מדדים אחרי הבורסה: מדריך למשקיע הקטן
מה זה מדד ת”א-25? מהו מדד ת"א-100? למה הם לא בהכרח מתנהגים אותו הדבר? כל מה שרציתם לדעת על המדדים החשובים בבורסה
כתבנו לענייני כלכלה מוסר כי הבורסה נסחרת כרגע במגמה מעורבת. מדד ת”א-25 עולה ב-0.1%, מדד ת”א-100 נסחר ללא שינוי ומדד התל-טק עולה ב-0.8%... כמה פעמים שמעתם את המשפט הזה (בשינוי מספרים כמובן) בחדשות, ולא ממש הבנתם על מה הם מדברים?
הבורסה היא מקום מפגש של קונים ומוכרים של ניירות ערך. ציבור המשקיעים מחפש איזושהי הכללה, איזה שהוא מצפן שיורה לו להיכן נעה הבורסה, ואת הצורך הבסיסי הזה מספקים המדדים.
מהו מדד?
מדד הוא שיטה לחישוב עליות וירידות של כמה מרכיבים. קחו למשל את מדד המחירים לצרכן (מה שנקרא בעגה הציבורית האינפלציה). כאשר אומרים שהמדד עלה ב-1%, הכוונה אינה שכל המוצרים התייקרו בדיוק ב-1%, אלא שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנתה סל מוצרים שמתאים למשפחה ממוצעת, בכל חודש היא בודקת בכמה עלה מחירו של הסל, וכך היא קובעת מדד לעליית המחירים במשק. על בסיס מדד זה נכתבים חוזים (לרכישת דירה, למשל), אנשים לוקחים הלוואות (משכנתא) ומפקידים את כספם בבנק. כאשר אומרים שהפקדון בבנק הוא צמוד מדד פלוס 2%, למשל, זה אומר שהבנק יעלה או יוריד את סכום הפיקדון בכל שנה לפי העלייה או הירידה במדד המחירים לצרכן - ויוסיף על כך 2%. כך, למעשה, נשמר הערך הריאלי של הפקדון - כלומר הערך האמיתי, בזמן קנייה, של הכסף.
מדד בבורסה?
המדדים בבורסה דומים למדי למדד המחירים לצרכן. הבורסה לוקחת כמות מסוימת של מניות, נותנת לה שם ומודדת בכמה עלו או ירדו. מדד ת”א-25, למשל, מורכב מ-25 המניות של החברות עם השווי הכי גבוה בבורסה.
הבעיה היא שבין 25 הגדולות יש חברות מאוד גדולות, כמו טבע, ששוויה למעלה מ-80 מיליארד שקל, וחברות קטנות יחסית כמו אלווריון, ששוויה כ-2.5 מיליארד שקל. לא סביר שכל אחת מהן תשפיע על המדד באותו אופן, כלומר תהווה 4% ממנו.
כדי לפתור את הבעיה הזו הבורסה מרכיבה את המדד לפי גודלן היחסי של החברות, כך שחברה גדולה יותר תשפיע יותר על המדד. אם טבע עולה במהלך המסחר ההשפעה שלה על מדד ת”א-25 תהיה גדולה יותר מאשר אם אלווריון תעלה באותו שיעור.
אלא שכאן נתקלה הבורסה בבעיה נוספת: טבע, למשל, כל כך גדולה, שחלקה היחסי במדד ת”א-25 אמור להיות כשליש ממנו. אם חברה אחת מהווה שליש מהמדד, היא תטה אותו כך שהוא יפספס את מטרתו המקורית - להצביע על כיוון הבורסה ולא על כיוון מניה אחת.
לפיכך החליטה הבורסה בתל-אביב להגביל את ההשפעה של החברות השונות לנתח מקסימלי 9.5% מהמדד. טבע מהווה 9.5% ממדד ת”א-25, כמו גם מניות בנק לאומי ובנק הפועלים. מניית אלווריון הקטנה מהווה רק כ-1.31% מהמדד. במהלך יום המסחר מחירי המניות עולים ויורדים. בסוף היום, כאשר נקבע שער הסגירה למניות, נקבע גם המדד, וניתן לדעת אם הוא עלה או ירד.
אילו עוד מדדים חשובים יש בבורסה?
המדד השני בחשיבותו בבורסה של תל-אביב הוא מדד ת”א-100. כשמו, הוא כולל בתוכו 100 חברות - את 25 החברות הגדולות במשק ואת 75 החברות הבאות אחריהן מבחינת שווי שוק. היתרון של ת”א-100 טמון בכך שמי שמסתכל עליו מקבל תמונה רחבה יותר לגבי מה שקורה בבורסה - כלומר מה קורה גם בחברות קטנות יותר. גם כאן חלה ההגבלה של לא יותר מ-9.5% השפעה, אולם החברה היחידה שמגיעה אליו בת”א-100 היא טבע. מניית לאומי, למשל, מהווה רק 6.2% מת”א-100, ומניית הפועלים מהווה 6.6%.
מדד חשוב נוסף הוא מדד תל-טק 15, הכולל את 15 חברות ההיי-טק והטכנולוגיה הגדולות בבורסה. כאן מגבלת ה-9.5% חלה על שלוש חברות: ליפמן, גיוון אימג'ינג ואלביט-מערכות. יש גם מדד של בנקים, הכולל את חמשת הבנקים הגדולים בישראל, ומדד של חברות ביטוח.
