שתף קטע נבחר

 

בכיר בוותיקן: האפיפיור כבר רואה ונוגע באלוהים

דיווחים סותרים על מותו של האפיפיור: כלי התקשורת באיטליה דיווחו שיוחנן פאולוס השני הלך לעולמו אך הוותיקן הכחיש. במיסה ברומא אמר הקרדינל קמילו רואיני: "האפיפיור כבר מאוחד עם הבורא". דובר הוותיקן אמר: מצב בריאותו החמיר והוא מתקשה לנשום, אך הוא אינו נתון בתרדמת. בכל רחבי העולם ובעיקר באיטליה מתקיימות תפילות לשלומו של האב הקדוש, ורבים מהקרדינלים שיבחרו את האפיפיור הבא כבר הגיעו לרומא

דיווחים סותרים על מצבו של האפיפיור: כלי התקשורת באיטליה דיווחו אמש (שישי) כי האפיפיור יוחנן פאולוס השני הלך לעולמו. גורמים בוותיקן הכחישו מיד את הידיעה ואמרו כי מוחו ולבו של האפיפיור עדיין מתפקדים.

 

הבוקר הודיע דובר הוותיקן, חואקין נבארו-ולס, כי מצבו נותר כשהיה, אך ניכרים בו סימנים ראשונים של איבוד הכרה. במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בוותיקן הדגיש הדובר, כי האפיפיור אינו נתון במצב של תרדמת, ואף פוקח את עיניו כשמשוחחים עמו. "לעיתים נראה כאילו הוא נח כשעיניו עצומות, אך כשמשוחחים עמו הוא פוקח אותן".

 

מוקדם יותר דיווחה סוכנות הידיעות האיטלקית "אפקום" כי האפיפיור איבד את הכרתו אולם בוותיקן הכחישו את הדבר, בדיוק כפי שעשו לפני כן נוכח דיווח דומה. עם זאת נראה כי לכולם ברור שמותו של האפיפיור הישיש קרוב מתמיד. הקרדינל של ניו יורק, אדוארד אגאן, אמר למאמינים במהלך מיסה מיוחדת כי קיצו של האפיפיור מתקרב במהירות". בכיר אחר בוותיקן, מונסיניור פיזיקלה, אמר במהלך מיסה ברומא כי האפיפיור נמצא כבר בעולם אחר.

 

בינתיים ממתינים מיליוני קתולים ברחבי העולם בנשימה עצורה להודעה הרשמית על מות האב הקדוש. כ-60 אלף מהם, כך על פי הערכות משטרת רומא, מתגודדים בכיכר פטרוס הקדוש וחוששים מהבשורה המרה מכל. הם מתפללים, בוכים ומדליקים נרות, ומביטים כל העת לחלון דירתו של האפיפיור בקומה השלישית, שהאור בה נותר דולק כל העת מאחורי הוילונות המוגפים. חלקם עדיין מקווה לנס: "האפיפיור הרגיל אותנו לניסים רפואיים. נקווה שיעשה זאת גם הפעם", ענה צעיר בשם ג'ובאני לשאלת כתב טלוויזיה מקומי.

 


רבבות מתפללים בכיכר פטרוס הקדוש בוותיקן (צילום: רויטרס)

 

אבל הגורמים הרפואיים עצמם מודים שהסיכוי קלוש. מקור רפואי המכיר את מצבו הבריאותי של האפיפיור אמר לסוכנות הידיעות "אנסה" כי "אבדה התקווה". גם הקרדינל של רומא, קמילו רואיני, המקורב מאוד לאפיפיור, אמר במהלך תפילת מיסה מיוחדת ברומא: "האפיפיור כבר רואה ונוגע באלוהים. האפיפיור כבר מאוחד עם הבורא היחיד".

 

כתב "ידיעות אחרונות" ברומא, יוסי בר, מסר כי במיסה המיוחדת, שנערכה בבזיליקת סן ג'ובאני, השתתפו בכירי הפוליטיקאים של איטליה ובהם ראש הממשלה סילביו ברלוסקוני והנשיא קרלו אדזליו צ'מפי, בכירים בוותיקן וגם תיירים ומאמינים קתוליים רבים מרחבי העולם.

