בג"ץ דחה בקשת חיילת לשרת במערך נ"מ קרבי
לטענת בג"ץ, מכיוון שהעותרת, יערה שטולברג, כבר השתחררה מצה"ל, עתירתה אינה רלוונטית. שטולברג, שבסך הכל רצתה לתרום יותר, טענה: "לא נתנו לי להכנס למערכת כי אני אשה", אך לא הביעה אכזבה. עורכת דינה, נציגת שדולת הנשים, דווקא קיוותה לפסק דין תקדימי בנושא, דוגמת מקרה אליס מילר
בג"ץ דחה הבוקר (יום ב') את עתירתה של יערה שטולברג, צעירה שביקשה להשתלב במערך המחבט של הנ"מ. זאת, כיוון שיערה סיימה לפני חצי שנה את שירותה הצבאי, מה שהופך את עתירתה, לטענת השופטים ל"לא רלוונטית ותיאורטית".
שטולברג בת ה-21, סמל ראשון במילואים, שירתה כלוחמת נ"מ במערך "רמית", אך ביקשה להשתלב במערך המחבט, הנחשב לקרבי יותר. בצה"ל דחו את בקשתה, וטענו כי אין לה את היכולות הפיזיולוגיות הנדרשות. עוד טענו בצה"ל כי רק אחוז אחד מהנשים מתאימות לפעילות מעין זו, וגם את האחוז הזה לא ניתן לשלב מאחר שהכנסת אשה למערך תפגע בצנעת הפרט של החיילים.
החיילת פנתה אל שדולת הנשים, וביחד הן עתרו לבג"ץ. העתירה הוגשה כבר בשנת 2003, אך כאמור, רק הבוקר, לאחר שנתיים, קבעו השופטים כי מאחר שיערה כבר משוחררת – העתירה פשוט אינה רלוונטית עוד.
שטולברג אמרה בתגובה כי לו היה בג"ץ פוסק לטובתה, היתה שוקלת לחזור לשירות הצבאי. לדבריה, "גם הרמטכ"ל חזר לצבא. התפקיד הזה נותן סיפוק רב. הייתי יכולה לתת הרבה יותר ממה שנתתי, אבל לא נתנו לי הזדמנות. לא נתנו לי להיכנס למערכת בגלל שאני אשה".
עם זאת, היא טענה כי אינה ממורמרת. "אני לא מרגישה שעשו פה הצגה", הסבירה. "הם טענו את דעתם, ואני את דעתי ואני יודעת שצדקתי. היה לי שירות מדהים ומפקדים מעולים, היה לי טוב. עשיתי כל מה שהיה באפשרותי ובזה זה נגמר, וזה בסדר, זו תחושה של שלמות. לפעמים יש יעדים שלא מגיעים אליהם".
עורכת הדין: צה"ל מפלה נשים באמתלה של צנעת הפרט
שטולברג אומנם הדגישה כי מדובר במקרה פרטי, וכי היא לא נשאה שום דגל ציבורי, אך עורכת דינה, ציונה קניג-יאיר משדולת הנשים, סבורה אחרת. לטענת קניג-יאיר, שפסיקה של בית המשפט בנושא, אילו היתה עקרונית, היתה סוללת את הדרך לנשים רבות נוספות הנמצאות בשירות הצבאי כרגע וגם לכאלה הממתינות לגיוסן.
עוד אמרה קניג-יאיר כי בניגוד לשטולברג, היא דווקא מאוכזבת מהפסיקה. "צריך לבחון כל אשה באשר היא, ואני לא ראיתי שעשו בחינה כזו ליערה", הבהירה. "צה"ל לא יכול לטעון שהיא לא מתאימה, כשבמאה ה-21 נשים טסות לירח. זה מאוד פשוט – למערך המחבט של הנ"מ אין כניסה לנשים".
עוד הוסיפה עורכת הדין כי "אין סיבה שאשה שרוצה לשרת לא תוכל לעשות זאת. לדעתי, צה"ל במקרה הזה מפלה נשים באמתלה של צנעת הפרט. ראוי וצריך היה שצה"ל ימצא את ההנחיה המתאימה, שתאפשר שילוב נשים. בדיוק כמו שמשלבים חיילים דתיים בצבא, מפרידים אותם מבנות ומספקים להם ארוחות כשרות. קיווינו שנוכל להמשיך את הקו של אליס מילר, שם קבעו שאי-אפשר לפסול אשה באופן אוטומטי, אבל זה בדיוק מה שנעשה פה".
יערה עצמה מחפשת כעת עבודה בקיבוץ בצפון הארץ, שם תוכל לעסוק בחקלאות.