"אבו מאזן יבקש בקהיר: לוותר על חלום השיבה"
א-שרק אל אווסט: "יו"ר הרשות החל לדבר על ויתורים כואבים" ומתכוון להציג לפלגים הפלסטינים את זכות השיבה "בצורה מציאותית" בשיחות קהיר שייפתחו מחר. על פי הדיווח, בכוונת יו"ר הרשות להסביר לראשי הפלגים כי לא ניתן לממש את הזכות באופן קולקטיבי, ועדיף להתמקד בסוגיות המהותיות: ירושלים, האסירים וההתנחלויות. ובינתיים: מופז ושר הפנים הפלסטיני ייפגשו לדון בהעברת האחריות הביטחונית על יריחו וטול כרם; והשר האחראי על אסירים ברשות מזהיר: אי התקדמות בנושא, עלולה לפגוע ברגיעה הביטחונית
ויתורים כואבים בצד הפלסטיני? מקורות פלסטינים טוענים כי יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן "החל לדבר על ויתורים כואבים". אבו מאזן, שצפוי להגיע לקהיר מחר לשיחות עם הפלגים הפלסטינים בניסיון לגבש הודנה, צפוי לגעת בשיחותיו גם בסוגיות רגישות במיוחד. השיחות יימשכו שלושה ימים.
העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון דיווח הבוקר (יום ב') כי אבו מאזן "יהיה ברור" בשיחותיו עם הפלגים בקהיר, ויציג בפניהם את סוגיית זכות השיבה "בצורה מציאותית". על פי הדיווח, בכוונתו של אבו מאזן להסביר לראשי הפלגים הפלסטינים השונים כי לא ניתן לממש את זכות השיבה באופן קולקטיבי לכל הפליטים, וכי יש להמיר זאת בזכות שיבה פרטנית למי שמעוניין לממש אותה - או בפיצויים.
אבו מאזן סבור, על פי הדיווח, כי יש להתמקד בסוגיות המהותיות: ירושלים, האסירים וההתנחלויות.
מקור המקורב לאבו מאזן אמר ל-ynet כי יו"ר הרשות סבור, שאין להפוך את תהליך השלום לבן ערובה של סוגיית הפליטים. לדבריו, זוהי סוגיה מאוד מסובכת ויש להשאירה לשלבים האחרונים ביותר של המו"מ בין ישראל והפלסטינים. המקור אמר כי כלל לא בטוח שנושא הפליטים יעלה בדיאלוג בקהיר, אולם בכל מקרה אין בכוונתו של אבו מאזן להציע לוותר על זכות השיבה באופן גורף, כפי שהדבר הוצג בעיתון הערבי.
עמדת אבו מאזן, מסביר המקורב, היא כי בשלב הזה, שבו עדיין הצדדים אינם מתדיינים על הסדר הקבע, יש לעשות הכל כדי להגיע למקסימום הישגים מדיניים ולמקסימום אחיזה בשטח הפלסטיני, ולדחות את הדיון בנושאים העקרוניים כמו הפליטים, ירושלים, המים והגבולות למועד מאוחר יותר.
בא-שרק אל אווסט נכתב, כי מקורות פלסטינים מסרו שאבו מאזן רוצה לדלג על השלבים הראשון והשני בתהליך המדיני ולדלג לסעיפים השלישי והרביעי - ולפיכך הוא ינסה להגיע עם הפלגים הפלסטינים למחויבות לרגיעה כוללת למשך שנה, שתישאר בתוקף "גם אם תהיינה הפרות ישראליות".
אתמול העריך אבו מאזן בראיון לערוץ הראשון, שהשבוע תוכרז הפסקת אש של כל הארגונים הפלסטינים. "לפני זמן מה הכרזנו על רגיעה ועכשיו אינשאללה ניסע לקהיר כדי להשיג הודנה, שעליה יכריזו כל הפלגים הפלסטינים, על מנת לתת הזדמנות להתחלת תהליך השלום ולהתנהלותו התקינה. לא קבענו פרק זמן ועדיף שלא נקבע אותו. אינשאללה אם הכל יתנהל כשורה, אין ספק ששהודנה תחזיק מעמד", אמר אבו מאזן.
