דו"ח הקבילות: אימון החיילים בקטיף - בעייתי
זוהי אחת ממסקנות נציב קבילות החיילים בדו"ח השנתי שהגיש הערב, ומתייחס לחיילים המאבטחים יישובים ברצועת עזה. מפרטי הדו"ח עולה כי פחות קבילות של אנשי מילואים הוגשו השנה - בגלל הירידה בימי המילואים. בין הקבילות: כליאת חיילת בכלביה, טיפול לקוי בכוויה כימית שנגרמה מחומר ניקוי צה"לי ומניעת תפילה מחייל בשל נטיותיו המיניות
מניעת תפילה במניין מחייל בשל נטיותיו המיניות, כליאת חיילת בכלבייה, טיפול לקוי בכוויה כימית, משחק אלים בבריכה במהלך יום כיף צבאי. אלו הם רק חלק מהנושאים בהם טיפל נציב קבילות החיילים בשנת 2004.
אחת הקבילות המעניינות עסקה באי מתן הכשרה לחיילי מילואים טרם יציאה למשימת הגנת יישובים. חייל טען כי לא ניתן להכשירו באימון קצר לאבטחה בגוש קטיף. הנציב מצא כי האימון שמקבלים חיילי המילואים אינו עולה בקנה אחד עם ההוראות והתרשם כי מדובר בבעיה מערכתית כבדת משקל. הנושא הועלה בפני אלוף הפיקוד ובפני בעלי תפקידים במטה הכללי לקביעת כללים מחייבים.
מהדו"ח השנתי, המתפרסם הערב (ג'), עולה כי אשתקד התקבלו 5,943 קבילות, בהן 8,100 נושאי קבילה. מדובר בירידה של 585 קבילות לעומת שנת 2003. עיקר הירידה - בפניות אנשי המילואים. עלייה נרשמה במספר הקבילות שהגישו חיילות בשירות חובה.
סך קבילות חיילי החובה - 3,705 במספר - עומדת על 62.34% מתוך מספר הקבילות הכולל. זאת לעומת 3,633 קבילות חיילי חובה בשנת 2003 (55.65%).
1,211 חיילי מילואים, המהווים 18.86% מסך הקבילות, פנו לנציב. זאת לעומת 1,801 קבילות אנשי מילואים ב-2003 - 27.59% מכלל הקבילות. הסיבה העיקרית לכך היא לא ירידה יחסית במספר התלונות, אלא ירידה במספר ימי המילואים.
858 קבילות של אנשי קבע (14.44%) הגיעו בשנת 2004 לעומת 810 קבילות אשתקד (12.41%). יתר הקבילות התקבלו על ידי אזרחים, מיועדים לשירות ביטחון, ופונים עלומי שם - 259 פניות (4.39%) - 11 פניות יותר מהשנה שעברה.
"במקרים לא מעטים הנני מוצא כי ניתן היה לפתור בנקל את בעיית החייל עם מעט יותר תשומת לב ותחושת מחויבות מצד מפקדים", כך כותב נציב קבילות החיילים, תא"ל (מיל') אבנר ברזני, בסופו של הדו"ח המסכם את שנת 2004. בדו"ח המלא, המשתרע על פני 177 עמודים, מפורטים עיקרי הדו"ח. בין היתר מצויינים הנושאים שעלו פעם אחר פעם מצד לובשי המדים.
כרבע (2,064) מן הקבילות שהוגשו אשתקד דנו בנושאי יחסי מפקד-פקוד. מחציתן נמצאו מוצדקות. בין קבילות אלה בולטות פניות אודות נוקשות יתרה מצד מפקדים, התבטאות פוגעת, התעללות והשפלה. מדובר בכ-11% מסך הפניות.
909 מהקבילות עסקו בנושאי שיבוץ ומגבלות שיבוץ. כעשירית (801) מהקבילות עסקו בנושאי רפואה - בינהין טיפול רפואי לקוי ויחסי רופא-חייל. שמונה אחוזים (666) עסקו בכל הקשור לתנאי שירות לפרט. בסך הכל, שיעור הקבילות שנמצאו מוצדקות עמד על 56.74% - עלייה של כמחצית האחוז לעומת 2003.
3,705 מהקבילות (62.3%) הוגשו על ידי חיילים בשירות חובה - עלייה של כשבעה אחוזים בהשוואה לנתוני 2003. 1,121 מהקבילות (18.8%) הינם קבילות של חיילי מילואים - ירידה של כתשעה אחוזים בהשוואה ל-2003.
עוד עולה מהנתונים כי רוב הקובלים - 56.38% - הם חיילים בדרגות סמל או סמל ראשון. גם חיילים בדרגת טוראי ורב טוראי מרבים לקבול (15.34%), ואילו קצינים מעדיפים להשתמש בכלי זה, באופן נמוך יחסית – רק 193 מסך כל הקבילות הוגשו על ידי קצינים. 15 מתוכן הוגשו על ידי קצינים בדרגת סגן-אלוף ומעלה. הטיפול בקבילות נמשך בשנה שעברה לרוב עד חודש, עבור כשליש נדרשה בדיקה של בין חודש לחודשיים. היתר נבדקו בפרק זמן ארוך יותר.
