שתף קטע נבחר
 

טרנד: זונחות את הגלולה לטובת שיטות סבתא

נשים בשנות ה-20 וה-30 לחייהן מחליטות להפסיק ליטול גלולות למניעת הריון • התחליפים: קונדומים, משגל נסוג ושיטת הימים הבטוחים • מומחים טוענים שההימנעות מנטילת הגלולה גורמת לעלייה במספר ההפלות בישראל, ומסבירים מהם שאר יתרונותיה

בגיל 22 החליטה דניאל להפסיק ליטול גלולות למניעת הריון. "הייתי צריכה לחדש את המרשם", היא משחזרת, "ואמרתי לעצמי: הרי אין לי בן זוג קבוע, אז בשביל מה להתאמץ, ממילא זה לא ממש בריא". כעבור כמה חודשים, כשהיה לה בן זוג חדש, התחילה דניאל להתעניין באורח חיים טבעי. "רציתי חזרה לטבע, פחות כימיקלים, והפסקתי להשתמש בכדורים בכלל, כולל משככי כאבים.

 

"החלטתי שאין סיבה שאשתמש בגלולה, שההתערבות שלה בפעילות הטבעית של הגוף לא נכונה בעיניי. על אחת כמה וכמה כשיש לה תופעות

לוואי שניכרות אצל רוב הנשים שמשתמשות בה, כמו גדילה של השדיים, השמנה, יעור׳ יתר והחמרת אקנה. זה הרתיע אותי, ואמרתי: אם זה תכשיר רפואי, שבילט אין בתוכו תופעות לוואי שקורות כמעט תמיד, למה בכלל להתעסק עם זה?

 

"גיליתי שלא רק אני הפסקתי ליטול גלולות. ככל שדיברתי על זה יותר עם הסביבה החברתית שלי, גיליתי שמדובר בתופעה של בנות שחצו את גיל 25, ואין להן עניין להחדיר לגוף את הגלולות האלה".

 

- איך בכל זאת מצליחים למנוע הריון?

 

"אם אין בן זוג קבוע, משתמשים בקונדום. לבנות זה קצת פחות מפריע מאשר לבנים, למרות שגם אנחנו נהנות יותר בלי. מי שיש לה בן זוג קבוע משתמשת בקונדום, או דורשת ממנו בנימוס לגמור בחוץ, או שעוברים לשיטת הימים הבטוחים".

 

- בכל זאת, מדובר בשיטה מאוד לא מדויקת.

 

"אני לא חוששת. זה כמו עישון – אתה יודע שזה לא בריא, ובכל זאת אתה מעשן. יש אלפי מחקרים על היעילות של כדורים נגד כאבי ראש, ואני בכל זאת בוחרת לא להשתמש בהם. אין לי דימום יתר או כאבי מחזור מטורפים, ואני לא מסכימה עם זה שהאחריות  למניעת ההריון צריכה ליפול עלי ולא על בן זוגי. גלולה היא משהו לא טבעי, וכשמדובר בדבר יומיומי, אני לא צריכה את זה בתוכי.

 

"בכלל, אחרי שהחלטתי להפסיק להשתמש בגלולות נזכרתי שכשהייתי ילדה, מצאתי מדי פעם קונדומים במגירת הגרביים של ההורים שלי. שאלתי את אמא שלי, מיקרוביולוגית בהכשרתה, מה פתאום היא ואבי השתמשו בקונדומים ולא בגלולות. היא אמרה לי בנחרצות 'מעולם לא נטלתי גלולות. הדור הראשון של הגלולות היה עמוס בהורמונים, ולא רציתי להתעסק בזה. אני חושבת שעליית שכיחות סרטן השד בעשור האחרון נובעת מהשימוש של בנות הדור שלי בגלולות'. העובדה שאמי, שמתוקף מקצועה יודעת דבר או שניים, עשתה בדיוק כמוני רק חיזקה אצלי את ההחלטה".

 

קונדום – טבעי ונקי

 

מיכל בת ה-30 לא נוטלת גלולות כבר שנים, מימי הרווקות ודרך חיי הנישואים. החיים ללא הגלולה הפכו לשגרה נוחה ועדיפה עליה. "תופעות הלוואי עלו על היתרונות", היא מספרת. "הגלולה גרמה לי מצבי רוח משתנים, השמנה ורגישות בשדיים. העובדה שאת מחויבת לקחת כדורים כל יום גרמה לי להרגיש חולה. אני גם בנאדם די מפוזר, הייתי שוכחת ליטול את הגלולה, מה שהפחית ממילא את יעילותה. מהר מאוד החלטתי להפסיק עם זה, ובני הזוג שלי תמכו". אלה כוללים גם את בעלה, והשניים מנהלים את חיי

המין שלהם עם קונדום צמוד. "מבחינתנו זה כבר מאוד טבעי, ועם יתרון בולט: זה מאוד נקי ולא מלכלך את המיטה".

 

- זה לא מפחית מהאינטימיות ביניכם?

