שתף קטע נבחר
 

איש אופוזיציה בלבנון ל-ynet: רוצים דמוקרטיה אמיתית

"אנחנו רוצים שלבנון תהפוך לפחות עדתית ויותר אזרחית ופוליטית. הנרות והדגלים האלה שמתנופפים כעת בשמי לבנון, אסור שייפלו". כך אומר ל-ynet איש אופוזיציה בכיר בלבנון ומוסיף: "אנחנו מקווים שהמחאה שלנו תגרום לעולם הערבי להבין ששלטון של דיכוי והפחדה אינו דבר מובן מאליו". שלום עם ישראל, הוא אומר, לא כל כך קרוב, גם אם האופוזיציה תיקח את השלטון

"העם הלבנוני כולו הוא היום אופוזיציה. הצעירים שלנו משכילים ונחושים ואנו מקווים שהמחאה שלנו תתרום לעולם הערבי ולהמונים בעולם להבין ששלטון של דיכוי והפחדה אינו דבר מובן מאליו. אנו רוצים שהצעירים שלנו יהפכו את לבנון לדמוקרטיה הראשונה והאמיתית בעולם הערבי". 

 

כך אומר היום (ג') ל-ynet אחד מאנשי האופוזיציה הבולטים והמשפיעים בלבנון (מטעמי ביטחון, השיחה נערכת בעילום שם). הבכיר מפגין נוכחות על המרפסת בכיכר שוהדא - כיכר החללים, ממנה מתנהלת ההתקוממות הלבנונית ומחייך נוכח תומכי האופוזיציה ששוטפים סוף סוף את הרחובות. מאמריו והתבטאויותיו בשנים האחרונות נחשבים לאחד המנועים החזקים של ההתנגדות לנוכחות הסורית במדינה.

 

"אם אתה מתעקש, אז כן. מה שהיה בלבנון זה תחילתה של מחאה המונית בסגנון אוקראינה, אבל המלאכה שלנו עוד לא הושלמה. יש שלטון בלתי לגיטימי, גם אם הוא חוקי ויש כיבוש סורי והדרך עוד ארוכה. אבל אנו צועדים בה כעת ביחד עם הרוב המכריע של הציבור בלבנון. אנחנו עכשיו לא אופוזיציה שהיא משת"פית של ארה"ב. אנחנו לא סוכנים זרים. אנחנו הנציגים הכי אותנטים של כל האוכלוסיה בלבנון, של הנוצרים, הדרוזים והמוסלמים - של כולם. חשיבות המחאה הזו היא שבפעם הראשונה מאז סוף מלחמת האזרחים בלבנון, כל העדוֹת מאוחדות סביב האופוזיציה ומתה הטענה על האופוזיציה הנוצרית. העם הלבנוני כולו הוא היום אופוזיציה".

 

כולו, רק בלי המוסלמים השיעים?

 

"נכון שהנוכחות השיעית אינה בולטת, אבל היא שם והיא חשובה. זו טעות קשה בשעה הזו לדבר על מה שמפריד. שיעים רבים תומכים בנו ונוטלים חלק בהפגנות הבלתי פוסקות בדרישה לריבונות לבנונית מלאה ולחקר האמת מאחורי רציחתו של אל-חרירי".

 

מה עשה החיסול של אל-חרירי לאופוזיציה?

 

"אל-חרירי הוא סמל לפוליטיקאי ולמדינאי הלבנוני שביקש בצורה הכי שקטה והכי מכובדת להשתית את יחסי סוריה ולבנון על בסיס של כבוד הדדי ושותפות. הוא גם ביקש לשנות את המצב הפוליטי במדינה באמצעות שינוי חוק הבחירות ולא באמצעות אלימות. העם הלבנוני ראה שאל-חרירי הגיע לראשות הממשלה אחרי עבודה מאומצת והוא נאלץ להתפטר, בין היתר בגלל נוכחותו של נשיא שנקבעה שלא על אדמת לבנון. העם בלבנון חיכה כבר הרבה זמן להתפרצות הזו וכשזה הגיע לאיש כמו אל-חרירי, שאף אחד לא יכול להאשים אותו בכך שהוא בעל קשרים עם גורם זר, לא היה עוד מקום לאנשים להישאר בחיבוק ידיים. אם אני רואה את חצי הכוס המלאה מהרצח של השהיד אל-חרירי, זו ההתקוממות הנפלאה והמדהימה של גיבורי העם הלבנוני".

 

אבל אל-חרירי נחשב לבן טיפוחיהם של הסעודים. נטען כלפיו גם שהוא הסית נגד סוריה בארה"ב ובצרפת והיה הכוח מאחורי החלטת מועצת הביטחון 1559.

 

"למזלנו, יחסים טובים עם הממלכה הסעודית עוד לא נחשבים לבגידה. בצרפת ובארה"ב הוא מילא את תפקידו הרשמי והציג את עמדתו שהיתה מאז ומתמיד בעד לבנון ריבונית המקיימת יחסים יוצאים מהכלל עם סוריה. האמריקנים והצרפתים לא היו צריכים את אל-חרירי כדי להיות מוסתים נגד סוריה. בנוגע לארה"ב, יחסיה עם סוריה היו מעורערים מאז ומתמיד ויש את הלחץ הישראלי והלובי היהודי בארה"ב. צרפת היתה תמיד בעד נסיגת סוריה מלבנון. להאשים את ראש הממשלה השהיד בלחץ הבינלאומי על סוריה, זה לדבר בצורה מאוד פשטנית ולא רציונלית. מה שנכון זה שראש הממשלה תמיד האמין שעל הלבנונים לקבוע בעצמם את גורלם, את התנהלותם ואת ריבונותם".

