נהרס אחד מהבתים האחרונים של "אחוזת בית"
ביתו של אחד מ-60 מייסדי ת"א, מנחם גילוץ, ברחוב אחד העם 24, נהרס בימים האחרונים, לאחר שהוצא מרשימת השימור, למרות מחאת המשמרים
עוד בית היסטורי נהרס בתל אביב. מדובר בביתו של אחד מ-60 מייסדי העיר, מנחם גילוץ, ברחוב אחד העם 24 - הרחוב בו ניצבה גם גימנסיה הרצליה, שהריסתה (לפני כ-40 שנה) הפכה סמל למחדל השימור בישראל.
היזם אלפרד אקירוב הוא הבעלים הנוכחיים של בית גילוץ ושל הבית הסמוך לו, בית אדלר (ישראל יהודה אדלר היה מורה בבית הספר לבנות בנוה צדק, ועל שמו נקרא היישוב רמת יש"י שליד טבעון). בית אדלר עדיין קיים. שני הבתים ניצבו בקטע הרחוב שבין הרחובות הרצל ונחלת בנימין.
תמר טוכלר, מנהלת מחוזות ת"א ומרכז במועצה לשימור אתרים, אומרת כי בית גילוץ ובית אדלר היו בתב"ע לשימור של עיריית תל אביב, בית גילוץ לשימור מחמיר ובית אדלר כמעט בשימור מחמיר. במסגרת ההתנגדויות לתוכנית הגיש גם הבעלים הנוכחיים אלפרד אקרירוב באמצעות עו"ד עופר טויסטר התנגדות. העירייה החליטה להוציא את הבתים מהרשימה והגישה בקשה שכזו במסגרת התנגדיות לוועדה המחוזית. בשל מספר ההתנגדויות הרב מונה חוקר בודק, האדריכל יונתן גולני. ההחלטות הסופיות אמורות היו להתבצע בסוף דצמבר 2004 ולמרות ההמלצה לשמרם מצד הוועדה המחוזית, בעיריית תל אביב החליטו לתת מבעוד מועד צו הריסה וככל הידוע לנו ללא היוועצות עם צוות השימור המקומי.
לדברי טוכלר, כי בעקבות הרס בית גילוץ לפני כמה ימים התקבלו במועצה פניות טלפוניות רבות של אזרחים שמחו על הרס אחד השרידים האחרונים מימי אחוזת בית.
גילוץ: מייסד ויזם
מנחם גילוץ נולד בליטא בשנת 1884. בן 21 הצטרף למפלגת "פועלי ציון" בורשה ושנה אחר כך, בשנת 1906, עלה ארצה. כאן ייסד ארגון פועלים חדש בשם "ברית הפועלים" ואירגן בו את הפועלים באזור יפו. אחר כך שימש מזכירו של ד"ר חיים חיסין, הביל"ויי שהתמנה לראש הוועד הפועל.
ב-1909 נימנה על 60 מייסדי "אחוזת בית" ואחר כך היה בין מייסדי חברת ואגודת "נחלת בנימין" (שהוסיפה לאחוזת בית את רחוב נחלת בנימין), ויזם את הקמתה של שכונת "מרכז מסחרי" בדרום תל אביב (באזור הרחובות דרך יפו-ת"א, הקישון וכפר גלעדי).
גילוץ האריך ימים והיה אחרון הגברים ששרדו מבין מייסדי העיר. הוא נפטר בשנת 1974, בן 90 במותו.
מורה הדרך יוסי גולדברג מספר כי בזיכרונותיו כתב גילוץ כי לא ניתן להגיד ששישים המייסדים ידעו כי הם עומדים לבנות עיר "אבל הם הרגישו, שאיזה דבר גדול הולך ומתהווה. צריכים להוציא את הרעיון של הפרבר החדיש למרחב ולתת לו מעוף של נשר".
עיריית תל אביב: "הוכנו תיקי תיעוד"
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי אכן הוצא בנובמבר אשתקד היתר הריסה לבית גילוץ. לדברי העירייה, שלושת הבתים השכנים, בית ליטוינסקי (אחד העם 22), בית גילוץ (אחד העם 24) ובית אדלר (אחד העם 26) הוגדרו כמבנים לשימור "רגיל", בסקר ההכנסה לתוכנית השימור שנעשה בשנות התשעים.
בעירייה התלבטו בין שימורם לבין פיתוח המע"ר (מרכז עסקים ראשי) בשדרות רוטשילד, במסגרתו ייבנה מגדל משרדים באזור, והוחלט לשמר רק את בית ליטוינסקי ולהסתפק בתיעוד שני המבנים האחרים. במשך יותר מ-10 שנים התעכבה התוכנית ולכן הושארו שלושת המבנים בתוכנית השימור. בנובמבר אשתקד הוצאו, כאמור, היתרי הריסה, כאשר הוכנו תיקי תיעוד לשלושת המבנים.