שתף קטע נבחר
 

תעודות סל: הדבר החם

תעודות הסל הן הדבר החם ביותר בשוק ההון הישראלי, למרות שהן עדיין אנונימיות בקרב הציבור הרחב; בעולם הן כבר מחליפות את קרנות הנאמנות, ובקרוב זה יקרה גם כאן; מדריך

"המלצתי לחבר שלי לרכוש תעודת סל של מדד ת"א 100. הוא התקשר ליועצת ההשקעות שלו וביקש ממנה לרכוש תעודה כזו. היא אמרה שתרכוש ותחזור אליו לומר לו מה רכשה", מספר פעיל בתחום תעודות הסל. לאחר כמה דקות היא חזרה אליו ואמרה לו את השם של מה שהיא רכשה. מסתבר שזו היתה קרן נאמנות ולא תעודת סל".

 

הסיפור הזה היטב את מה שקורה בשוק ההון הישראלי בחודשים האחרונים. הלהיט התורן של השוק הן תעודות הסל, אבל עד עכשיו רק יודעי ח"ן של שוק ההון וכמה פרשנים או כתבים כלכליים נבחרים התעסקו בהם. הציבור הרחב, וגם יועצי השקעות רבים בבנקים, אינו מכיר היטב את המכשיר הפיננסי היעיל הזה.

 

קצת פרטים: בשוק תעודות הסל יש כיום שישה שחקנים מרכזיים, 30 תעודות שונות, וכמעט 5 מיליארד שקל, כשכל חודש מוזרמים עוד ועוד כספים לכיוונן. בשוק מעריכים כי כיום כ-80% מהכסף המושקע בתעודות סל הוא של גופים מוסדיים (קרנות פנסיה, קופות גמל וחברות ביטוח) והשאר, שבהיקפים כספיים מסתכם בכמיליארד שקל, מגיע מהציבור הרחב - בעיקר מנהלי תיקים שרוכשים את התעודות עבור לקוחותיהם ולא לקוחות פרטיים שרוכשים את התעודות לבדם.

 

מהי תעודת סל?

 

תעודת סל היא למעשה שילוב של מניה ושל קרן נאמנות. זו מניה המשקיעה בכמה מניות ומחקה מדד מסוים. נניח למשל שבבורסה של תל-אביב היה מדד בשם משה", שהיה מורכב מ-50% מניות של חברת משה א' ו-50% מניות של חברת משה ב'. אם היתה תעודת סל על מדד משה, ומשקיע היה קונה את התעודה ב-100 שקל, מנהל התעודה היה קונה בשבילו מניות משה א' ב-50 שקל, ומניות משה ב' ב-50 השקלים הנותרים. כך, למעשה, בכל יום היתה תעודת הסל של "מדד משה" מתנהגת בדיוק כמו המדד עצמו.

 

נדגים זאת במציאות: מדד ת"א-25 הוא מדד המשקלל את התשואה של 25 החברות הגדולות ביותר בבורסה בתל-אביב. תעודת סל על תא-25 למעשה קונה את המניות הנסחרות במדד לפי חלקן היחסי במדד, והתשואה שהיא עושה זהה לתשואה של ת"א-25. לפי אותו הגיון, תעודת סל על מדד ת"א-100 רוכשת את המניות הנסחרות במדד זה לפי חלקן היחסי במדד, וכן הלאה. תעודות הסל צמודות למדדים שונים, כמו נאסד"ק, יתר-30 ועוד. לפיכך, מי שמחפש השקעה שתיתן לו בקירוב רב מאוד תשואה שעושה מדד מסוים - תעודת סל היא המכשיר בשבילו.

 

מה ההבדל בין תעודת סל לבין קרן נאמנות?

 

קרן נאמנות, גם כזו המשקיעה לפי מדדים (כמו קרן נאמנות על מדד ת"א-25) לא משקיעה במדויק במניות הנסחרות במדד לפי חלקן היחסי. היא יכולה, באופו תיאורטי, לרכוש רק מניה אחת או 20 מניות מתוך ה- 25 - והתשואה שלה תשתנה בהתאם. בנוסף לכך, היא לא חייבת להשקיע את כל הכסף במניות, ויכולה להשקיע חלקים מהכסף באיגרות חוב או בפקדונות בבנקים.

