שתף קטע נבחר

 

חיפה: מחאת הסטודנטים גלשה לעימות אלים

לפחות 19 סטודנטים נעצרו בחיפה לאחר שכמה מאות מפגינים ב"אם כל ההפגנות" ניסו לחסום את כביש חיפה-עוספיה ונבלמו בידי שוטרים. דובר אגודת הסטודנטים בחיפה: "סטודנטים של תא חד"ש ניסו לעשות כותרות. הם עשו זאת בניגוד לדעת האגודה". השר וילנאי: "האיום הזה חמור מהאיום האיראני"

המחאה שגלשה לעימות אלים בין סטודנטים לשוטרים: עימות אלים פרץ בצהריים (יום ד') בין מאות סטודנטים לבין יותר ממאה שוטרים, לאחר שהסטודנטים חסמו את כביש חיפה-עוספיה. עד כה נעצרו 19 סטודנטים, בהם יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה, שי אבו-חצירה, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אסף שגב ויו"ר ארגון הסטודנטים הארצי, גל דאי. כמו כן נעצר יושב ראש ועד הסטודנטים הערבים, מוסעב דואחן.  המשטרה שיחררה את ראשי האגודות.

 

כוח משטרה מתוגבר של כ-130 שוטרים, בהם פרשים, ניידות ומשאית עם זרנוק מים ניסו למנוע מהם להתקדם אל הכביש הראשי. ההפגנה עברה לפסים אלימים. השוטרים היכו סטודנטים, גם כאלו שלא התפרעו, אלא עמדו ודיברו עם חבריהם ונחשדו ב"הסתה לאלימות". מספר המפגינים הצטמצם. מספר סטודנטים נפצעו קל, וחלקם טופלו במרפאת האוניברסיטה.

 

דובר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה, אורי גרינברגר, אמר: "זו היתה אמורה להיות הפגנה שקטה ומסודרת בתוך הקמפוס אולם סטודנטים של תא חד"ש ניסו לעשות כותרות. הם עשו זאת בניגוד לדעת האגודה". לדבריו, יו"ר האגודה, שי אבו חצירא, נעצר לאחר שניסה להרגיע את הרוחות.

 

ח"כ רן כהן ויו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, יפתח עצמון, פנו למפקד משטרת חיפה וביקשו ממנו לשחרר את העצורים. הוא סירב בנימוק ש"הם נהגו באלימות". לדברי רקטור האוניברסיטה בחיפה, יוסי בן-ארצי "ההפגנה התפוצצה בשל גורמים אינטרסנטים ופוליטים שרצו לעשות פרובוקציה ולפגוע במאבק הסטודנטים".

 

מפקד משטרת חיפה, ניצב משנה ניר מריאש, אמר: "הסטודנטים עשו את דרכם מכיוון כביש ראשי המוביל לבית חולים בחיפה על מנת לסגור אותו ולא יכולנו לאפשר זאת". לגבי הטענה כי מרבית העצורים ערבים, אמר: "יש עצורים גם יהודים וגם ערבים וגם ראשי אגודות שהתסיסו. הם נעצרו על הסתה והם ייחקרו. בתום חקירתם, אם יתברר כי אינם אשמים הם ישוחררו".

 

אחד העצורים, יו"ר ההתאחדות הארצית של הסטודנטים הערבים וחבר בתא חד"ש, פאדי אבו-יונס: "צעקתי סיסמאות. לא ניסיתי לפרוץ את שורת השוטרים לכיוון הכביש. השוטרים תפסו, והוציאו אותי מבין הסטודנטים בצורה אלימה. אנשים קיבלו מכות רצח, והיו גם פצועים. עיקר המכות היו נגד הסטודנטים הערבים".

 

גם בקרב הסטודנטים עצמם היו חילוקי דעות שגלשו לאלימות. חלקם ניסו למנוע מחבריהם להתקדם לכיוון הכביש הראשי, ולשבש את התנועה. לטענת הילה ריינר-אלוני מתא יחד שבאגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה: "האגודה משתיקה פיות. היא כביכול א-פוליטית אך למעשה ימנית. הם פוחדים להכניס פוליטיקה לקמפוס. הם ניסו להשתיק את האנשים שרצו לדבר על הבמה. להשתיק את נציגי יחד, קואליציית הנשים ומפלגת חד"ש שרצו לדבר אל הסטודנטים". לטענת רעות בר-גיל, שנפצעה בהפגנה: "תקף אותי סטודנט מאגודת הסטודנטים, שניסה למנוע ממני להפגין. זה ממש עצוב שסטודנט ולא שוטר הוא זה שנקט נגדי באלימות".

 

ל"אם כל ההפגנות" בחיפה הגיעו אלפי סטודנטים מכל רחבי הארץ, כדי למחות על הקיצוץ התקציבי במוסדות ההשכלה הגבוהה. מאות סטודנטים מתל-אביב הגיעו למקום מצויידים במסכות של שרת החינוך, לימור לבנת, שר האוצר, בנימין נתניהו ושל חבר הכנסת עמרי שרון.


הפגנת הסטודנטים (צילום: אודי גולדווסר) 

 

סטודנטים מהאוניברסיטאות הגדולות ומהמכללות עשו את דרכם באוטובוסים לחיפה. בין המשתתפים בהפגנה: סטודנטים מאוניברסיטת תל-אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים, הטכניון, אוניברסיטת בר-אילן, האוניברסיטה הפתוחה, מכללת אורנים, עמק יזרעאל, עמק הירדן, אורט בראודה, מכללת גורדון, ויצ"ו לאמנות ומכללת תל אביב-יפו.