תלונה: לא תתפלל בגלל נטיותיך
בין הקבילות שהתקבלו השנה במסגרת יחסי מפקד פקוד, פנה חייל לנציב וטען כי נגד המטבח ביחידתו מנע ממנו להצטרף לתפילה בשל נטיותיו המיניות. בעקבות הקבילה נערכה בדיקה ביחידה ושיחת הבהרה עם הנגד. במסגרת השיחה הובהר לנגד כי יש לאפשר לכל חייל להתפלל בבית הכנסת. למרות יישור ההדורים בין הנגד לחייל הוחלט כי בהתנהגות הנגד היה פגם חמור והתייחסות שאינה הולמת. "בעיקר", נכתב, "כשמדובר בדעות קדומות שאין להן בסיס". לנגד נרשמה הערה מנהלית.
בקבילה אחרת טען חייל בשירות חובה כי מנהל העבודה במטבח אמר לו: "תעוף לי מהמטבח, תעוף מפה, אם אני אראה אותך נכנס לפה, אני שובר לך שתי הרגליים. אני אתחיל עכשיו לחפש אותך בקטנות". נגד מנהל העבודה ננקטו צעדים פיקודיים.
קבילה אחרת עסקה בטענתה של חיילת בשירות סדיר על כך שמפקדה כלא אותה בכלביה בשל התנהגות שלא עלתה בקנה אחד עם רצונו. החיילת טענה עוד כי סגן מפקד היחידה העניק יחס סלחני למפקד, שהחליט על דרך ההענשה המקורית. בתום בדיקה הוברר כי סגן מפקד היחידה וכן רס"ר המשמעת שאליו הועבר הטיפול באירוע לא פעלו כיאות באירוע, ולכן הוחלט לנקוט נגד השניים צעדים פיקודיים הולמים.
קבילות אחרות בתחום נגעו לחייל בחובה שהתלונן כי מפקדת קורס בו שהה נכנסה לחדרו בעת שלא היה לבוש ודחתה את בקשותיו שתצא. חייל אחר בחובה קבל כי צולם בעת שישן באוהל ותמונותיו הופצו ברשת המחשב היחידתית. בקבילה אחרת נטען כי במהלך יום כיף שיחקו חיילי ואנשי קבע משחק אלים בבריכה – כולל הטבעות וחבטות בראש. במהלך המשחק "חנק" נגד אחד את חברו, והאחרון החזיר לו בחבטה עזה. הקצין שהיה במקום ביקש לערוך בירור ובמהלכו הורה על מעצרו של הנגד. הנציב מצא שורה של פגמים בהתנהלות האירוע, החל מהמשחק המסוכן ועד לאי-קיומו של תחקיר מעמיק של האירועים.
בנושאי רפואה, חיילת התלוננה כי בפנייתה למרפאת יחידתה לצורך בירור תוצאות בדיקות דם שנערכו, נאמר לה כי התוצאות שהתקבלו תקינות. רק לאחר מספר חודשים נודע לה כי התוצאות שהתקבלו היו חריגות וחייבו עריכת בירור רפואי נוסף. בעקבות האירוע, נרשמה הערה לרופא ולאחראי המרפאה על התנהלותם.
החייל נכווה מחור הניקוי
בקבילה אחרת טען חייל שחובה, עובד מטבח במקצועו, כי נכווה באחוריו כאשר החליק על חומר ניקוי מרוכז שבאמצעותו ניקה את המטבח. לחייל נגרמו כוויות עמוקות, בדרגה 3, והוא אף שוחרר זמנית מצה"ל. הקבילה עסקה בטיפול הרפואי והפיקודי בחייל. בין היתר, רופאת היחידה לא ביקשה לראות החומר ממנו נכווה, מפקדיו הישירים התמהמהו לפנותו לחדר המיון מטעמים שונים: אי זמינות רכב, רצון להשלים את ארוחת הצהריים. גם במהלך הנסיעה לבית החולים התנהג המפקד בזורה מזלזלת. "יכולתי להיות עכשיו בבית עם האישה והילדים, ובגללך אני תקוע כאן", אמר לו. עוד עלה מהבדיקה כי החומר לניקוי הרצפה, בו השתמש החייל בהוראת מפקדו – אמור לשמש לניקוי תנורים בלבד. נגד כל המפקדים ננקטו צעדים פיקודיים בעקבות האירוע, גם לרופאה נרשמה הערה.
במהלך 2004, נתקבלו גם קבילות הקשורות לפגיעה בתשלומי דמי כלכלה, ותוספת לחימה לחובשים קרביים במהלך ההכשרה עצמה. כמו כן התקבלה קבילה של קצינה בדרגת רב-סרן שמתקרבת לגיל 38, שמחתה על הכוונה לפטרה מצה"ל על רקע תוכנית "גילאי הביניים". היא טענה כי בפועל מדובר בפיטורין על בסיס שיקולים זרים.
מבדיקה מקיפה שנערכה נמצא כי לא היה כל דופי בתפקוד הקצינה ושמה לא הופיע ברשימת הקצינות שעשויות לפשוט מדים. בנוסף, לא היה כל נימוק של מפקדיה לרצון לפטרה. בעקבות הקבילה החליט ראש אכ"א שהקצינה תמשיך לשרת בצה"ל.
בין הקבילות היו גם כאלה שחשפו בעיה עמוקה יותר בצה"ל - כך נושא ויתור של חיילות על תפקיד לחימה במהלך החודשיים הראשונים לשירותן בתפקיד. במקרה זה המליץ הנציב לתת לחיילות המיועדות לשרת כלוחמות מידע כתוב ומפורט עד כמה שניתן באשר למשמעות התנדבותן, תוך הדגשת הכללים החלים במצבים שונים של עזיבת המסלול והאפשרויות שיעמדו בפניהן עם עזיבתו.