אונ' ת"א: הסטודנטים הפגינו וסגרו את השערים
"הפעם הראשונה שבה שוטרים נכנסו לקמפוס": בעקבות הכוונה לסגור חוגים ולערוך רפורמה ארגונית באוניברסיטת תל אביב פתחו הסטודנטים ב"פסטיבל המחאה" ומנעו את הכניסה לשערי המוסד. כוחות משטרה הוזעקו למקום, פינו את הסטודנטים בכוח ועצרו שלושה מהמפגינים, ששוחררו לאחר שעות. דוברת אגודת הסטודנטים: השוטרים הרביצו לבחורות. בסגל הזוטר תומכים בסטודנטים: "אפילו במאבק ב-97' השוטרים לא נכנסו לקמפוס"
"הגיעו כוחות יס"מ וימ"מ שהרביצו לבחורות כאן, באו עם כלים חדים לפנות אותן מהשער, הרימו אותן בידיים, הרביצו פה מכות. המפגינים לא התלהמו, הם יושבים וחוסמים את השערים. ככה לא מתנהגים במדינה דמוקרטית, כשסטודנטים מפגינים למען עתיד ההשכלה הגבוהה".
כך תיארה הבוקר (יום ד') ל-ynet דוברת אגודת הסטודנטים, רעות ברגיל, את שהתרחש בשערי אוניברסיטת ת"א, לאחר שהסטודנטים פתחו במחאה על תוכנית הקיצוצים הצפויה. הסטודנטים קשרו את עצמם בשלשלאות לשערים והתעמתו עם השוטרים שהוזעקו למקום. ברגיל הוסיפה: "הפגנו היום למען עתיד ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל. פנינו להנהלת האוניברסיטה בקריאה שיצטרפו למאבק, במקום לשלוח אנשי יס"מ וימ"ם לכאן".
"אנחנו מבקשים מההנהלה לא להתקרנף בפני מדיניות האוצר ולא להצטרף לנתניהו וללבנת שהורסים את ההשכלה הגבוהה בישראל, והופכים אותה להשכלה לעשירים בלבד", הוסיפה הדוברת, "סגרנו את שערי אוניברסיטת ת"א בארבע לפנות בוקר, סגרנו את האוניברסיטה היום, כדי שמחר היא תשאר פתוחה". היא קראה לסטודנטים מכל הארץ להצטרף למאבק.
בסופו של דבר, נעלו הסטודנטים את שערי הכניסה לאוניברסיטה ומאות מהם קיימו הפגנה על עתיד ההשכלה הגבוהה סמוך לשער הראשי. נציגת האגודה באוניברסיטה, גילי שטיין, אמרה בהפגנה "סגרנו את השערים לאוניברסיטה משעה 4:00 בבוקר. אנחנו מרגישים שהגענו למצב שהאוניברסיטה נלחמת בנו. זה התחיל מזה שלא ידענו על מסיבת העיתונאים שבה הודיעו על הקיצוצים וסגירת החוגים. הקיצוצים האלה נוגעים להרבה מאוד סטודנטים.
"היום אין לימודים, כל השערים סגורים ורק איתמר רבינוביץ' הזמין את שוטרי היס"מ כדי להיכנס לאוניברסיטה. חבל מאוד שנלחמים בנו עם שוטרים ועם יס"מ. אנחנו מייצגים את כל הסטודנטים וגם את הסגל הבכיר שנפגע אף הוא. אנחנו לא נגד רפורמה אלא בעד רפורמה אחרת. הרפורמה הזו לא עונה לבעיות".
לפנות בוקר הגיעו נציגי הסטודנטים מכל האוניברסיטאות בארץ לאוניברסיטה ברמת אביב והחלו להתעמת עם כוחות משטרה שהוזעקו למקום. "השכלה לא מפריטים", "רוצים השכלה, רוצחים לנו את האוניברסיטה", הם קראו. שוטרי מרחב ירקון פיזרו את המפגינים מהשער הראשי ועברו להתעמת עם הסטודנטים שחסמו את השערים האחרים. שלושה מפגינים, בהם יו"ר התאחדות הסטודנטים, יפתח עצמון, נעצרו לאחר שהתנגדו לשוטרים. לאחר שעות בתחנת המשטרה ירקון שוחררו העצורים. כתוצאה מהעימותים נרשמו פקקי תנועה כבדים ברחוב חיים לבנון וברחובות המקבילים לאוניברסיטה.