 

קרן נאמנות מנוהלת על ידי מנהל השקעות, שמחפש כל הזמן דרכים כדי לנסות ולהשיג תשואה טובה יותר מהמדד. תעודת סל היא מוצר טכני - היא לא חושבת ומנסה להשיג תשואה טובה יותר, אלא מבטיחה תשואה קרובה מאוד לתשואת המדד, בין אם הוא עולה ובין אם הוא יורד.

 

מהם היתרונות של תעודות הסל?

 

תעודות סל גובות דמי ניהול נמוכים מאוד - ובמקרים רבים גם דמי ניהול אפסיים. כל תעודות הסל המתחקות אחרי מדדי תא-25 ו-100, למשל, גובות דמי ניהול אפסיים. התעודות היקרות יותר, למשל אלו העוקבות אחר מדד היתר-30 (30 החברות הגדולות במדד היתר) גובות דמי ניהול של 1% בשנה, לעומת דמי ניהול של 3.5%-2.5% בשנה שגובות קרנות הנאמנות המשקיעות במניות. בנוסף, קרנות הנאמנות גובות עמלות על קנייה ומכירה של מניות, מה שלא קיים בתעודות הסל.

 

קרנות הנאמנות מנסות כל הזמן להביס את המדד בו הן משקיעות, ואם יש לקרן מנהל השקעות טוב אפשר להשיג דרכן תשואה טובה יותר מהמדדים. עם זאת, זה עדיין נדיר מאוד שקרן נאמנות מצליחה להביס את המדד, ודאי בטווח הארוך. גם אם הקרן עושה תשואה של 2% ואפילו 3% יותר מהמדד, ברגע שמורידים את דמי הניהול שהיא גובה מקבלים תשואה דומה לתשואת המדד - ואפילו נמוכה יותר.

 

חייבים לזכור, כמובן, כי תעודת סל לא מבטיחה מפני ירידות בבורסה או בכל מדד אחר בו היא משקיעה. לכן ההשקעה בה - כמו במניות ובקרנות נאמנות - צריכה להיות באופן שקול ולטווח הארוך. בסך הכל מדובר בכלי פיננסי הוגן מאוד, יעיל מאוד ואמין, שהסיכון בו זהה לסיכון בהשקעה בבורסה.

 

כיצד קונים ומוכרים תעודת סל?

 

תעודת סל ניתן לרכוש בבנק או אצל החברות המפעילות אותן. בישראל יש כיום שישה גופים המנפיקים תעודות סל: פסגות-אופק מקבוצת בנק לאומי, אקסלנס-נשואה, בנק הפועלים (בשיתוף עם כלל פיננסים ופאי פיננסים), כלל פיננסים (לבדה), תכלית (בנק דיסקונט עם מייקל דיוויס) ומנורה-גאון. בישראל קיימות כ-30 תעודות סל, רובן על מדדים בבורסה של תל-אביב וחלקן על מדדים של בורסות שונות בעולם ואפילו על שער הדולר.

 

רכישה של תעודת סל אפשר לעשות במהלך המסחר בבורסה. בניגוד לקרן נאמנות, אותה קונים לפי השער של סוף היום, את תעודות הסל ניתן לקנות ולמכור במהלך המסחר, בדיוק כמו מניה רגילה. הסחירות הזו היא משמעותית, שכן אם קורה משהו חריג במהלך היום - למשל פיגוע שעלול להוריד את הבורסה - בעל תעודות סל יכול למכור אותן מיד. בעל קרן נאמנות יכול גם הוא להחליט למכור אותן, אבל הוא ייאלץ למכור לפי השער בסוף יום המסחר, כלומר אחרי שהמניות כבר ירדו.

 

בגלל שמדובר במכשיר פיננסי סחיר כמו מניה, אפשר גם להגדיר לברוקר הגדרות מורכבות יותר - לתת, למשל, הוראות ארוכת טווח למכור או לרכוש תעודות סל אם מחירן מגיע לרמה מסוימת, מה שאי אפשר לעשות בקרנות נאמנות.

