רוסיה: טירוף ושמו תאי גזע
תאי הגזע נמצאים כיום תחת מחקר מדעי ועדיין לא ברור כיצד ניתן להשתמש בהם ברפואה. כל זה לא מונע מעשרות מכוני בריאות, טיפוח ויופי ברוסיה להציע טיפולים באמצעות תאי גזע לכל סוג של מחלה - מהעלמת קמטים ועד לטיפול במחלת פרקינסון, טרשת, ואפילו בעיות בתפקוד המיני
בעוד שמדענים ברחבי העולם עוסקים במחקר של תאי הגזע, עשרות מרפאות, מרכזים רפואיים ואפילו מכוני יופי הפועלים ברוסיה טוענים כי הם משתמשים בתאי-גזע עובריים ובוגרים גם יחד לצרכים שונים. מכונים אלה מציעים ללקוחותיהם שירותים שונים המבוססים על טיפול באמצעות תאי-גזע, מהעלמת קמטים ועד טיפול במחלת פרקינסון ואפילו אימפוטנציה ובעיות בתפקוד המיני.
מדענים מזהירים כי בעוד שתאי הגזע עדיין נמצאים במחקר מעבדתי שעדיין לא הגיע לשלב היישומי, מרפאות הטוענות כי הן מטפלות בחולים באמצעות תאי גזע מסכנות את בריאותם של החולים - ועשויה לעלות להם ביוקר. למרות החקיקה האוסרת על שימוש בתאי גזע, אין אכיפה של ממש בתחום, ולא ידוע האם הטיפולים השונים אותם מקבלים החולים ולקוחות המרפאות מכילים בכלל תאי גזע, או שמא מדובר בפרסום שקרי.
סקירה
כך ניתן לייצר עצמות מתאי גזע
שיר-לי גולן-מאירי
תאי גזע נמצאים בדם הטבורי של ילודים ובמוח העצם של ילדים ומבוגרים • ייחודם: הם יכולים להפוך לכל תא אחר בגוף • לאחרונה רשם פרופ' שמעון סלוין פטנט על שימוש בתאי גזע ליצירת עצמות, ובקרוב ניתן יהיה ליישם אותו גם בבני אדם
כשסווטלנה גאלייבה נתקלה בפרסום של מרפאה המציעה טיפול לטרשת נפוצה באמצעות תאי גזע עובריים, היא קפצה על ההזדמנות. לאחר ששילמה עשרים אלף דולר ועברה את הטיפולים, היא עדיין בכיסא גלגלים - אבל הפעם גם מרוששת ומיואשת. בנוסף, אין לה כל הוכחה לכך שהזריקות שהיא קיבלה הכילו בכלל תאי גזע עובריים.
אבני הבניין של הגוף
תאי הגזע הם אבני הבניין של התאים בגופנו. הם מסוגלים להתמיין לכל סוג של תא ורקמה, כמו תאי עצם, שריר, עצבים, ועוד. תאי הגזע העובריים הם התאים הראשוניים בעובר, מהם מתפתחות כל רקמות הגוף השונות והמגוונות בתהליך של התמיינות והתמחוּת. על פי הדעה הרווחת, תאי גזע העובריים "גמישים" (ורסטילים) יותר מתאי הגזע הבוגרים, המסוגלים להתמיין לתאי שריר ועצם בלבד.
גאלייבה בת ה-40, רופאה גניקולוגית במקצועה, חלתה בטרשת נפוצה לפני תשע שנים. היא איבדה בהדרגה שליטה על השרירים בגופה, ואת היכולת לתפקד כרגיל. הרופאים המטפלים בה פסימיים ואינם יכולים להציע טיפול שישפר את מצבה, אך היא החליטה כי תעשה כל דבר כדי להתגבר על המחלה. "הבנתי מה מחכה לי. זה היה מוות, או...", אמרה בשיחת טלפון.
מונעת על ידי ייאוש, נסעה גאלייבה למרפאה במוסקבה, לסדרה של טיפולים בהם הוזרקו לגופה תאי גזע עובריים, כך לפחות לפי מה שנמסר לה במרפאה. הטיפול עלה לה כ-20 אלף דולר אמריקני, סכום עתק ברוסיה, בה המשכורת החודשית הממוצעת עומדת על 300 דולר.
בחדשות
פריצת דרך בייצור תאי גזע עובריים
טל איתן
חוקרים מחברה אמריקנית פרטית פיתחו שיטה טכנולוגית המאפשרת גידול תאי גזע עובריים אנושיים - ללא חשש לזיהום ממקור אנימלי. לפיתוח השלכות מרחיקות לכת על חקר תאי הגזע ועל היישומים הרפואיים של המחקר
הטיפול גרם לה לתגובה אלרגית ולעלייה בחום הגוף שלה. היא אמרה כי התחושה חזרה בחלק מאיברי הגוף שלה, אך התחושה לא החזיקה זמן רב ולבסוף נעלמה. "לא היה טעם להמשיך את הטיפול הזה", היא אמרה במרירות.
אך הסיפור לא נגמר כאן. לדברי גאלייבה, מצבה השתפר לאחר שקיבלה סדרה חדשה של זריקות, שלפי מה שנאמר לה במרכז היופי הפרטי בו טופלה, הכילו תאי גזע עובריים מבוגרים. היא עדיין אינה יכולה ללכת, אך יכולה לעמוד ללא שימוש בעזרה לתקופות קצרות, היא אמרה.
חלק מהמטופלים דווקא מרוצים
ובינתיים, השימוש בתאי הגזע העובריים הופך לפופולרי מאוד ברוסיה. מכונים רבים זיהו את הפוטנציאל הגלום בטיפולים אלה, והם מציעים שורה ארוכה של טיפולים למחלות ומצבים רפואיים שונים שאין להם מרפא. "אחרי שילדתי הבטן שלי הייתה תלויה כמו סמרטוט והיו לי סימני מתיחה רבים", אמרה ילנה, יזמת בת 37 ממוסקבה. "עכשיו הכל נעלם", אמרה לאחר שנפרדה מ-2850 דולר לצורך סדרת טיפולים ב'תאי גזע'.
אך בעוד שהקהל מגיב בחיוב והמכונים פורחים ברחבי רוסיה, מומחים טוענים כי מדובר במגמה מסוכנת. "לאף אחד אין רישיון להזריק תאי גזע. אלו בסך הכל ניסויים. כל הטיפולים נעשים תחת סיכון רב ובאופן בלתי-חוקי", אמר וולדימיר סמירנוב, מנהל מכון מחקר המפעיל בנק של תאי גזע בוגרים.
החוקרים אומרים כי כדי לאסוף ולבודד תאי גזע יש צורך בידע רב ובציוד טכנולוגי יקר מאוד, מה שלרוב מכוני היופי והטיפוח אין. לכן, תאי הגזע עליהם מצהירים מכונים אלה יכולים להיות כל סוג של חומר, החל מתמציות שהופקו מרקמות עובריות, ועד תאי עור. ישנם דיווחים על כך שחלק מהמרפאות עוסקות בתאי גזע של בעלי-חיים.
יעילותם של טיפולים אלה לא הוכחה מדעית, ולמרות הפרסומים השליליים ואזהרות המדענים, הפופולריות של הטיפולים ממשיכה לגאות ומכוני הטיפול האלה מרוויחים סכומים רבים של כסף, ורק הולכים ומתרבים.
אילוסרציה