איך לבחור קרן פנסיה
השינויים הצפויים בקרוב בענף הפנסיה יגדילו את האפשרות להתאים לכל לקוח את התוכנית המתאימה לו. מומחי כלל פנסיה מסבירים מה חשוב לבדוק לפני שבוחרים תוכנית פנסיונית ומה החשיבות של כל גורם
בשבועות הקרובים צפוי משרד האוצר צפוי לקרנות הפנסיה תקנונים חדשים, שיגדילו את מגוון תוכניות הפנסיה המוצעות. השינוי המרכזי הצפוי בתקנונים החדשים הוא אפשרות רבה יותר להתאמה אישית של תוכניות הפנסיה.
עד היום, מגוון המוצרים היה מצומם בהרבה והשונות בין המוצרים היתה קטנה ואילו בעקבות השינוי ניתן יהיה, לדוגמה, לוותר על קצבת שארים או להגדיל את משקל קצבת הנכות. מבחינת המבוטח המשמעות היא, שמוטלת עליו אחריות רבה יותר לבחור לעצמו תוכנית פנסיה.
אין נוסחת קסם לבחירה מוצלחת של קרן פנסיה, אך ישמספר קריטריונים שכדאי להתייחס אליהם. מומחי כלל פנסיה מפרטים את הקריטריונים החשובים ואת המשקל שראוי לדעתם להעניק לכל קריטריון בבחירה הסופית. חשוב כי כל קרן תעמוד בתנאי הסף המינימליים בכל סעיף.
הגדרות (המשקל בקבלת ההחלטה – 10%): יש לבחון בתקנון הקרן את ההגדרות המזכות בקצבת נכות, קצבת שארים וכדומה. לדוגמה, מתי קרן הפנסיה תשלם מקרה נכות, האם ההגדרה של מקרה הנכות היא רפואית או מתאימה למקצועו של העמית (כזו שמזכה בקצבת נכות אם הנכות מונעת עבודה במקצוע של המבוטח).
חשוב להבין שקרן הפנסיה היא סוג של ביטוח הדדי בין חבריה, ולכן היא חייבת ליצור איזון לאורך זמן בין צורכי העמית היחיד לבין צורכי כלל העמיתים בקרן. לכן, הגדרת נכות ליברלית מדי, למשל, לא בהכרח טובה לאורך זמן לעמיתי הקרן, מכיוון שהיא עלולה להתבטא בגירעון אקטוארי, שיכוסה אוטומטית על-ידי פגיעה בזכויות כלל עמיתי הקרן וגימלאיה. באותה מידה, הגדרת נכות קשיחה מדי עלולה לפגוע בזכויות העמית היחיד, שנקלע לנכות שאינה מעניקה לו קצבת נכות, עקב קשיחות ההגדרה.
גמישות ומסלולים (10%): קרן שבתקנונה מספר אפשרויות לבחירת מסלול פנסיוני ומאפשרת מעבר ביניהם עדיפה על קרנות בעלות מסלולי פנסיה קשיחים, שכן צורכי העמית דינמיים. יתרון נוסף הוא אפשרות לשמירה על ערך החיסכון.
סינרגיה עם חברת ביטוח (5%): בכל קרן קיימים חוסרים ביטוחיים וכל מבוטח צריך להחליט אם להשלימם בדרך של קניית כיסויים בחברת ביטוח (לדוגמה: ביטוח נכות מתחת ל-75% למצטרפים מעל גיל 40). ישנן קרנות המקושרות לחברות ביטוח ומציעות מוצרים משלימים בתנאים מועדפים לעמיתי הקרן. עם זאת, חשוב לבחור מבין המגוון המוצע בשוק.
תמהיל האוכלוסיה המבוטחת (10%): קרן פנסיה יציבה וחזקה בנויה מתמהיל של מאפייני לקוחות ועמיתים. קרן הבנויה נכון חייבת להכיל יחסים מתאימים בין גברים לנשים, בין גילאים, בין מפעלים גדולים לקטנים, בין מגזרי תעסוקה שונים ובין מקצועות עבודה.