 

בהודעה שמסר דובר הוותיקן אמש על מצבו הרפואי של האפיפיור, נאמר כי הוא מתקשה לנשום וסובל מאי ספיקת כליות וקריסה של מערכת כלי הדם והלב. מוקדם יותר נמסר מהוותיקן כי האפיפיור הספיק למנות יום קודם לכן 17 הגמונים וארכי-הגמונים חדשים, ובמקביל קיבל את התפטרותם של שישה אחרים. גורמים בוותיקן העריכו כי שורת המינויים היא עדות נוספת לכך שהאפיפיור עצמו מודע לכך שאלו הם שעות חייו האחרונות.

 

עוד בנושא:

 

למרות שטרם נקראו רשמית להגיע לוותיקן, חלק נכבד מקרב 118 הקרדינלים מרחבי העולם המחזיקים בזכות להשתתף בבחירת האפיפיור החדש כבר החלו במסעם לרומא. חלקם אף מצליח להיכנס לחדרו של האפיפיור ולהיפרד ממנו אישית. עם זאת, הובהר כי הליך הבחירה, בקפלה הסיסטינית שבוותיקן, יחל רק אם וכאשר יוכרז רשמית על מותו של האפיפיור. גם עיריית רומא נערכת ליום הגורלי וקיימה פגישה בה דנו בסידורי ההלנה והתנועה בעיר, שתוצף ברבבות מאמינים מכל העולם שירצו בוודאי להשתתף בטקסים שלאחר המוות.

 

קריאה לבני כל הדתות להתפלל

 

ביטאון הוותיקן "אל אוזרבטורה רומאנו", יצא בכותרת ענק בה נכתב "העולם כולו מתפלל למען האפיפיור". ואכן נציגי כל הדתות ברומא פרסמו הודעות על הצטרפות לתפילות לשלומו של האפיפיור. הכנסייה האורתודוקסית הרוסית הודיעה כי היא "סובלת ביחד עם האפיפיור החולה" וגם אימאם הראשי של רומא פירסמו הודעת סולידריות.

 

הקהילה היהודית ברומא קיימה תפילה מיוחדת לשלומו של האפיפיור בהשתתפות הרב הראשי של רומא, שמואל ריקרדו די-סני, דובר הקהילה היהודית בעיר, ריקרדו פצ'יפיצ'י, ונשיא הקהילה לאונה פסרמן.

 

צילום: רויטרס

נשיא איחוד הקהילות היהודיות של איטליה, עמוס לוצאטו צוטט בעיתון "לה רפובליקה" כשאמר: "הוא האפיפיור שעשה הכי הרבה, באופן מעשי וחומרי, לטובת העם היהודי, עם ביקורו ההיסטורי בבית הכנסת ברומא, חילופי המשלחות הדיפלומטיות עם מדינת ישראל וביקורו בכותל המערבי".

 

ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, ביטל את כל הפגישות שתוכננו לו, ועל פי הדיווחים הוא "עוקב מקרוב" אחר ההתפתחויות.

 

המשבר בוותיקן תופס את ברלוסקוני בעיתוי לא נוח. ביום ראשון ושני מתוכננות בחירות מקומיות ברחבי איטליה, שהן מבחן חשוב עבורו לקראת הבחירות הכלליות בשנה הבאה. אולם נמסר כי נשקלת האפשרות לדחות את הבחירות נוכח הנסיבות, ובכל מקרה הופסקו כל אירועי הבחירות במחוזות השונים. יצויין כי חרף הנסיבות, המסחר בבורסה של מילאנו דווקא התקיים ביום שישי כסדרו, ואפילו נרשמו עליות שערים.

 

לצד רבבות המאמינים בכיכר פטרוס הקדוש עומדים עשרות עיתונאים, צלמים, צוותי טלוויזיה וניידות שידור, שמעבירות את התמונות בשידור ישיר לעולם כולו. בשדרה רחבת הידיים שמובילה לכיכר נראו עשרות עיתונאים וצלמים רודפים אחרי עוברי אורח ורושמים או מקליטים את תגובותיהם.

 

מיד כשנודע על ההידרדרות במצבו של האפיפיור פתחו כלי התקשורת האיטלקיים בגל פתוח של שידורים ישירים מהכיכר, עם פרשנויות, ראיונות וכתבות ארכיון. אתר האינטרנט של העיתון הגדול באיטליה, "קוריירה דלה סרה" שינה לחלוטין את עמוד השער שלו, והציב במקומו תמונה בודדת של האפיפיור עם קישורים לכל העדכונים האחרונים. רק בתחתית המסך, בגופן קטן וחיוור, מופיע הקישור דרכו ניתן לקרוא את מה שמוגדר כ"חדשות אחרות".

 

הסיקור התקשורתי של המשבר מעסיק גם את האיטלקים עצמם. סוכנות הידיעות האיטלקית "אנסה" דיווחה על תגובות של קוראים לידיעה שהתפרסמה באתר אינטרנט זה. הם ציטטו את תגובתו של הקורא רוני מחיפה שכינה את האפיפיור "קדוש אמיתי", ואת התגובה של קורא בשם "יהודי מארץ ישראל" שהזכיר כיצד כינה האפיפיור בעבר את היהודים "אחינו הבכורים".

 

הדובר הרהוט חנק את דמעותיו

 

ביום שישי בבוקר כינס דובר הוותיקן מסיבת עיתונאים מיוחדת כדי למסור פרטים על מצבו הבריאותי המידרדר של יוחנן פאולוס השני. כשהוא מתאפק שלא לפרוץ בבכי אמר חואקין נבארו-ולס כי האפיפיור בהכרה מלאה. הוא דחה בתוקף את הדיווחים לפיהם שקע האפיפיור בתרדמת והגדיר אותם "שטויות".

 

הוא אמר שהאפיפיור צלול ושלו, "ואפילו זכר כי מדובר ביום שישי". עם זאת הודה נבארו-ולס כי מצבו של האפיפיור "חמור מאוד". הייתה זו הפעם הראשונה בה השתמש הדובר הנאמן והרהוט במילים שכאלה.

 

"האפיפיור סובל מדלקת בדרכי השתן וחום, לחץ דמו אינו יציב ואתמול הוא עבר אירוע לב. עם זאת הוא החליט שלא להתאשפז אלא להישאר בדירתו בוותיקן, שם הוא מטופל על ידי צוות רפואי שכולל שני רופאים, קרדיולוג ושתי אחיות", אמר הדובר. במשך כל חייו הוא אמר "כן" לרצונו של האל, והדבר לא משתנה גם לקראת מותו, הוסיף הדובר.

 

נוכח מצבו הרפואי של האפיפיור התעוררה בתקופה האחרונה השאלה האם יש טעם בהמשך החזקתו בתפקיד והאם לא היה ראוי שיוותר על תוארו וימנה לו מחליף בעודו בחיים. גורמים בוותיקן השיבו על שאלות שכאלה באי-נוחות מופגנת אך בנחישות.

 

לפני כחודש אמר אחר מבכירי הקרדינלים בוותיקן, אנג'לו סודנו, כי רק האב הקדוש יחליט האם טובת הכנסייה הקתולית מחייבת את פרישתו לפני מותו. "בואו נשאיר את זה למצפונו של האפיפיור. עלינו לתת בו אמון. הוא יודע מה לעשות", אמר.


פורסם לראשונה 01/04/2005 15:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מתפללים לשלומו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
"במצב חמור מאוד". יוחנן פאולוס השני
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מתפללים לשלום האפיפיור בכיכר פטרוס הקדוש בוותיקן
צילום: איי פי
צילום: איי פי
תפילות לשלום האפיפיור ברומא
צילום: איי פי
צילום: איי פי
תפילות לשלום האפיפיור בכנסיה פולנית בניו יורק
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
התאפק לא לבכות. הדובר נבארו-ולס
צילום: רויטרס
מומלצים