כך הועברו במירמה קרקעות של פלסטינים לקק"ל
חקירה של היחידה המרכזית של משטרת מחוז ש"י חשפה כנופייה של חמישה ישראלים, בהם סגן-אלוף מהמינהל האזרחי ובכיר לשעבר בחברה בת של קק"ל, החשודים שיחד עם שלושה פלסטינים רכשו קרקעות של פלסטינים נפקדים, ומכרו אותן לחברת הימנותא של קק"ל. כיום, הקרקע רשומה בטאבו כקרקע ישראלית
חוקרי היחידה המרכזית של משטרת מחוז ש"י חשפו פרשה חמורה, שבמסגרתה הועברו קרקעות של פלסטינים ל"הימנותא" - חברה-בת של הקרן הקיימת לישראל. המשטרה בודקת מניע אידיאולוגי של רצון להשתלט על קרקעות של פלסטינים. נעצרו שלושה פלסטינים וחמישה ישראלים, בהם קצין בכיר בדרגת סגן-אלוף במינהל האזרחי וכן בכיר בחברת-הבת של קק"ל. משטרת מחוז ש"י כינסה אחר הצהריים (יום א') מסיבת עיתונאים, שבה חשפה את הפרשה.
המשטרה חושדת שהמעורבים בפרשה זייפו מסמכים, סחרו באופן בלתי חוקי בקרקעות והשיגו עשרות מיליוני שקלים תמורת מכירת קרקעות של פלסטינים נפקדים, שמתו או שאינם חיים בארץ.
לפני כעשרה חודשים פתחו בחקירה היחידה המרכזית של משטרת מחוז ש"י, מס הכנסה, הרשות להלבנת הון והפרקליטות הצבאית בעקבות תלונות של עורכי דין של פלסטינים, שמתו או שאינם חיים בארץ, שגילו בוקר אחד שהקרקע שבבעלותם לא שלהם.
ראש היחידה המרכזית של משטרת מחוז ש"י, סגן-ניצב אליעזר אלהר, אמר בתדרוך כתבים: "מזה עשרה חודשים אנחנו מנהלים חקירה סמויה בחשד לזיוף מסמכים של קרקעות ביהודה ושומרון. מדובר בקרקעות של פלסטינים באזור חברון, יריחו, גוש עציון, גבעת זאב, שומרון ומעלה אדומים. עד כה נעצרו מספר חשודים שמעורבים בפרשה, האחד קצין בכיר, השני בכיר לשעבר בחברת הימנותא, שני ישראלים ועורך דין.
"בשבוע שעבר נעצרו שלושה פלסטינים. היקף העסקאות נאמד בין 20 ל-30 מיליון שקלים כאשר המניע הוא כלכלי אך לא מן הנמנע שמדובר גם במניע אידיאולוגי של לפחות חלק מהחשודים שנעצרו".
קצין המינהל האזרחי סיפק את ה"גושפנקא החוקית"
ראש מחלק התשאול במשטרת מחוז ש"י, רב-פקד שמוליק הירשלר, הסביר כי מדובר בכנופיה של יהודים ופלסטינים, חלקם ירדנים שאיתרו קרקעות של פלסטינים נפקדים. אותה כנופיה בשיתוף עם פלסטינים בירדן איתרה קרקע בארץ של ערבים נפקדים.
"לאחר מכן, זייפו את יפוי הכוח על-שם בעל הקרקע של אותו אדם מת אם בשטחים או בירדן, מכרו את הקרקע לאיש קש. זה מכר את הקרקע לחברת עווד א-דאוד. אותה חברה פנתה לחברת הימנותא (חברת בת של קק"ל) ששילמה את הכסף, הקרקע עברה בטאבו והיום אותה קרקע שייכת לחברת הימנותא ולא לאותם פלסטינים".
במסגרת חקירת הפרשה הזו שכונתה "קרקע בוערת" נעצר קצין בכיר בדרגת סגן אלוף מהמנהל האזרחי שהיה אמור לתת את הגושפנקא, ועל-פי החשד סייע בהליך הלא-חוקי. כמו כן נעצר גורם בכיר לשעבר בחברת הימנותא.
להערכת המשטרה, המעשים הבלתי חוקיים נעשו בין השנים 99 ל-2005 ועד כה יצאו חמש עסקאות לפועל, במסגרתן נמכרו עשרות דונמים בהיקף של בין 20 ל-30 מיליון שקלים. החשודים יובאו מחר בבוקר להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים אך החקירה נמשכת וצפויים מעצרים נוספים.
דוברת קרן קיימת לישראל מסרה ל-ynet בתגובה כי "לקק"ל יש עניין רב בחשיפת הפרשה, בחדשים האחרונים היינו בקשר עם המשטרה וסייענו לה במהלך חקירה. נמשיך ונשתף פעולה עם המשטרה גם בעתיד".