שתף קטע נבחר

שלושה אתרי שיתוף ישראליים יורדים מהרשת

שלישיית האתרים lala.co.il, Subcenter ו-Shift הכריזו על ירידתם מהרשת, במסגרת הערכות מחודשת, על רקע המאבק בתעשיית המוזיקה והקולנוע וצעדיה המשפטיים נגד הפיראטים

שלושה אתרי שיתוף קבצים ישראליים - Subcenter, Shift ו-Lala - הכריזו אתמול (ד') על סגירתם לצורך הערכות מחודשת, על רקע המאבק של תעשיית המוזיקה והקולנוע בישראל נגד הפצת תכנים פיראטיים באמצעות תוכנות השיתוף. הודעה ברוח זו פורסמה בדפים הראשיים של שלושת האתרים האלה.

 

lala.co.il ו-Shift סיפקו קישורים ישירים להורדת סרטים, שירים ומשחקים בתוכנת שיתוף הקבצים eMule ואילו Subcenter היה אתר לשיתוף כיתוביות של סרטים. גולשים נעזרו באתר זה כדי להוריד כיתוביות בעברית לסרטים שהורדו באמצעות תוכנות שיתוף קבצים. באתר פעלה קהילה של מתנדבים, שתרגמו סרטים משפות זרות לעברית. על אף הכרזת הסגירה, אתר Lala נשאר פתוח אולם אף הוא צפוי להיסגר, ככל הנראה מחר.

 

אמיר חיים, בעליו של אתר Lala, אומר כי התייעץ עם מפעיל שני האתרים האחרים בעקבות איום הפדרציה לתקליטים ולקלטות ואלי"ס (אגודה להגנת יצירות סינמטוגרפיות) על אתרי השיתוף ברשת, והשניים החליטו על סדרה של צעדים. "הצעד הראשון הוא סגירת האתרים. את הצעד הבא אנחנו לא מפרסמים כרגע אך נכריז עליו ב-24 השעות הקרובות", הוא אומר.

 

ההודנה של משתפי הקבצים

 

נראה כי האתרים נערכים למאבק במישור המשפטי והחוקי. "אנחנו מתכוונים לקדם את היוזמה להטיל מס על חשבונות אינטרנט ועל דיסקים צרובים". אמר חיים. לדבריו, הצעה זו דומה מאוד 'לחוק הקלטות הריקות', הקובע כי יגבה תשלום קטן לבעלי הזכויות עבור כל מדיה ריקה, והכסף שייגבה יועבר לבעלי הזכויות כדי לפצותם על ההורדות הפיראטיות.

 

על אף שהחוק עבר עוד ב-1986, הוא אינו מיושם על תקליטורים ריקים משום שהחוק קובע שהוא מתייחס לאמצעי אחסון מגנטיים ולא דיגיטליים ועל כן נוצרת בעיה נוספת. "ניסיתי כבר הרבה פעמים להסביר למשרד המשפטים כי גם דיסק קשיח הוא אמצעי אחסון מגנטי ולא דיגיטלי. אבל כרגע לא קורה כלום" הסביר חיים. הצעת חוק בנושא זה הוגשה בשנה שעברה.

 

למרות הסגירות נשארים אופטימיים

  

מוטי אמיתי, האחראי על האכיפה בפדרציה הישראלית לתקליטים וקלטות, גילה לאחרונה בראיון ל-ynet, כי הארגון שלח מכתבי התרעה לכמה אתרי שיתוף הקבצים הישראלים, בהם lionetwork.net, האתר הגדול בתחומו, וכן אתרים נוספים כמו lala.co.il ואחרים. במכתב נדרשים בעלי האתרים להפסיק את פעילותם באופן מיידי. "אם תוך 14 יום לא יוסרו הקישורים לתכנים פיראטיים מהאתרים הללו, יוגשו נגדם תביעות בבית המשפט המחוזי", מסר אמיתי. בעקבות ההתראה אתרים אלה הפסיקו לפרסם קישורים ישירים להורדת קבצים וכיום הם מספקים רק סקירות על סרטים, משחקים ושירים, ללא קישורים.

 

במה מדובר?

 

אתרי שיתוף הקבצים הם מעין מדריכים המבשרים לגולשים על תכנים חדשים המתווספים לרשתות שיתוף הקבצים. אתרים אלה מקלים על הגולשים להוריד תכנים מרשתות שיתוף קבצים כמו eMule וביטורנט, בהם משחקי מחשב, סרטים, סדרות טלוויזיה ישראליות ואמריקניות, שירים תוכנות ועוד.

 

אתרים אלה אינם מאחסנים בשרתיהם את הקבצים, אך מספקים קישור ישיר להורדתם באמצעות התוכנה בתוספת מידע בסיסי אודותיהם. בכל אתר פועלות קבוצות של מתנדבים, אשר חלקם מקליטים סדרות טלווזיה ומעלים אותן לאתר ואחרים מוסיפים כיתובים עבריים לסרטים לועזיים או ממירים סרטים לפורמטים דיגיטליים שונים.

 

על פי הערכות, באתרי השיתוף המובילים בישראל ביקרו עד לאחרונה יותר מ-100 אלף גולשים מדי יום. על פי הערכות ספקי האינטרנט, 60 עד 70 אחוז מרוחב הפס שלהם מנוצל לצורך הורדת תכנים פיראטיים באמצעות תוכנות שיתוף קבצים. למרות ההצלחה של בעלי זכויות היוצרים במאבקם עד כה, אתרי שיתוף נוספים עדיין פועלים בשפה העברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליונטוורק. נסגר
משתפי הקבצים יוצאים למלחמה
מומלצים