 

תגרות פרצו בין הסטודנטים במהלך ההפגנה. מספר סטודנטים ניסו לעלות לבמה ולמנוע מהאירוע להפוך למסיבה המונית. הם פונו על ידי סטודנטים אחרים ואנשי אבטחה במקום שביקשו לשמר את אופי האירוע כהפגנה. הסטודנטים שרו: "יש כיבוש, יש אבטלה, אין עתיד להשכלה". הלימודים במכללת ספיר שבנגב הושבתו במקביל להפגנת הסטודנטים בחיפה. סטודנטים תלו שם שלט: "אמרו לי לא לומר שלימור לבנת היא המן הרשע".

 

פרופ' אברהם הרשקו נאם בפני המפגינים הרבים: "אני מוכח להודות שכרגיל קשה מאוד להוציא אותי מד' האמות של המעבדה שלי אבל הפעם נעניתי ברצון להזמנת אגודות הסטודנטים כי מדובר בנושא חשוב וסכנה לעתידה של מערכת ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל. מערכת ההשכלה הגבוהה במדינה נמצאת בסכנה של קריסה.

 

"באוניברסיטת תל-אביב סוגרים חוגים שלמים ובאוניברסיטאות האחרות המצב לא טוב יותר ובמקרים מסויימים גם יותר גרוע. גם במוסד שלי, הטכניון, שהיה תמיד מוסד מסודר והיה לפני ארבע שנים בתקציב מאוזן נכנס לגירעון בגלל קיצוץ של קרוב ל-30% בהקצבה של הממשלה. הדבר הזה גרם לקיצוצים חמורים במשרות ובמלגות ותלמידי מחקר וכל הקיצוצים האלה חותכים בבשר החי".

 

הרשקו הוסיף כי גם כאשר הוזמן לראשי המדינה בעקבות זכייתו בפרס נובל, ניצל את ההזדמנות להתריע על הסכנה הגדולה: "בינתיים לא ראיתי כל מימוש של ההבטחות לדאוג לעתיד ההשכלה מצד המנהיגים והאנשים בממשלה אלא להיפך. זו הסיבה שאני מצטרף להפגנת הסטודנטים. כאשר הייתי סטודנט לא הייתי צריך להפגין כי קברניטי המדינה של אז דאגו להשכלה הגבוהה".

 

רקטור אונ' חיפה: הסטודנטים הצליחו במקום שנכשלנו

 

הפוליטיקאים שהגיעו להפגנה לא הורשו לעלות לבמה ולנאום, בשל טענת המארגנים שהם רוצים למנוע מההפגנה להפוך לפוליטית. נרשמו מספר עימותים בין השר מתן וילנאי לבין מפגינים שהטיחו בו: "אתה נמצא בממשלה, אז למה אתה מדבר נגדה?". וילנאי אמר שחשוב שהוא הגיע לטובת הסטודנטים משום שחשוב שיהיו אנשים שאפשר לסמוך עליהם בממשלה. וילנאי אמר ל-ynet כי שוחח עם השרה לבנת בנושא הקיצוצים והמשבר בהשכלה הגבוהה.

 

לדבריו "השרה לבנת לא חושבת שיש בעיה ומעדיפה למרוח את הסטודנטים במילים. ניסו להסביר שמדובר במחאה מקומית רק באוניברסיטת תל-אביב, אבל זה לא נכון. זה מאבק בכל הארץ. אין עוד אף מגזר שקוצץ ב-20 אחוזים".

 

וילנאי הוסיף: "יש איומים כמו האיום האיראני שמשקיעים בהם הון תועפות. "האיום על ההשכלה הגבוהה יותר חמור ועדיף שישקיעו בו אפילו מעט מהתקציב שמוקדש לאיום האיראני. ישנה אטימות של מערכת בשלטון המרכזי שחלקם התחילו כסטודנטים. אעשה הכל כחבר ממשלה ולא כחבר ממשלה על מנת שההשכלה הגבוהה תשרוד ותשגשג". עם זאת, וילנאי הודיע כי יתמוך בתקציב, משום שהוא תומך בהתנתקות.

 

ח"כ רן כהן, שהגיע גם הוא להביע תמיכה, אמר ל-ynet: "המאבק הזה קריטי לעתיד המדינה. הכל תלוי בהצלחת המאבק משום שבלעדי ההשכלה הגבוהה יש סכנה לקידמה כלכלית ולצדק חברתי. אסור שהסטודנטים יצמצמו את מאבקם, אסור שאף סטודנט יישב בכיתות, צריך לצאת ולהפגין מפני שאנו עומדים בפני סכנה גדולה לעתיד המדינה".

 

רקטור אוניברסיטת חיפה, יוסי בן-ארצי, לבש חולצת שעליה כתוב "מלחמת ההשכלה 2005", "המאבק שלנו, יחד עם הסטודנטים. אנחנו נכשלנו במאבק להביא את עניין הקיצוץ לסדר היום של ראשי האוניברסיטאות ולמודעות הציבור, למרות שאנו מנסים לעשות זאת חמש שנים", אמר, "אנו שמחים שבתוך ימים ספורים הסטודנטים הצליחו להעלות את העניין ולהבהיר למערכת הפוליטית את הנזק העצום שעלול להיגרם. בלי השכלה גבוהה מדינת ישראל מסכנת את קיומה, איכותה ויכולתה".


פורסם לראשונה 23/03/2005 12:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
מפגינים בחיפה
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
וילנאי. איום גדול מהאיום האיראני
צילום: ניב קלדרון
צילום: אי פי איי
אברהם הרשקו. מזהיר
צילום: אי פי איי
מומלצים