 

כמה עולה לקנות תעודת סל?

 

עלות רכישת ומכירת תעודת סל היא כמו של כל נייר ערך. למי שלא מתמקח זה יעלה 7%-0.5%.0 מהיקף הקנייה או המכירה, ולמי שמתמקח העלות יכולה להגיע גם ל-0.2%. מעבר לכך ולדמי הניהול הנמוכים - אין עוד עמלות בכלל.

 

מה לגבי חלוקת דיבידנדים?

 

רכישת תעודת סל היא למעשה רכישת מניות, וחברות מחלקות דיבידנדים לבעלי המניות שלהן במקרה שיש רווחים. תעודות הסל מחלקות את הדיבידנדים שהן מקבלות לבעליהן - אך לא במזומן. אם חברה מסוימת, למשל, חילקה דיבידנד, ולמחזיק התעודה מגיע 1,000 שקל מתוכו - הכסף הזה )אחרי שמורידים ממנו מס של 25% כחוק( יושקע חזרה בתעודת הסל ויגדיל את האחזקות שלו בהן. זאת בניגוד לקרן נאמנות, בה הדיבידנד מחולק במזומן לחשבון הבנק של הלקוח.

 

האם רכישת תעודות סל היא בטוחה?

 

כן. מנפיקי תעודות הסל בישראל הם גופים יציבים ומוכרים, והתעודות מונפקות עם תשקיף שעובר את אישור הבורסה ואישור הרשות לניירות ערך. הרשות דורשת מהחברות שמנפיקות תעודות סל להעמיד הון עצמי של 8 מיליון שקל, שמשמש ככרית ביטחון. לכל תעודת סל יש נאמן חיצוני, ששומר על האינטרסים של הציבור. כמו כן, את תעודת הסל ניתן להמיר בקלות למזומן או למניות על ידי מתן הוראה לחברה המנהלת. זו לא בעיה מבחינתה - מאחר שהיא במילא מחזיקה בהן.

 

איפה הקאצ'? אם הם כמעט לא גובים דמי ניהול, ממה הם מרוויחים?

 

אין קאצ'. מנפיקי תעודות הסל הם גופים מתוחכמים, שיודעים כיצד לבצע רכישות וקניות נבונות תוך שימוש באופציות מורכבות, וכך הם יכולים לרשום לעצמם רווחים. הם לא מפסידים כסף והם גם לא עושים קופה על חשבון המשקיע.

 

מדוע הבנקים לא מוכרים כמעט תעודות סל?

 

ראשית, גם יועצי ההשקעות בבנקים לא תמיד מכירים את כל המוצרים החדשים. לפעמים זה נובע מהעובדה שהמנהלים שלהם לא מסבירים להם - לבנקים עדיף בהרבה למכור קרנות נאמנות, שעליהן הם מרוויחים יותר בגלל דמי הניהול. זה עדיף על למכור ללקוחות תעודות סל של גוף חיצוני, כך שהרווח של הבנק הוא רק מעמלות קנייה ומכירה.

 

כמו כן, כיוון שתעודת סל היא למעשה מעין, מניה לגופים המשווקים אותה אסור לפרסם אותה, בניגוד לקרנות נאמנות, שאותן ואת הביצועים שלהן מותר לפרסם בתקשורת.

 

כמה מס משלמים על תעודות סל?

 

כמו כל נייר ערך, הרווח מההשקעה בתעודת הסל חייב במס של 15%.

 

לסיכום, האם כדאי לרכוש תעודות סל?

 

בעולם, ובעיקר בארצות-הברית, הופכות תעודות הסל לתחליף לקרנות הנאמנות. בארצות-הברית כבר מנהלות למעלה מ-250 תעודות סל שונות למעלה מ-300 מיליארד דולר. הצמיחה שלהן בישראל מהירה, ואין כמעט ספק שתוך כמה שנים הן יתפסו חלק נכבד מתיק ההשקעות של הלקוח הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שילוב של מניה ושל קרן נאמנות
מומלצים