השיחות בקהיר ייפתחו מחר בטקס בהשתתפות שר החוץ של מצרים, אחמד אבו אל-ריית, שר המודיעין המצרי, הגנרל עומר סולימאן, אבו מאזן, נציגי הפלגים ועוד. העיתון הפלסטיני "אל-חיאת אל-ג'דידה", דיווח כי בטקס הפתיחה ישתתף גם שר החוץ של סוריה, פארוק א-שרע. זאת, בהמשך לדיווחים שנפוצו בימים האחרונים לפיהם נציג רשמי של ממשלת סוריה יקח חלק בשיחות.
בכירים בג'יהאד האסלאמי התלוננו אתמול, שישראל מונעת מהם לצאת לקהיר, להשתתף בשיחות. מצה"ל נמסר, כי הוחלט לא לאפשר לבכירי הג'יהאד לצאת, בשל אחריות הארגון לפיגוע בטיילת בתל אביב לפני כשלושה שבועות, שבו נרצחו חמישה ישראלים.
"סוגיית האסירים מסכנת את הרגיעה"
הערב אמורה להתכנס בפעם הראשונה, הוועדה המשותפת הישראלית-פלסטינית לשחרור אסירים. בפגישה הערב יבקש הפלסטינים מהישראלים "להפגין יותר רצינות וחשיבה חיובית", כניסוחו של השר לענייני אסירים ברשות, סופיאן אבו זיידה.
לדברי אבו זיידה, הפלסטינים יבקשו מישראל לבטל את הקריטריונים שהנהיגה בנושא. "ישראל צריכה להפסיק את השימוש במונחים גזעניים כמו אסירים עם דם על הידיים. זהו מונח גזעני", אמר אבו זיידה, "גם ידיהם של הישראלים מגואלות בהרבה דם פלסטיני".
אבו זיידה אמר כי הפגישה הערב תתמקד מבחינת הפלסטינים בסוגיית האסירים הכלואים בישראל עוד מלפני הסכמי אוסלו.
לדבריו, "הכישלון בתיק האסירים יש בו כדי לאיים על כל הרגיעה שעליה הכריזו הפלגים הפלסטינים, והוא עלול להשיב את הצדדים למעגל האלימות".
ומה קורה עם העברת הערים?
ונושא נוסף שלגביו תתקיים הערב פגישה בין נציגי ישראל והרשות: העברת האחריות הביטחונית על הערים יריחו וטול כרם לפלסטינים.
לאחר שבשבוע שעבר כשלו שתי שיחות בדרגים הצבאיים, יוועדו היום בנושא שר הביטחון שאול מופז ושר הפנים הפלסטיני נאסר יוסוף במטרה לסגור את הסיפור. סלע המחלוקת הוא הסרת המחסומי לכיוון ירושלים והבקעה. בישראל טוענים כי בקשה זו אינה עולה על הדעת בגלל הסיכון הביטחוני הטמון בה.
גורמי ביטחון מודים כי מתחת לפני השטח, המחלוקת אינה נוגעת למחסומים בלבד, אלא ליחסי הכוחות ברשות הפלסטינית. "הסיכום על העברת יריחו אושר על ידי אבו מאזן במתכונתו הנוכחית", הסביר גורם ביטחוני בכיר, "לאחר הסיכום, ובעקבות מאבקי כוח פנימיים ברשות הפלסטינית". הגורם הבכיר אף נקב בשמו של יוסוף, כמי שמבקש לקחת חלק בלתי נפרד במשא ומתן בנושא, "עם זאת", ציין, "אני משוכנע שמדובר רק בשאלה של זמן, לא צריך להתרגש, והנושא ייפתר בקרוב".