מה הרג את תות ענח' אמון?
למרות שגילוי קברו שפך אור על אחת התקופות המרתקות בהיסטוריה של התרבות האנושית, נסיבות מותו נותרו מסתוריות. סריקות CT שנערכו לאחרונה למומיה של מלך הפרעונים מחזקות את הסברות לפיהן המלך המצרי לא נרצח, אלא סבל משבר קשה ברגלו שהזדהם והביא למותו
סריקות CT של המומיה של תות ענח' אמון, מחזקות את הסברות לפיהן המלך המצרי לא נרצח, אלא סבל משבר קשה ברגלו שהביא לבסוף למותו בגיל 19. מומחים שבדקו את תוצאות ה-CT אומרים כי ייתכן והמלך הצעיר סבל משבר פתוח שהזדהם, ובעקבות כך גם למותו הדרמטי.
לסקירה על חייו ופועלו של תות ענח' אמון - לחצו כאן.
סריקות ה-CT בוצעו לפני כחודשיים, והתוצאות פורסמו רק כעת משום שהחוקרים לא היו בטוחים בתוצאותיהן. שאלת גורלו של תות ענח' אמון נחקרה במשך תקופה ארוכה, ועוררה ויכוחים ערים במסדרונות האקדמיה והמחקר ההיסטורי של תרבות הפרעונים המצרית. עד כה, נחלקו היסטוריונים בשאלה האם הפרעון נרצח על ידי מתנגדים למשטרו, או מת בנסיבות טראומטיות אחרות שנותרו מסתוריות.
תות ענח' אמון מלך במצריים לפני כ-3,300 שנה. הוא היה אחד הפרעונים האחרונים והפחות חשובים מבחינה היסטורית בשושלת ה-18 במצרים העתיקה, אך קברו המרהיב, המומיה החנוטה והמיתוסים שנשזרו בשמו ובגילוי הקבר, הפכו אותו לנודע גם בימינו.
האשפה והפסולת הגנה על הקבר מבזיזה
תות ענח' אמון נקבר בעמק המלכים בנוא אמון. כ-200 שנה לאחר מותו של המלך הצעיר נקבר מעליו רעמסס השישי, ואת פתח הכניסה לקברו של תות ענח' אמון כיסתה פסולת מקברו של רעמסס. פסולת זו הצילה למעשה את אוצרות הקבר מבזיזה - מנת חלקן של קברים אחרים - וגילויו בשנת 1922 על ידי הארכיאולוג הבריטי הרווארד קרטר עורר סקרנות רבה.
קרטר גילה את פתח הכניסה לקבר, אך רק מספר חודשים לאחר מכן, בפברואר 1923, הצליחו החוקרים להיכנס פנימה אל תוך חלל הקבורה. זו היתה הפעם הראשונה והיחידה עד כה בתולדות הארכיאולוגיה המצרית, שנתגלה קבר מלכותי שהשתמר כמעט בשלמותו, על אוצרותיו השונים.
הקבר, שכלל שלושה חדרים, הכיל למעלה מ-5,000 פריטים. גופתו החנוטה של תות ענח' אמון שכנה בתוך ארון זהב מרהיב, המעוטר במסיכה הנושאת את דמותו. לצידו של המלך נמצאו עוד שני ארונות זהב ומספר רב של פריטים: כסא מלכות מוזהב, כרכרה, כלי נשק, חותמות, תמונות, תכשיטים וחפצים נוספים. מציאת הקבר זכתה בזמנה לפרסום חסר תקדים ברחבי העולם. אוצרות הקבר הרבים קידמו מאוד את לימוד התרבות המצרית הקדומה.
הדעות עדיין חלוקות
"אין כל ביסוס לתיאוריות הגורסות שתות ענח' אמון נרצח", אמר ראש צוות החוקרים. "לא מצאנו עדויות לכך שהוא קיבל מכה בראשו או כל סימנים אחרים המצביעים על רצח". בכך, פסלו החוקרים תיאוריות קודמות שהתבססו על מה שנראה כמכה בחלקו העליון של הראש במומיה, ונראה כי לא מדובר בחבטה שהובילה למותו של המלך.
בצילומי רנטגן שבוצעו בשנת 1968, התגלו שיירי עצם בתוך גולגולתו של המלך, מה שהוביל לסברה שהוא נרצח במכה חזקה שקיבל בראשו. אך בצילומי ה-CT החדשים והמעמיקים יותר, לא נמצאה כאמור עדות לחבלה פיזית בראש. את המחקר הוביל ראש המועצה העליונה לעתיקות במצרים, זאהי האוואס, שאמר כי נראה ששיירי העצם בגולגולת היו תוצאה של תהליך החניטה, במהלכו קדחו החונטים חור בראשו של המלך - כדי לנקז החוצה את הנוזלים.
עדיין לא ברור מה גרם למוות, אך החוקרים גילו סימנים אחרים בעצם הירך השמאלית של תות ענח' אמון. סימנים אלה עשויים להעיד על כך שייתכן שהמלך הצעיר שבר את רגלו וסבל מזיהום קשה שהוביל לבסוף למותו. נסיבות המקרה עדיין אינן ברורות, והתוצאות אינן חד-משמעיות. גם בתוך צוות המחקר הדעות חלוקות. חלק מהחוקרים טוענים כי ייתכן ומדובר בחבלה שהובילה למוות, ואילו היתר מעריכים כי סיבת המוות אחרת - מה שמותיר על כנה את אחת השאלות הגדולות סביב חייו המסתוריים של תות ענח' אמון.