שתף קטע נבחר

 

דו"ח: אנאן לא היה מעורב בשחיתות אך איפשר אותה

תוכנית הסיוע לעם העיראקי, שהופעלה במדינה עד לשנת 2003, היתה נגועה בשחיתות שבה היו מעורבים בנו של מזכ"ל האו"ם ובכירים נוספים בארגון. הדו"ח קובע כי ידו של קופי אנאן עצמו לא היתה במעל, אך מאשים אותו כי לא הבחין בכשלים הביורוקרטיים של התוכנית, שאיפשרו את מעשי השחיתות ולא חקר מספיק את מעשי בנו. כשנשאל האם בכוונתו להתפטר אמר: ברור שלא

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, לא היה מעורב ישירות במעשי שחיתות הנוגעים לתוכנית "נפט תמורת מזון", אולם דו"ח בנושא שהתפרסם היום (ג'), מותח עליו ביקורת חריפה על שלא הבחין בכשלים הביורוקרטיים של התוכנית, שאיפשרו את מעשי השחיתות. נוכח הביקורת נשמעו קריאות להתפטרותו של אנאן אולם הוא אמר כי אין בכוונתו לעשות כן.

 

אנאן ובנו קוג'ו קיבלו בשבוע שעבר מכתבי אזהרה כי בדו"ח יש ממצאים נגדם. רשת הטלוויזיה NBC דיווחה שהמכתבים לאנאן ובנו שוגרו על ידי ועדת החקירה המיוחדת שמינה אנאן, בראשות פול וולקר, בעבר נגיד הבנק האמריקני. מהמכתב עולה שאנאן מואשם בשיפוט לקוי ונכשל בביצוע חקירה מלאה על האשמות על ניגוד אינטרסים הקשורים לבנו, כאשר אלו צצו לראשונה בעיתון בריטי ב-1999. הוא מואשם שהורה לאחד מסגניו לחקור את העניין, אבל לא מינה בעצמו ועדת חקירה חיצונית.

 

פרשנים סבורים שהדו"ח עלול להטיל צל כבד על השנתיים שנותרו לאנאן בתפקיד מזכ"ל האו"ם. גורמים בארה"ב, בהם סנטורים רפובליקנים, דורשים את התפטרותו של אנאן, וההערכה היא שהפגיעה במעמדו תיאלץ אותו לפרוש.

 

במסיבת עיתונאים נשאל אנאן ישירות האם בכוונתו להתפטר נוכח הביקורת הקשה. "ברור שלא!" ("Hell No!") השיב. הוא אמר כי לאחר תקופה ארוכה של האשמות חסרות שחר, הממצאים בדו"ח היו בגדר הקלה גדולה עבורו. אולם הוא הוסיף ואמר כי הוא מצטער מאוד על ההאשמות המופיעות בדו"ח, ובמיוחד אלה הקשורות בבנו.

 

"מסיבות שכל הורה יבין, הרגעים הקשים והכואבים ביותר בשנה האחרונה היו ההאשמות כאילו בני קוג'ו נהג שלא כשורה ולא גילה לי את האמת כולה על פעולותיו. אני אוהב את בני ותמיד ציפיתי ממנו לרמה הגבוהה ביותר של יושר. מצערות אותי מאוד הראיות המצביעות כי לא כך הם פני הדברים ובמיוחד העובדה שהוא לא שיתף פעולה עם חוקרי הפרשה. הפצרתי בו לשתף פעולה עם החוקרים ואפציר בו לשקול מחדש את עמדתו", אמר.

 

תוכנית "נפט תמורת מזון" הופעלה בעיראק בשנים 1996-2003 בעלות של 64 מיליארדי דולרים. במסגרת התוכנית איפשר האו"ם לעיראק לרכוש מזון ותרופות תמורת מכירה מרוכזת של נפט עיראקי, בניסיון להקל על האזרחים שהיו נתונים תחת עול הסנקציות הכלכליות שהוטלו על עיראק באותם ימים לאחר פלישת סדאם לכוויית ב-90'.