 

אתם מדברים על ריבונות, אבל כמה מביניכם קראו למעורבות צרפתית במדינה, להחליף נוכחות זרה, כיבוש זר, באחר. איפה ההיגיון?

 

"אף אחד לא קרא לכוחות זרים להגיע למדינה. הדרישה שלנו היא למעורבות בחקירת הרצח כדי לוודא שתהיה זו חקירה רצינית. אנו גם תובעים מהקהילה הבינלאומית ובראשם ארה"ב וצרפת, לפעול להבטחת יישום החלטת האו"ם ולהבטיח את ריבונות לבנון ועצמאותה ושחרורה משליטת מנגנוני המודיעין הזרים הפעילים על אדמתה. בין זה לבין הזמנת כוחות זרים המרחק גדול".

 

איש האופוזיציה אומר כי לא הופתע מהיקף ההיענות של הרחוב הלבנוני לקריאת האופוזיציה. "אני חייב להודות שלאופוזיציה היה תפקיד משני בגיוס ההמונים. הרוצחים של השהיד הם אלה שהוציאו את האלפים לרחובות. התחושה היא שאותם אלפי מפגינים הם החלוצים שהביאו להתפטרות ראש הממשלה עומר כראמה, שהיה השתקפות היעדר הריבונות והיעדר העצמאות. המפגינים ואלה שהצטרפו אליהם הם אלה שיובילו את המאבק עד להשלמת ריבונותה של לבנון".

 

לדבריו, למרות שלבנון נחשבת למדינה הקטנה והחלשה באזור, העם לא היה זקוק למודל האוקראיני כדי לצאת להפגנות. "בוא לא נשכח, היינו גם הראשונים להביס את ישראל בשדה הקרב. הצעירים שלנו משכילים ונחושים ואנו מקווים שהמחאה שלנו תתרום לעולם הערבי ולהמונים בעולם להבין ששלטון של דיכוי והפחדה אינו דבר מובן מאליו. אבל אני מודה שהדבר הזה לא עומד במרכז מאבקנו. אנו רוצים שהצעירים שלנו יהפכו את לבנון לדמוקרטיה הראשונה והאמיתית בעולם הערבי.

 

"אנו רוצים שלבנון תהפוך לפחות עדתית ויותר אזרחית ופוליטית. הנרות והדגלים האלה שמתנופפים כעת בשמי לבנון, אסור שייפלו. אנו רוצים חיים של כבוד, רוצים חופש, רוצים שנוכל להתנגד לשלטון מבלי שנמצא את עצמנו כחלקי פחם בתוך המכוניות שלנו כפי שקרה עם השהיד אל-חרירי, וכפי שהיה עלול לקרות עם מרואן חמאדה. אנו לא צריכים אפוטרופסים על גורלנו שימנו לנו מנהיגים ולא צריכים להיות קלף במאבק האזורי".

 

אבל גם בלי הסורים אתם חלק מהסכסוך. בלעדיהם גם לא היה קורה מה שאתה מגדיר הניצחון על ישראל, והאם כשיתחלף השלטון זה אומר שמחר יהיה שלום עם ישראל?

 

"קשה להתכחש לתרומה הסורית בניצחון על ישראל, אבל הניצחון הגיע קודם כל בגלל נחישות הלבנונים והסיוע הסורי יכול היה להתקבל גם בלי שחיילים ואנשי מודיעין סורים יהיו נוכחים על אדמתנו. אני גם לא חושב שהשלום עם ישראל יקרה כל כך מהר, גם אם האופוזיציה תחליף את השלטון. אנו חלק מהעולם הערבי ומקווים גם שנהיה חלק מפתרון הסכסוך הישראלי-ערבי.

 

"אני חייב לציין שאין לפרש את מאבקנו בנוכחות הסורית במדינה כמשחק לידי ישראל. דווקא בשיא המאבק הנוכחי, חשוב לנו לציין כי אנו תומכים בדרישות של סוריה מישראל ובדרישותיהם של אחינו בעולם הערבי ובעיקר הפלסטינים. אם האופוזיציה תזכה בשלטון, זה לא אומר שנבקש מישראל לחתום איתנו הסכם שלום. אנו חלק בלתי נפרד מהעולם הערבי ומהמאבק להשבת זכויותיו, הן במסלול הפלסטיני והסורי ובוודאי במסלול הלבנוני".

 

לסיום, מי רצח את אל-חרירי?

 

"אין לי תשובה ישירה לשאלה, אבל יש לי יסוד להניח שהמודיעין הסורי בלבנון וסייעניו בשירותי הביטחון הלבנוניים ידעו על כך. אנו דורשים לדעת את כל האמת כי עד שלא נדע, תימשך המתיחות והעוינות בין הציבור לממשל הנוכחי. אנו מקווים שהמעורבות הבינלאומית בחקירה תזרז את גילוי האמת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הצעירים יצאו לרחוב
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
התפטר בלחץ העם. כראמה
צילום: איי אף פי
צילום: אלג'זירה
מסע ההלוויה של אל-חרירי
צילום: אלג'זירה
מומלצים