מדד חשוב נוסף הוא מדד מניות היתר. זהו מדד המשקלל את 150 המניות הגדולות בבורסה לאחר 100 החברות הגדולות (לא כולל). רבים מתייחסים בדרך כלל למדד משנה של מדד היתר - מדד יתר-30, שכולל את 30 החברות הגדולות מבין מניות היתר. במדד זה נכללות מניות חברת הביטוח איילון, חברת הנדל"ן אדגר, חברת המזון סנפרוסט וחברות האופנה פוקס וקסטרו.
כיצד קורה שמדד מסוים עולה, אבל מניות רבות בו יורדות?
כפי שאמרנו, המדד משקלל את כלל המניות הנסחרות בו לפי גודלן. לכן ייתכן מצב בו, למשל, מניות טבע, לאומי ופועלים, הנכללות בתוך מדד ת”א-25, יעלו בשיעור ניכר, בעוד ששאר המניות במדד ירדו.
במקרה כזה התוצאה יכולה להיות עלייה של המדד, למרות הירידות. כמובן שגם המצב ההפוך אפשרי - שהמדד ירד למרות שמרבית המניות בו עלו. הכל תלוי באילו מניות עלו ואילו ירדו, ומה חלקן היחסי במדד.
האם יכול להיות שמדד ת”א-25 יעלה ומדד ת”א-100 יירד?
כן. אם חברות גדלות יותר עולות, והרבה חברות קטנות יותר יורדות, ייתכן והמדדים יתנהגו בצורה הפוכה. לרוב זה לא קורה, ושני המדדים החשובים ביותר מתנהגים בדרך כלל באופן דומה.
כיצד חברות נכנסות ויוצאות מהמדדים?
הבורסה לניירות ערך קובעת כללים מסוימים לכך שמניה תיסחר במדד מסוים. כך, למשל, כדי שמניה תיסחר במדד ת”א-25 לפחות 20% ממניותיה צריכות להיות מוחזקות בידי הציבור ולא בידי בעלי השליטה (מה שנקרא בעגה המקצועית סחורה צפה), וקיימים תנאים מינימליים למחזורי המסחר במניה. התנאים דומים גם במדד ת"א-100 ובמדדים אחרים. מניה שאינה עומדת בכללים של המדד בו היא נסחרת יוצאת ממנו ועוברת למדד נחות יותר.
אלה הקריטיורנים הבסיסיים לכניסה למדדים. פעם בחצי שנה מעדכנת הבורסה את המדדים - ב-1 ביוני וב-1 בינואר. בעבר היו ממתינים ליום המסחר האחרון לפני העדכון, ובודקים לפי שווי השוק באותו יום מי נכנסת ומי יוצאת מהמדדים השונים. בגלל ספקולציות של משקיעים שניצלו את השיטה לרווחים מהירים היא שונתה: כיום הבורסה בודקת את השווי הממוצע של המניות ב-15 ימי המסחר האחרונים לפני יום העדכון. כדי שחברה תיכנס למדד היא צריכה להיות ב-15 ימים אלה בעלת שווי שוק הגבוה ב-20% משווי השוק של החברה האחרונה במדד. אם חברה, למשל, נמצאת מבחינת גודלה במקום ה-26, ושוויה ב-15 הימים האחרונים לפני העדכון גבוה ב-20% משווי המניה במקום ה-25 - היא תחליף אותה במדד ת”א-25 היוקרתי.
מדוע חשוב לחברות להיסחר במדדים?
חברות מעוניינות להיסחר במדדים גבוהים ככל הניתן משתי סיבות: ראשית, ככל שחברה גדולה יותר ונסחרת במדד גבוה יותר היא זוכה לסיקור תקשורתי ואנליסטי רב יותר. שנית, ישנן קרנות נאמנות הנצמדות למדדים השונים (קרן מתמחה או אינדקס). כאשר מניית החברה נכנסת למדד מסוים, מובטח לה שהקרנות הצמודות לאותו מדד יקנו אותה, מה שעשוי להעלות את שוויה.
האם אפשר להשקיע במדדים?
ישנן שתי שיטות עיקריות לרכוש את כל סל המניות של מדד מסוים: האחת היא באמצעות קרנות נאמנות המתמחות בהשקעה במניות במדדים מסוימים (אינדקס), והשנייה היא באמצעות תעודות סל על מדדים, ניירות ערך המחקים באופן דומה מאוד את התנהגות המדד. הן הקרנות והן תעודות הסל בעצם קונות את כל המניות הנכללות באותו מדד, בהת”אם למשקלה של כל מניה, וכך נותנות תשואה דומה לתשואה שהוא מציג - לטוב ולרע.
מהם המדדים החשובים בעולם?
לא רק בישראל המדדים הם אינדיקציה לביצועי הבורסה. בעולם אנו מכירים מדדים חשובים כמו 500 S&P המשקלל את 500 החברות הגדולות בארה"ב, מדד הדאו-ג'ונס - 30 חברות התעשייה הגדולות בבורסה בניו-יורק, ומדד הנאסד"ק, הכולל את כל המניות הנסחרות בבורסת הנאסד"ק, שהן בדרך כלל מניות של חברות טכנולוגיה. ביפאן אנו מכירים את מדד הניקיי, באנגליה את מדד הפוטסי ובצרפת את מדד הקאק - שהם המדדים של המניות המובילות באותן בורסות.
ראה כתבות נוספות: