פסק הלכה: מוסלמים רשאים לתרום איברים
לאחר שאחיו של מייסד התנועה האיסלאמית מת במפתיע, החליט השייח המקובל לתרום את איבריו, ולפרסם פסק הלכה המתיר למוסלמים לתרום איברים. למרות המחלקות בין פוסקי ההלכה המוסלמים בעניין התרומה, הבהיר השייח: "הכי חשוב זה להציל חיים- בלי קשר לדת או לגזע".
אחד ממייסדיה של התנועה האיסלאמית בישראל, השייח עבדאללה נימר-דרוויש, נקלע בימים האחרונים למצב טראגי, שבסופו פרסם ויישם פסק הלכה מוסלמי חדש, לפיו מוסלמים רשאים לתרום את אבריהם.
השייח אישר בעצמו לתרום את איברי אחיו, שמת השבוע באופן מפתיע. "כששאלו אותי אם מותר לתרום", אמר, "אמרתי כל בן אדם שזקוק לאברים, יקבל אותם. מצווה לעזור לבן אדם, ולא משנה מהי דתו, כך שיוכל להמשיך לחיות".
ביום רביעי האחרון קיבל אחיו של השייח, מוסטפה דרוויש-איסא, התקף לב. איסא, בן 50, נשוי ואב לשתי בנות, הובהל לבית-חולים בלינסון במצב קשה מאוד.
השייח, שעומד כיום בראש הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית, קיבל שיחת טלפון מבית החולים ובה התבקש לתרום את איברי אחיו להשתלה.
"ביקשתי זמן קצר להתייעץ עם אשתו ושתי בנותיו ואחינו. הייתה התייעצות קצרה וגילינו כי אחי אמר לאחד מהמשפחה שאם יהיה צורך בכך, הוא מרשה לתרום את כל איבריו", סיפר השייח, "כל בני המשפחה הסכימו לתרום את האיברים, ולכן פנו אליי ושאלו אותי מה ההלכה לגבי התרומה".
"אמרתי להם כי כבר פסקתי שמותר לתרום. נשאלתי אם התרומה צריכה להיות רק למוסלמים, והשבתי כי על-פי ההלכה כל בן אדם שזקוק לאברים יכול לקבל אותם. זאת מצווה גדולה לעזור לכל בן אדם על-מנת שימשיך לחיות. בקוראן אצלנו כתוב, שכל מי שמציל נפש – כאילו הציל את כל העולם".
השייח נימר- דרוויש מקובל על מוסלמים רבים בארץ ובעולם, ונחשב לאחד מהפוסקים ההלכתיים המקובלים בקרב המוסלמים בכל הנוגע להלכות דת האיסלאם. הוא סיפר כי כבר בעבר פסק כי מותר לתרום איברים מהמת ומהחי, בתני שהחי לא סובל במהלך התרומה.
"השבוע הגיע הזמן לפעול בעצמי בנושא תרומת אברים, וההחלטה הייתה אישית משום שמדובר באחי. זה לא כמו להטיף לאחרים, הפעם זה היה ממש בתוך המשפחה", אמר השייח, "אנחנו בצער עמוק על מות אחינו, אך שמחים שהצלנו חיים של אחרים. לא בדקנו ולא נבדוק מי קיבל את האברים, אך אם האנשים שקיבלו ירצו להכיר אותנו, נשמח לקבל אותם למשפחתנו ולארח אותם".
השייח הוסיף וסיפר כי הוא עצמו כבר כתב בצוואתו כי הוא מתיר לקחת איברים להשתלה גם מגופו שלו, במידה ויתעורר הצורך.
הוא ציין כי ישנם אנשי דת מוסלמים אחרים שמתנגדים לתרומת האיברים, אך לטענתו אין כל פסול בתרומה כזו. "כבר אז אמרתי לכל מי ששאל אותי שמותר לתרום. היום, כשזה בא מהבית שלי, של השייח עצמו, אנשים רואים שעשינו את זה בפועל ולא רק דיברנו וזה יעודד אותם לתרום אברים. אני קורא לכולם, לכל המוסלמים ולכל בני האדם, להשיב בחיוב אם יתבקשו לתרום איברים. העיקר זה להציל חיי אדם, ללא קשר לדת ולגזע".
תומכיו של השייח גיבו את החלטתו ואמרו כי מדובר בהחלטה אמיצה, במיוחד על רקע העובדה כי נדיר למצוא מוסלמים שמוכנים לתרום את איבריהם. "יש מחלוקת בנושא הזה בין פוסקי ההלכה", אמרו, "אבל כעת שהשייח דרוויש פסק בנושא, ללא ספק, רבים ילכו בעקבותיו".