקום. בצילומי טלוויזיה מהזירה נראו מספר מכוניות שעלו באש ונזק רב שנגרם לבניין. מפגינים זועמים רבים הגיעו לזירת הפיגוע אולם נחסמו בידי כוחות הביטחון הלבנונים, שסגרו את האזור והדרכים המובילות אליו.
זירת הפיגוע בביירות (צילום: איי.פי)
מדובר בניסיון התנקשות שני בבכיר לבנוני תוך שלושה חודשים. בפעם הקודמת היה זה שר האוצר, מרואן חמאדה. שנפצע קשה.
מיליארדר שהרגיז את הסורים
אל-חרירי (61) הוא מליארדר החולש על אימפריית עסקים בלבנון ובמפרץ הפרסי, אולם ההערכה היא כי עסקיו אינה הסיבה לחיסולו. פרשנים מעריכים כי הסיבה היא המתיחות השוררת בין ממשלת לבנון הפרו-סורית לבין האופוזיציה, שמתנגדת לנוכחות הסורים במדינה.
לפני מספר חודשים התפטר אל-חרירי מתפקידו כראש ממשלה, במחאה על כך שבניגוד לחוקה הלבנונית, החליט הפרלמנט הלבנוני - בלחצה של דמשק - להאריך את משך כהונתו של הנשיא אמיל לחוד, בן בריתו של בשאר אסד והממשל הסורי.
חרירי היה יריבו של לחוד וביקש להעניק ללבנון מרחב פעולה עצמאי יותר הן ברמת מדיניות הפנים והן ברמת מדיניות החוץ.
האירועים בלבנון באים על רקע התגברות הלחץ הבינלאומי על סוריה להוציא את חייליה מלבנון ולהימנע מהתערבות בריבונותה ובמערכת הפוליטית שלה. שיאו של הלחץ בא בדמות החלטה 1559 של מועצת הביטחון של האו"ם, שקראה לסורים - גם אם לא באופן מפורש - להפסיק להתערב בענייניה של לבנון.
האופוזיציה הלבנונית הצטרפה גם היא ללחץ. המוסלמים והנוצרים החליטו לאחרונה לאחד את מאמציהם סביב רעיון ההתנגדות לנוכחות הסורית. בעיני בכירים סורים נחשב חרירי לגורם מרכזי באופוזיציה, וכי שעמד מאחורי מהלכים רבים שלה.
הממשל הלבנוני אינו שבע רצון גם מהלגיטימציה המחודשת ממנה נהנה לאחרונה הגנרל מישל עון הגולה בצרפת. האופוזיציה רואה בו ובתנועתו חלק בלתי נפרד מהמהלכים למאבק בנוכחות הסורית במדינה.
מאשימים את ישראל
בלבנון יש כבר מי שמאשימים את ישראל ואומרים כי היא המרוויחה היחידה מהאירוע. עוד נטען כי נוח לישראל לנצל את המצב הפוליטי השברירי בלבנון כדי לבצע פעולה מסוג זה, שניתן לייחס אותה בקלות למדינה ערבית שנייה, כאשר הכוונה היא לסוריה.
בראיון טלפוני ב"אל-ג'זירה" אמר חאלד א-דאהר, חבר הפרלמנט הלבנוני לשעבר, כי אי-יציבות בלבנון היא אינטרס ציוני ואמריקני, והמטרה של הפעולה היום הייתה לפגוע במוסלמים ולטרוף את הקלפים בלבנון.