שתף קטע נבחר

 

לראשונה: כהונת הרמטכ"ל לא תוארך

תדהמה בצמרת מערכת הביטחון: שר הביטחון, שאול מופז, החליט שלא להאריך בשנה את כהונתו של הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, לראשונה בתולדות צה"ל. הרמטכ"ל יעלון ישתחרר בחודש יולי הקרוב, ממש בתחילת ביצוע תוכנית ההתנתקות, בתום שלוש שנות כהונה. גורמי צבא הביעו הלם: "לא ייתכן שהוא הרמטכ"ל הגרוע ביותר בהיסטוריה"

לראשונה בתולדות צה"ל, לא תוארך כהונתו של הרמטכ"ל בשנה, במהלך שמשדר הבוקר הלם בכל שדרת הפיקוד: שר הביטחון, שאול מופז, הודיע אמש (יום ג') על החלטתו שלא להיענות לבקשתו של הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, להאריך את כהונתו. יעלון ישתחרר בחודש יולי, בתום שלוש שנות כהונה, בעיתוי בעייתי ביותר - תחילת ביצוע תוכנית ההתנתקות.

 

מופז ציין כי מדובר בהחלטה עקרונית, שכן גם הרמטכ"ל הבא יכהן רק שלוש שנים, אך ללא ספק, זהו שיאה של המתיחות בין האישים, שהיא הסיבה האמיתית לשחרורו המוקדם מהצפוי של יעלון. גורמי צבא בכירים אמרו בנושא ל"ידיעות אחרונות" הבוקר: "להדיח את יעלון 5 חודשים לפני ביצוע ההתנתקות זו החלטה בלתי סבירה. לא ייתכן שהוא הרמטכ"ל הכי גרוע שהיה בהיסטוריה".

 

הרמטכ"ל קיבל משר הביטחון את ההודעה (שלה היה שותף גם ראש הממשלה) כבר ביום שני בלילה, במהלך אירוע, אולם בחר שלא לחשוף זאת, גם בהופעתו אתמול בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. "אנו קמים לבוקר שבו אנו מנסים להבין את ההחלטה ולעכל אותה", אמרו גורמים צבאיים בכירים ל-ynet. לפי שעה, יעלון ממשיך בלוח הזמנים שלו כרגיל.

 

הרמטכ"ל לא ביקש ישירות להאריך את כהונתו, אך אמר שיישאר כל עוד יבקשו ממנו. בשיחות סגורות הבהיר כי הוא מצפה לשנה רביעית בתפקיד, כפי שהיה מקובל מאז קום המדינה. יעלון אף העיר שאם לא יקבל שנה נוספת, יפרוש מתפקידו מוקדם מהצפוי. גורמי ביטחון בכירים אמרו בשבועות האחרונים כי המגמה היא להאריך את כהונת הרמטכ"ל בשל שביעות הרצון ממנו, הן בשל העובדה כי אי-הארכת כהונתו פירושה החלפת מפקד הצבא בתקופה בעייתית מאוד - תחילת ביצוע תוכנית ההתנתקות.

 

יעלון עומד בימים אלה בראש ארגון התוכניות לקראת ביצועה. מדובר בעבודת מטה מורכבת ומסובכת, וההערכה היתה שיעלון יעמוד בראש הצבא כאשר זו תצא לפועל. גם ראש השב"כ, אבי דיכטר, יסיים את תפקידו בחודש מאי השנה, ובאותה העת יחליף אותו יובל דיסקין. כך שבראש שתי מערכות ביטחון בכירות יתחלפו מפקדים סמוך מאוד לביצוע ההתנתקות.

 

הלם בצה"ל: נפתח המירוץ לתפקיד הרמטכ"ל ה-18

 

בצה"ל הגיבו בהלם למשמע הידיעה המפתיעה, ולא פחות מכך הופתעו מההודעה הקצרה של מופז, ללא הסבר וללא הבעת הערכה לפועלו של יעלון, שנשא בנטל המלחמה בשנות האינתיפאדה, דבר המצביע על אי-אמון מצד שר הביטחון במי שעמד בראש המטה הכללי. הכל ציפו שהרמטכ"ל יעלון יפקד על צה"ל עד קיץ 2006, והודעתו הלאקונית של מופז, הותירה רבים ללא מילים. ההודעה פורסמה רק לאחר שבכירי מערכת הביטחון עודכנו.

 

הודעתו של מופז פתחה רשמית את המירוץ ללשכת הרמטכ"ל. ההכרזה על הרמטכ"ל ה-18 של מדינת ישראל צפויה בתוך שבועות ספורים. שני המועמדים המובילים הם האלופים גבי אשכנזי, לשעבר סגן הרמטכ"ל והאלוף דן חלוץ, לשעבר מפקד חיל האוויר וסגן הרמטכ"ל הנוכחי. חלוץ נחשב למקורב לראש הממשלה, אולם אשכנזי, כך נראה, הוא המועמד המועדף מבחינת מופז והקרב יהיה צמוד.

  

דן חלוץ היה מועמד לתפקיד ראש המטה הכללי גם בסבב המינויים הקודם. גם הפעם מוזכר שמו כמועמד ואם יתמנה, יהפוך לאיש חיל האוויר הראשון בתולדות צה"ל שיתמנה לרמטכ"ל, למעט חיים לסקוב, שהיה רמטכ"ל ומפקד חיל אוויר, אך לא היה טייס. מועמדתו של חלוץ עלולה לעורר התנגדות בעקבות התבטאויותיו בעיתונות על רקע ההתנקשות בחייו של סלאח שחאדה, שאף נדונה בבג"ץ.

 

בחירתו של הרמטכ"ל הבא, תביא לסבב מינויים במטה הכללי, בהם של אלוף פיקוד המרכז היוצא, משה קפלינסקי, הממתין להחלטה לגביו. גם אלוף פיקוד הצפון, בני גנץ, ממתין להחלטה. שניהם, אגב, לוטשים עיניים לתפקיד ראש אגף המודיעין. צפויות גם החלטות באשר לתפקיד מפקד זרוע היבשה, אלוף פיקוד דרום, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, ראש אגף המבצעים וראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ועוד שורת תפקידים במטה הכללי ובשדרת הפיקוד הבכיר. ייתכן שגם דוברת צה"ל, תת-אלוף רות ירון, תסיים את תפקידה עם פרישתו של יעלון מצה"ל.

 

ח"כ אבשלום וילן (מרצ-יחד) אמר בתגובה להחלטת מופז: "החלטת שר הביטחון להחליף את הרמטכ"ל היא שערורייתית. צעד כזה, בשבוע שבו צריכה להתחיל להתבצע ההתנתקות, הוא מעשה חסר אחריות שמרחף מעליו ענן כבד של שיקולים שאינם עניינים. אני קורא לראש הממשלה לא לקבל את החלטת מופז".

 

מהנח"ל המוצנח ועד למטה הכללי

 

יעלון מכהן כרמטכ"ל ה-17 של צה"ל מ-9 ביולי 2002. הוא החל את דרכו בצה"ל ב-1968, בעת שהתגייס לנח"ל המוצנח, עד שחרורו משירותו הסדיר. הוא לחם במלחמת יום הכיפורים כחייל מילואים והשתתף בקרבות בתעלת סואץ. לאחר המלחמה חזר לשירות צבאי בנח"ל המוצנח והשלים קורס קצינים.

 

במבצע ליטני, פיקד על סיירת הצנחנים, וב-1982 מונה לפקד על גדוד בצנחנים, ולאחר מכן כיהן כסגן מפקד חטיבת הצנחנים. ב-1986 למצד במכללה לפיקוד ומטה בקמברלי שבבריטניה. עם שובו ארצה מונה למפקד יחידת העילית, שבה שירת והועלה לדרגת אלוף משנה.

 

ב-1990 מונה למפקד חטיבת הצנחנים. ב-1992 הועלה לדרגת תת-אלוף ומונה למפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון. ב-1993 מונה לתפקיד מפקד בסיס האימונים ליחידות השדה בצאלים ולמפקד אוגדה משוריינת. ב-1995 הועלה לדרגת אלוף ומונה לראש אגף המודיעין. ב-1998 מונה יעלון לאלוף פיקוד המרכז. בשנת 2000 מונה לתפקיד סגן הרמטכ"ל.


פורסם לראשונה 15/02/2005 23:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יעלון משתחרר מוקדם
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
מופז. הדיח?
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: שאול גולן
דן חלוץ. סגן הרמטכ"ל ומועמד פוטנציאלי
צילום: שאול גולן
צילום: אפי שריר
גבי אשכנזי. מועמד אף הוא
צילום: אפי שריר
מומלצים