בועז בן דוד, דובר הסגל האקדמי הזוטר, הביע תמיכה במאבק הסטודנטים ואמר כי "זוהי הפעם הראשונה ששוטרים מוזמנים ונכנסים לקמפוס. גם במאבק הסטודנטים ב-97' המשטרה לא הוזמנה ולא נכנסה לקמפוס. זוהי הפרה של עוד נורמה. זהו מאבק על פניה של ההשכלה הגבוהה בישראל". ארגון הסגל הזוטר באוניברסיטת ת"א הודיע כי לא יוכל ללמד משום שהתלמידים אינם יכולים להגיע לכיתות.
מאוניברסיטת תל אביב נמסר: "לא הזמנו משטרה לקמפוס". לטענת האוניברסיטה, "המשטרה הגיעה ככל הנראה כי נוצרו פקקי תנועה במקום. מבדיקה שעשינו עולה כי הסטודנטים פעלו לפי הנוהל וביקשו אישור להפגין, אולם בקשתם להפגין היתה מיועדת לשעות הצהריים והם חרגו ממנה". עוד נמסר כי האוניברסיטה מציעה סיוע משפטי ליו"ר אגודת הסטודנטים שנעצר. מנכ"ל האוניברסיטה, פרופ' גדעון לנגהולץ, אמר כי נתן הוראה שלא לפנות את הסטודנטים מהמקום.
גורמים במשטרה אמרו ל-ynet כי אם הסטודנטים היו מתאמים עמם מראש את ההפגנה, הם היו סוגרים עבורם את כל הרחוב לתנועת כלי רכב. לטענת הגורמים, "ברגע שהופסקה ההפרעה לציבור, ופעולות המחאה הפכו להיות סבירות, רוב כוח המשטרה שהיה במקום נתן לסטודנטים להמשיך בפעולות המחאה שלהם".
להפגנה הגיעו גם תלמידי בית הספר להנדסאים אשר אף הוא אמור להיסגר. התלמידים החזיקו שלטים: "לימור, אם הילדים שלך היו לומדים בהנדסאים הוא לא היה נסגר".
המחאה: תוכנית הקיצוצים
הסטודנטים מוחים נגד כוונת ההנהלה לבצע "ארגון מחדש" ובין היתר לסגור ולאחד חוגים שונים. בין החוגים הצפויים להיסגר: תיאטרון, צרפתית, ביוכימיה קלינית, ספרות עברית, ספרות כללית, מקרא, תלמוד, פילוסופיה יהודית, לשונות שמיות והחוג למוסיקולוגיה.
בנוסף החל תהליך סגירה והפסקת הרשמה לשנת הלימודים למכונים ובתי ספר בהם המכון לרפואת עיניים – מכון גולדשלגר, שמופעל בשיתוף פעולה עם בית החולים תל השומר; בית הספר לרפואת שיניים; ובית הספר התיכון הנדסאים. בנוסף, על פי הארגון מחדש יתקבלו פחות סטודנטים לאוניברסיטה - 25 אלף במקום 29 ובנוסף תופסק העסקתם של מאות אנשי סגל אקדמי בכיר ומנהלי.
בכירים בת"א: אוניברסיטאות אחרות ילכו אחרינו
לטענת הנהלת האוניברסיטה, מהלך זה של ארגון מחדש, נובע מקיצוץ של כ20% בתקציבי ההשכלה הגבוהה שהושת על כל האוניברסיטאות
בארץ על ידי משרד האוצר והות"ת (הועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה - מ.ז.). לטענת בכירים באוניברסיטה "מדובר בסנונית הראשונה. אוניברסיטת תל אביב היא הראשונה שהעזה לנקוט בצעדים אלה של ארגון מחדש וקיצוצים, אולם לא האחרונה. שאר המוסדות מחכים לראות כיצד יתקבל צעד זה ואז יחליטו כיצד לפעול".
בוועדת החינוך של הכנסת, הציגו אתמול נציגי הות"ת נתונים על פיהם צפי גידול הסטודנטים הארצי לחמש השנים הקרובות הוא כ–50 אלף סטודנטים. עם זאת, משרד האוצר הבהיר כי יתקצב רק מכסה ל–15 אלף בלבד - פחות משליש.
לטענת שלמה הרשקוביץ, סמנכ"ל לתכנון ולמידע במועצה להשכלה גבוהה, מאז שנת 1990 גדל מספר הסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה מ-76 אלף תלמידים לכ-200 אלף. הסיבות לגידול: גידול טבעי, עלייה, גידול בזכאים לבגרות, עליית שיעור הלומדים בהשכלה גבוהה מתוך ראיית חשיבותה ומתוך הגדלת הנגישות.
נשיא האוניברסיטה, פרופ' איתמר רבינוביץ', אמר בתגובה להפגנה כי "הסטודנטים צודקים במחאתם אולם אוניברסיטת תל אביב היא המקום הלא נכון. ההחלטות לא נעשות כאן בסופו של יום".