עלייה של 20% במקרי תקיפה מינית בבתי ספר
הדו"ח השנתי על אלימות מינית בישראל מצייר תמונה קשה: בנוסף לעלייה בתלונות במערכת החינוך, נרשמה עלייה של 25% בתלונות על תקיפה מינית בצה"ל. 62.7% מנפגעי התקיפה המינית היו נערות ונערים. יותר מ-83% מהתקיפות בוצעו על-ידי אדם המוכר לנפגעת. איגוד מרכזי הסיוע: "הנתונים הגבוהים הם אפס קצהו של ההיקף האמיתי"
עלייה של 25% נרשמה ב-2004 בפניות של נפגעות ונפגעי תקיפה מינית מצה"ל. במערכת החינוך חלה עלייה של 20%. כך עולה מהדו"ח השנתי על אלימות מינית בישראל שיוגש היום (ב') לרעיית נשיא המדינה, גילה קצב. הנתונים מדאיגים במיוחד, שכן ב-118 מהמקרים מתוך 435 בבתי הספר, דווח שהמתעלל היה מורה, מרצה או מדריך. בסך הכל, חלה עלייה של 15% במספר התלונות שהגיעו למרכזי הסיוע.
בשנת 2004 התקבלו במרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית 8,049 פניות חדשות של קורבנות תקיפה מינית. 34.7% מסך הפניות היו בגין מקרי אונס וניסיון לאונס, 15.4% מהפניות היו בגין מקרים של גילוי עריות, ו- 21.1% היו בגין הטרדה מינית ומעשים מגונים. רובן המכריע של התקיפות בוצעו על-ידי אדם המוכר לנפגעת. 62.7% מנפגעי התקיפה המינית היו נערות ונערים.
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע, הילה קרנר-סולימן, התייחסה לנתונים על הגידול הדרמטי בתלונות של חיילות, בהקשר של התמונה שבה נראה אל"מ זאהר עאטף, הנאשם במעשי אונס, מחובק עם החיילת. "בתמונה הזו אין שום אינדיקציה לטענותיו של החשוד שמעשי האונס לא בוצעו. להיפך, לטעמי תמונה שמראה חיבוק בין מפקד לחיילת היא סימן נוסף לפריצה של גבולות ואי הבנה של מערכת היחסים ההיררכית בין מפקד לחיילת", אמרה.
"השחרור של אל"מ עאטף מראה על קלות ראש"
לדברי קרנר-סולימן, "מדובר בחשדות על מעשים מאוד קשים וחמורים ואני חוששת שהשחרור שלו מלמד על קלות ראש ביחס של החברה בכלל והשופטים בפרט ביחסיהם למעשי אונס ואי הבנת חומרתם. מערכת המשפט שולחת מסר קשה לנפגעות תקיפה מינית".
הדו"ח השנתי מגלה כי הרבה יותר מסוכן לשהות עם אנשים מוכרים מאשר ליפול קורבן לאונס בסמטה חשוכה. רובן המכריע של התקיפות בוצעו על-ידי אדם המוכר לנפגעת (יותר מ-83%). ב-33% מהפניות (2,044 פניות) דווח כי התוקף הוא בן משפחה או בן זוג. על-פי הנתונים, 38.5% ממקרי התקיפה המינית התרחשו במקום מגוריה של הנפגעת, כאשר ב-52% מאותם מקרים, מקום האירוע הוא מקום מגורים משותף לנפגעת ולתוקף.
הדו"ח שולל את המיתוס לפיו נשים מזמינות אלימות מינית בגלל התנהגותן או לבושן, וטוען כי העובדה שיותר ממחצית מהנפגעים (62.7%) הם קטינים, מראה שמדובר בסטייה של התוקף ולא בהתנהגות הקורבן.
מתוך הקטינים 28.5% היו מתחת לגיל 12 ו-34.2% היו בגלאי 13-18. נתונים אילו מראים כי בקרב ילדים ונוער ישנה פגיעות יתרה והם מאוד חשופים לתקיפה מינית, פגיעות העשויה לנבוע מתמימותם ולעיתים מהאמון הבלתי מסויג שלהם במבוגרים.
כמו כן, ישנו גידול של 95.6% בפניות של עולות חדשות למרכזי הסיוע. ב- 2004 היו 675 פניות של עולות ועולים לעומת 345 בשנה הקודמת. גידול משמעותי זה משקף את העלייה במודעות אוכלוסיית העולים לנושא התקיפה המינית, ובמיוחד את עבודת השטח המאומצת של מרכזי הסיוע אשר מספקים סיוע בשפה הרוסית והאמהרית ומשקיעים מאמצים בפעילויות הסברה בקרב ציבור זה.
"יש לזכור שהנתונים הגבוהים הם אפס קצהו של ההיקף האמיתי של תופעת האלימות המינית. מאחורי כל פניה לקו החירום יש רבים נוספים שחוו אונס, התעללות מינית, או גילוי עריות ולא דיווחו על כך", מסכמת הילה קרנר-סולימן.