 

אך כמה שנים לאחר מכן התברר שסדאם חוסיין ניצל את התוכנית והעניק למקורביו זכויות למכירת נפט תמורת שוחד. חוקרים אמריקנים גילו כי באופן זה הרוויח סדאם 21 מיליארד דולר. התברר כי התוכנית התנהלה תחת נהלים לקויים, כי הבכירים שניהלו אותה היו מעורבים בבחירת רוכשי הנפט וכי העומד בראשה, הדיפלומט הקפריסאי בנון סיבן, חשוד כי ביצע עסקאות פרטיות עם עיראק וגרף את הרווחים לכיסו. מדובר בכ-160 אלף דולר, שסיבן טען כי קיבל מקרובת משפחה בקפריסין.

 

על פי הדו"ח ידו של המזכ"ל לא היתה במעל, אך חלק מהמעורבים בתוכנית פעלו מתוך ניגוד אינטרסים וחלקם אף קיבלו שוחד מסדאם, כשלים שלדברי מחברי הדו"ח, אנאן היה צריך להיות ער להם. ראש צוות החוקרים, האמריקני פול וולקר אמר: "מצאנו עדויות לכך שהתנהלות התוכנית לא עמדה בתנאים הראויים של הגינות ואחריות".

 

מה ידע אנאן על פעילות בנו?

 

פרק נכבד בדו"ח מתייחס למבוכה נוספת האופפת את אנאן ביחס לתוכנית - מעורבותו של בנו בפעילותה של החברה השוויצרית "קוטקנה" שקיבלה ב-1999 מכרזים לאספקת מוצרים לעיראק.

 

אנאן הבן זוכה לביקורת חריפה בדו"ח על שהסתיר מידע אודות עבודתו ב"קוטקנה". הוא אמנם עזב את החברה כחודש לפני שהיא קיבלה את המכרזים העיראקיים, אולם גם לאחר שהתפטר המשיך לקבל ממנה תשלום. נטען אז כי מדובר בתשלום שנועד להבטיח שהוא לא ילך לעבוד עבור חברה מתחרה. חוקרי הדו"ח העלו תהיות רבות בשאלה מדוע הסתיר קוג'ו את התשלומים הללו.

 

ההאשמות נגד הבן עלולות להסתיים באישום פלילי. האמריקנים אמרו לחוקרים שקוג'ו קיבל 400 אלף דולר מהחברה השוויצרית, אבל הוליך שולל את אביו גם בנושא זה. הדו"ח קובע כי אין כל הוכחה לכך שאנאן עצמו ניצל את מעמדו להשפעה על המכרז, או שהוא חיפש רווחים כלכליים לעצמו.

 

עוד עולה מהדו"ח כי לפחות שתי חברות מסחר שוויצריות שילמו שוחד למשרד הנפט העיראקי בשנת 2001 כדי להבטיח חוזים לקניית נפט מסדאם. על פי מסמכים, אחת החברות העבירה 60 אלף דולר לחשבון בנק בירדן, הנמצא בבעלות עיראקית, כדי להבטיח חוזה לקבלת נפט מהמדינה.

 

אנאן, בנו ו"קוטקנה" מכחישים כי היה קשר בין העסקתו של קוג'ו לזכייתה של החברה במכרז, אך לראש צוות החוקרים, וולקר, עדיין נותרו שאלות לא פתורות בנושא. בדו"ח נטען במפורש כי מזכ"ל האו"ם אמור היה לפעול ביתר תקיפות כדי למנוע ניגוד אינטרסים בנוגע לבנו. אנאן כתב לוולקר כי הוא מודע לכך שהיה עליו להחמיר יותר בחקירה נגד בנו. 

 

מזכ"ל האו"ם לשעבר, בוטרוס ראלי, הצביע בעבר על אנאן כאחראי לפרשת השחיתות בתוכנית, וסירב להודות כי יש לו חלק בפרשה. זאת למרות שכיהן בתפקיד המזכ"ל בתקופה בה החלו בהפעלת התוכנית. הדו"ח המסכם של החוקרים צפוי להתפרסם בקיץ.


פורסם לראשונה 29/03/2005 11:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קופי אנאן. כשלים ביורוקרטיים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שדות נפט בעיראק (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים