מופז אישר: לא ייהרסו יותר בתי מחבלים
צה"ל משנה מדיניות: שר הביטחון, שאול מופז, והרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון הודיעו הערב שקיבלו את המלצתה של ועדה מיוחדת שמונתה לבחון את מדיניות הריסת בתי מחבלים. מעתה, לא ייהרסו יותר בתי מחבלים לצורך הרתעה. עם זאת, מדגישים בצה"ל כי אם ישתנו הנסיבות, יישקל מחדש צעד זה
סוף סוף, יש הסכמה בין מופז ויעלון: שר הביטחון, שאול מופז, והרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון החליטו הערב (יום ה') כי לא ייהרסו יותר בתי מחבלים לצורך הרתעה. בכך קיבלו השניים את המלצותיה של ועדה בראשות ראש אגף התקשוב, האלוף אודי שני.
לפני למעלה מארבעה חודשים החלה עבודת מטה מקיפה ביוזמת הרמטכ"ל לבחינת מדיניות הריסת בתי מפגעים. העבודה כללה בין היתר, הקמת ועדה מיוחדת.
עם סיום עבודת הוועדה אישר שר הביטחון, מר שאול מופז, את המלצת הרמטכ"ל, שנכון יהיה לשנות את המדיניות בנושא הריסות בתי מפגעים ולהפסיק לעשות שימוש בסמכות להרוס את בתיהם של מפגעים לצרכי הרתעה. עם זאת, הבהירו שר הביטחון והרמטכ"ל, כי אם ישתנו הנסיבות באופן קיצוני, ניתן יהיה לשוב ולשקול את המדיניות בעניין.
צה"ל עשה שימוש בסמכות הנתונה למפקד הצבאי להורות על הריסתם של בתי מפגעים במהלך אירועי האינתיפאדה. מדובר צה"ל נמסר כי מדיניות זו ננקטה "כחלק ממאבקה הכולל של מדינת ישראל בטרור הפלסטיני, ובמסגרת זכותה וחובתה של מדינת ישראל להגן על עצמה ולספק ביטחון לאזרחיה".
מכוח סמכות זו, נהרסו על-ידי כוחות צה"ל בתיהם של מפגעים שהשתתפו באופן יזום ופעיל בפעילות טרור, זאת על מנת להרתיע מחבלים פוטנציאליים מפני ביצוע פיגועים.
צה"ל: הריסת הבתים לא הורידה את המוטיבציה
בצה"ל אומרים כי הצורך להשתמש בכלי זה במסגרת הלחימה בטרור נשקל מעת לעת, בהתאם לנסיבות, לנוכח הערכות באשר להיקף הטרור ולאפקטיביות של צעד חמור זה וצעדים אחרים בהם ניתן לעשות שימוש במסגרת הלחימה בטרור.
גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי מדיניות הריסת בתי המעורבים בטרור החלה בקיץ 2002, לאחר פיגוע ההתאבדות באוניברסיטה עברית, שבו נרצחו תשעה ישראלים ואזרחים זרים. עד היום נהרסו כ-320 בתי של מפגעים והמעורבים בפיגועים. לדברי הגורמים, "ניתן היה לחוש בתחילת הדרך כי לאפקט ההריסה הייתה השפעה מסוימת בשטח, אם כי לא המדיניות הישראלית בנושא לא הביאה לשינוי דרמטי במוטיבציה של אירגוני הטרור לשלח מפגעים לפיגועי התאבדות".
"בתקופה בה בוצעו פיגועים רבים, צה"ל ביקש להרתיע באמצעות מספר פעולות וזאת הייתה אחת מהן", אמרו, "כיום, שנתיים וחצי לאחר שהמדיניות החלה לפעול הלכה למעשה, הבנו שאפקט ההרתעה נפגע במידה מסוימת, ולכן ההחלטה להפסיק מדיניות זו לפי שעה". הגורמים הוסיפו כי הוועדה החלה את בדיקתה בנושא לפני מספר חודשים, ואינה קשורה למחוות לפלסטינים בעקבות המצב החדש שנוצר.
בתוך כך אישר השר מופז שורה של הקלות נוספות לפלסטינים, בהן אישור ל-16 פלסטינים שגורשו מהגדה לעזה לחזור לבתיהם בגדה.