שתף קטע נבחר

 

השופט טירקל פרש: "קדמו את המשפט העברי"

אחרי 38 שנים בהן כיהן כשופט, פרש שופט העליון יעקב טירקל, עם הגיעו לגיל 70. בנאום הפרישה הוא מתח ביקורת על חבריו השופטים שלא נזקקים מספיק למשפט העברי בפסיקותיהם. "עלינו לעשות לתיקונו של מצב זה", אמר. השופט ברק: "יעקב הוא שופט עם לב זהב"

הוותיק בשופטי ישראל פרש מכס השיפוט: לאחר 38 שנים בהן כיהן כשופט, פרש היום (ד') שופט העליון יעקב טירקל, עם הגיעו לגיל שבעים.

 

את דרכו הוא החל כשופט בית משפט השלום בבאר שבע, לאחר מכן שימש כרשם המחוזי בעיר, נשיא המחוזי בעיר ולבסוף – שופט בית המשפט העליון. טירקל אף מכהן כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-17, ועדיין לא ברור מי יחליף אותו.

 

בטקס הפרידה שנערך לו בבית המשפט העליון, בהשתתפות שרי משפטים בעבר ובהווה, עורכי-דין, אנשי פרקליטות המדינה ושופטים רבים בדימוס, הזכירו הנואמים את האנושיות שאפיינה את פסיקותיו.

 

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אמר כי "מעיון בפסקי הדין הרבים שכתב השופט טירקל לאורך שנותיו...בולטים בעיני שני דברים: האחד, תפיסתו את ההכרעה השיפוטית כהכרעה סובייקטיבית של עשיית צדק, השמה דגש על האנושיות בהכרעה שיפוטית. והשני, שהשופט טירקל נותר, פעמים רבות, בדעת מיעוט בהכרעותיו השיפוטיות. נדמה לי, ששני הדברים לא בלתי-קשורים זה בזה".

 

גם נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק התייחס להומניות שאפיינה את פסיקותיו: "הסימן שאני נותן ביעקב הוא שופט עם לב זהב...השופט טירקל הוא שופט הומניסט...כחוט השני עובר בפסקי-הדין הרבים שכתב, המוטיב של האנושיות".

 

השופט טירקל עצמו נראה נרגש. בדברי הפרידה שנשא, אמר: "מראשית דרכי...עמלתי מאוד לעשות משפט שהוא גם צדק...עוד מעיד אני על עצמי שתמיד שפטתי באהבה, בלי כעס ובלי טינה. אהבתי את המתדיינים שניצבו לפני, אף על פי שלא תמיד אהבתי את מעשיהם".

 

הוא קרא בנאומו לתת מקום נרחב יותר למשפט העברי בפסיקה, ואז מתח ביקורת על חבריו השופטים: "מספר השופטים הנזקקים לו בפסיקתם הוא קטן, וממילא מספר המובאות מאוצרותיו קטן מאוד. עלינו לעשות לתיקונו של מצב זה".

 

הוא עמד על חשיבות חופש הביטוי וחופש ההפגנה, ואמר: "חוששני שההכרה בחשיבותן של זכויות אלה אינה מקובלת תמיד על הכל. בלי הגנה עליהן, מתערער בסיס קיומה של המדינה כמדינה דמוקרטית, ועל בתי המשפט לעמוד על משמרתן".

 

 

בהמשך למחמאות שקיבל, אודות האנושיות המאפיינת את פסיקותיו, אמר טירקל: "הצדק שעושה ומקרין בית המשפט, צריך להיות צדק אנושי שאינו רק תוצאה של ניתוח הגיוני אלא גם נובע ממעמקי הלב".

 

באחרונה הגישה המדינה ערעור לבית המשפט העליון נגד החלטה של השופט טירקל, בכובעו כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית. טירקל קבע כי במעשיו של משה פייגלין, ראש מנהיגות יהודית בליכוד, אין קלון. המדינה דורשת לערוך דיוני עקרוני בנושא, ולהצהיר כי במעשיו של פייגלין, עליהם נשפט והורשע, יש משום קלון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טירקל. "אהבתי את המתדיינים"
צילום: חיים הורנשטיין
ברק. "יש לו לב זהב"
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים