ארה"ב מחזירה את השגרירה מדמשק
מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הודיעה לשגרירה מרגרט סקובי על חזרתה מדמשק בעקבות רצח ראש ממשלת לבנון, רפיק אל-חרירי. רייס: איננו מאשימים איש אך יש לחקור את האירוע. גורם רשמי: השגרירה העבירה מסר חריף לממשל הסורי בעקבות רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק חרירי. ארה"ב תנסה לגייס את מועצת הביטחון של האו"ם נגד סוריה. ובלבנון: הפגנות סוערות נגד סוריה
מסר חריף לדמשק בעקבות רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר: ארה"ב הודיעה אמש (יום ג') על החזרת שגרירתה מדמשק. מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הודיעה לשגרירה, מרגרט סקובי, כי עליה לחזור לוושינגטון. גורם רשמי בממשל דיווח כי טרם עזיבתה העבירה השגרירה מסר חריף לממשל הסורי, בעקבות ההתנקשות.
ארה"ב מסרבת בשלב זה להצביע על סוריה כאחראית לרצח רפיק חרירי. רייס הסבירה הלילה שהחזרת השגרירה האמריקנית מסוריה היא תוצר של יחסים שעלו על שרטון לאחרונה בין המדינות. באשר להתנקשות בלבנון, אמרה רייס: "איננו מאשימים איש. יש לחקור את האירוע. עם זאת, סוריה מפריעה למתרחש בלבנון. יש כוחות סורים בלבנון. לכן כשמשהו קורה בלבנון סוריה צריכה לעזור למצוא את האחראי למה שקורה שם". רייס דיברה במסיבת עיתונאים עם שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט.
רייס הבהירה במסיבת העיתונאים כי "הבעיה הסורית היא בעיה רצינית ביותר". מוקדם יותר אמר דובר מחלקת המדינה, ריצ'רד באוצ'ר כי "מזכירת המדינה החליטה להחזיר את השגרירה מרגרט סקובי לצורך התייעצות דחופה בעקבות הרצח הברוטלי של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק חרירי. היא תוחזר ישירות לוושינגטון מדמשק".
מוקדם יותר חזרה רייס על קריאתה לסוריה להסיג את כוחותיה מלבנון. "ארה"ב מנצלת את ההזמדנות וקוראת שוב ליישום מיידי של החלטת האו"ם 1559, לרבות נסיגת כל הכוחות הסורים, לפרק את כל המיליציות מנשקן ולשים קץ להתערבות הזרה בפוליטיקה של לבנון".
ארה"ב שוקלת גם צעדים נוספים של החרפת הסנקציות על דמשק. "אנחנו מאמינים שאזרחי לבנון חייבים להיות חופשיים לבטא את העדפותיהם הפוליטיות ולבחור את הנציגים שלהם, בלי הפחדה או איומים באלימות", ציין הדובר באוצ'ר, "הפיגוע הטרוריסטי, הוא תזכורת לכך שהנוכחות הסורית בלבנון אינה דבר טוב ושצריך ליישם את החלטת מועצת הבטחון להסיר את הנוכחות הסורית הזרה מלבנון".
על ההאשמה הסורית שישראל עומדת מאחורי הרצח, הגיב דובר מחלקת המדינה בציניות: "הדבר הראשון שהם אומרים הוא להאשים את ישראל בכל דבר שקורה באיזור. אני לא רואה כל בסיס". הדובר התייחס לבקשות סוריה להצטרף לתהליך השלום: "זה מוזר שסוריה רוצה שלום, אבל ממשיכה לאפשר להעביר נשק דרך שטחה למיליציות, לחיזבאללה ולשאר האירגונים ששמתנגדים באלימות לתהליך השלום ומנסים לפוצץ את השלום".
ארה"ב תנסה לגייס גם את מועצת הביטחון
דובר הבית הלבן, סקוט מקללן, אמר כי ארצות הברית מתייעצת עם יתר החברות במועצת הביטחון של האו"ם על דרכים כיצד ללחוץ על סוריה להסיג את כוחותיה מלבנון. לדבריו, "נוכחותה של סוריה בלבנון גורמת לחוסר יציבות באזור. חיסולו של אל-חרירי מדגיש כי חשוב לתת לעם הלבנוני לשלוט בעתידו".
גורמים מדיניים בירושלים אמרו בתגובה להתפתחויות האחרונות: "אף אחד לא מזיל דמעה על הסורים בעקבות המהלך של האמריקנים. המהלך הזה מחזק את מה שראש הממשלה אומר כל הזמן, שסוריה נותנת חסות לטרור".