ניהול ואיתנות פיננסית (20%): חשוב לבדוק מהי עוצמתו של הגוף המנהל את קרן הפנסיה - האם הוא בעל היסטוריה ניהולית מוכחת, מהי מידת המקצועיות של הצוות הניהולי.
שירות וזמינות מידע (15%): מיקום מערכות המידע, פריסה גיאוגרפית, שעות פתיחת משרדי הקרן וכדומה. אפשרות לקבל ייעוץ מקצועי וזמין היא מדד לרמת שירות גבוהה.
תשואות (15%): הרפורמה בענף הפנסיה גרמה לכך שהקצבה החודשית אינה נקבעת מראש אלא מושפעת מהתשואה שמשיגה הקרן. הדבר הופך את השקעת כספי העמיתים ותוצאותיה לגורם המשמעותי בבחירת הקרן. עם זאת, בדיקת מרכיב התשואה בעייתית שכן היא מסתמכת על נתוני עבר, שלא בהכרח מלמדים על העתיד.
העמית הבודד יכול לבדוק את ביצועי הקרן ב-5 או ב-10 השנים האחרונות ולמקם את התשואה שהניבה הקרן ביחס למדד הכללי של קרנות הפנסיה החדשות. באתר האוצר אפשר למצוא נתונים בנושא. בכל קרן מומלץ לבדוק את התשואה שהשיגה על ההשקעות החופשיות (כלומר, על הכספים שלא הושקעו באג"ח מדינה).
יש לבדוק את סטיית התקן בתשואות הקרן. עדיפה קרן בעלת תשואה יציבה ועקבית, המלמדת על השקעה סולידית לאורך זמן. הימצאות של הקרן מעל ממוצע תשואת השוק לאורך זמן ובאופן עקבי מעידה על ניהול כספים נכון וזהיר.
ההשפעה של ניהול כספים טוב, בצירוף ניהול איכותי של הקרן עצמה, מתבטאת בעודף האקטוארי של הקרן, המתורגם לזכויות נוספות לעמיתים, המתבטאות במאות ואלפי שקלים. לדוגמה: עודף תשואה של 0.5% במשך 30 שנה, בשכר מבוטח של 7,000 שקל, ייתן עוד 90 אלף שקל בגיל הפרישה במסלול הוני (תשלום חד פעמי) או 450 שקל בפנסיה החודשית.
חיתום (5%): קרנות הפנסיה נוהגות לקבל קבוצות עמיתים ללא בדיקות רפואיות וללא חיובם בהצהרת בריאות. הקרנות מסתפקות בקביעת תקופת אכשרה למחלה קודמת, שאובחנה אצל עמית טרם הצטרפותו לקרן או חידוש חברותו בקרן.
בנוגע לצירוף עמיתים יחידים (עצמאים/עסקים קטנים) אין אחידות בין הקרנות. ישנן קרנות המקפידות על החתמת העמית על הצהרת בריאות ובמקרים של מחלות קשות אף נוהגות שלא לקבל את העמית.
לעומת זאת, יש קרנות שלא מקפידות בסוגיה זו. קרן שאינה מקפידה בחיתום עמיתים עלולה להיקלע לגירעונות אקטואריים, דבר שיתבטא בהקטנת זכויות העמיתים בקרן. מצד שני, מבחינת העמית הבודד שמצבו הבריאותי אינו תקין או שיש לו היסטוריה רפואית בעייתית, כניסה לקרן בתוך קבוצה, ללא צורך בהצהרת בריאות, היא יתרון.
גודל (10%): חשוב להצטרף לקרן גדולה, המבטחת לפחות 20 אלף עמיתים. מספר עמיתים מינימלי דרוש לתפעול ואחזקה של קרן.
פנסיה. איך לעשות את זה נכון?
צילום: דוד הכהן
מומלצים