בממשל בוש לא הסתירו כלל את הזעזוע על הרצח בביירות. הבית הלבן הודיע ש"הנשיא היה בהלם וזעם לשמוע על התקפת הטרור בביירות, שבה נרצח ראש הממשלה לשעבר רפיק חרירי". עוד דווח כי בוש סבור שרצח חרירי נועד למנוע את תהליך שיקומה הפוליטי והכלכלי של לבנון. דובר הבית הלבן הבהיר שארה"ב תפעל במועצת הבטחון לנקוט צעדים להעניש את האחראים למעשה הטרור.
החלטת הממשל האמריקני באה לאחר שבחודשים האחרונים הזהירו האמריקנים את סוריה מפני עידוד פעילות אלימה נגד יעדים אמריקנים ונגד האינטרסים האמריקנים. האמריקנים ייחסו לסוריה בעיקר מתן מחסה לאנשי שלטון קודמים בעיראק, שאלה עודדו את הפעולות החמושות נגד ארה"ב בעיראק.
הממשל האמריקני כבר שיגר מספר אזהרות לסוריה, ובהן הדרישה למלא את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם לסגת מלבנון. באופן לא שגרתי תיאמה ארה"ב את עמדתה בנושא לבנון עם צרפת, כאשר שתי המדינות דרשו לסוריה למלא לאלתר את החלטת מועצת הביטחון (החלטה 1559) כשהאמריקנים מאיימים בסנקציות נגד סוריה.
גורמים בסוריה ייחסו את ההידרדרות ביחסים עם האמריקנים ואת החלטת מועצת הביטחון ללחצם של גורמים ישראליים ופרו-ישראליים בממשל האמריקני. הסורים אומרים שההידרדרות האחרונה נועדה לשרת את האינטרסים של ישראל.
מועצת הביטחון של האו"ם גינתה את "פעולת הטרור", כלשונה, שהביאה לחיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר.
מניין ההרוגים בפיגוע בביירות עלה ל-14
בתוך כך טיפס מספר ההרוגים בפיגוע שבו נהרג אל-חרירי ל-14. כמו כן התברר שאת הפיגוע ביצע מחבל מתאבד. הלוויתו של אל-חרירי צפויה להיערך ביום רביעי ומשפחתו הודיעה שבכוונתה לערוך לו הלווייה פרטית, ללא נוכחות של חברי ממשלה ופרלמנט. החשש כעת הוא שאחרי ההלווייה, כשיסתיימו ימי האבל, יתחלפו תחושות הכאב וההלם במעשי נקם, שידרדרו את המדינה לשפיכות דמים.
ביום שאחרי הירצחו של אל-חרירי, התעטפה לבנון באבל. בתי הספר, האוניברסיטאות, החנויות ומוסדות פרטיים אחרים נותרו סגורים לאות אבל על מותו של המנהיג שהעז לקרוא תיגר על האחות הגדולה ממזרח - ושילם בחייו.
לפי שעה לא ברור האם סגירת המוסדות מקורה בשלושת ימי האבל עליהם הכריזה הממשלה, או בהיענות הציבור לקריאות האופוזיציה לשביתה כללית בת שלושה ימים. בתום ישיבת חירום שכינסה האופוזיציה, הטילו חבריה רשמית את האחריות למעשה על סוריה ועל הממשל הלבנוני.
מיד לאחר הפיגוע הודיע הצבא על העלאת הכוננות לרמה המירבית, מחשש שהכעס הכבוש יפרוץ, והדם יישפך ברחובות בדיוק כמו ב-15 שנות מלחמת האזרחים. חיילים לבנוניים חמושים סיירו בלילה ברחובות השוממים של ביירות, ועד שעלה האור הוקמו ברחבי הבירה עשרות מחסומים בצירים הראשיים.
העובדים הסורים הותקפו
בעיר האם של אל-חרירי, טירפולי, התכנסו אלפים וקראו קריאות בגנות אסד עצמו. המפגינים הטיחו בסוריה את האשמה לרצח ראש הממשלה הלבנוני לשעבר ואף שרפו את דגלי סוריה. בצידון תקפו המונים באבנים ובמקלות עובדים סורים ופצעו חמישה מהם.
עשרות מתומכיו האבלים של אל-חרירי התגודדו ליד ביתו המפואר בביירות, הפגינו וקראו קריאות נגד פוליטיקאים פרו-סורים. "אין אלוהים מלבד אללה וסוריה היא אויב האלוהים", קראו המפגינים. קבוצה של מפגינים זועמים אפילו פשטה על בית סמוך, בו מתגורר אזרח סורי שעל פי הדיווח בעיתון "דיילי סטאר" הוא קרוב משפחתו של הנשיא הסורי אסד.
חוויאר סולאנה, הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, הבהיר כי הוא לא רואה צורך בשינוי מדיניות האיחוד בלבנון נוכח ההתנקשות, ואף הביע תמיכה בחקירה בינלאומית של הפרשה.