 

"אני לא מרגישה ככה. לאינטימיות אפשר להגיע בהרבה דרכים, ואפשר לפצות על הקונדום ולהגיע לתשוקה ולעוצמות בדרכים רבות. דווקא תופעות הלוואי האחרות של הגלולה – ההשמנה, מצבי הרוח המשתנים – הן שפגעו באינטימיות".

 

- יש סיכוי שתחזרי ליטול גלולות?

 

"אחרי כל כך הרבה שנים בלי גלולות חשבתי ללכת לרופא ולשאול אם יש גלולה ספציפית עם פחות תופעות לוואי, אבל החלטתי שיותר מפריע לי העניין של לקחת תרופות יום יום. זה גורם לי להרגיש חולה וכבולה. מעבר לכך, קונדום אפשר להשיג בכל פיצוצייה, וגלולות לא. כרגע המשוואה נוטה יותר לחיים בלי הגלולה".

 

אלפי הפלות בשנה

 

כמו דניאל ומיכל, נשים רבות מאמינות ששימוש קבוע בגלולות גורם לעלייה במשקל, להופעת פצעונים או לתחושה שנטילת גלולות קשורה לתחלואה. אחרות חוששות מהבדיקה הגינקולוגית או נמנעות מהשימוש בגלולה מטעמים דתיים. כך או כך, יותר מ-20 אלף הפלות חוקיות מתבצעות בישראל מדי שנה, בנוסף לאלפי הפלות פרטיות. סקרים הראו שכ-50% מהנשים שהפילו לא השתמשו באף אמצעי מניעה, כולל גלולות.

 

מאז המצאת הגלולה בשנת 1960 ירד במידה דרמטית מספר ההריונות הבלתי רצויים. מיליוני נשים בעולם ראו בה אמצעי מניעה נוח, ובחלוף השנים נמצא שהיא טומנת בחובה יתרונות בריאותיים נוספים. "הטרנד של אי נטילת גלולות אצל צעירות  מוכר לי מהעבודה בבית החולים ובמרפאה", אומרת ד"ר דגנית סמואל, גינקולוגית בכירה מבית החולים ליס ליולדות שבמרכז הרפואי תל אביב. "עם זאת, הגלולות הן בטוחות, והן אמצעי המניעה הבטוח ביותר. והחשוב מכל, אם מתאימים את הגלולה למטופלת, תופעות הלוואי מינימליות".

 

עד כמה בטוחה שיטת הימים הבטוחים? ד"ר סמואל לא ממליצה להסתמך עליה: "אורך חיי הזרע הוא 48 שעות, אבל יש חריגים, וכבר היו מקרים של נשים שנכנסו להריון גם שישה ימים אחרי יחסי המין. כך שאפשר ליפול גם כאן. מה גם שאי אפשר לחשב במדויק את הביוץ, כך שהימים אינם למעשה בטוחים. הביוץ מקדים או מאחר פה ושם ולא עובד כמו שעון. המחזוריות משתנה גם עקב התנודות ההורמונליות בגוף אצל כל אישה, שמושפעות מפעילות גופנית, ממתח ומתזונה".

 

בניגוד לחששות, ד"ר סמואל מבהירה שגלולות דווקא מפחיתות שיעור וחומרת אקנה וטומנות בחובן עוד יתרון חשוב: "הן מקילות באופן ניכר את השפעות המחזור החודשי ומפחיתות את כמות הדימום בווסת ואף את מספר ימי הווסת. בשנים האחרונות התגלה שהגלולות מפחיתות שכיחויות של סרטני השחלה, רירית הרחם והמעי הגס, כך שגלולות עושות הרבה דברים טובים".

 

עם זאת, ד"ר סמואל מודה שסכנת קרישיות היתר שדווחה בשנים האחרונות אכן הופכת את הגלולות לבלתי מתאימות עבור חלק מהנשים. "זה קורה רק כשהגלולות ניתנות למי שלא מתאים לה ליטול אותן, כמו צירוף של אישה בת 37 שמעשנת קופסת סיגריות ליום. לאישה כזו אסור ליטול גלולות, והצירוף הזה עלול להגביר תופעות של תסחיפים, וכתוצאה מכך לגרום לסתימת כלי דם. התנאי הראשון הוא לשבת עם האישה, לברר את ההיסטוריה הרפואית שלה ושל בני משפחתה, לברר סיפורים קודמים של הפרעות קרישה או של קרובים שמתו בגיל צעיר, לחפש גורמי סיכון. אם המידע נלקח כמו שצריך, התקלות נדירות ביותר".

 

סיכונים אמהיים בהפלה

 

"הנשים מגלות לאחרונה את מגוון תופעות הלוואי של אמצעי המניעה", אומר ד"ר מוטי דוליצקי, מומחה לגינקולוגיה. "בדרך כלל החשש הוא ממחסור בידע, אבל כעת נראה שהחשש הוא מעודף ידע. באינטרנט אין שוטר תנועה שמכוון ואומר מהו מחקר טוב ומה לא. נשים קוראות מחקרים, והן לוקחות איתן את המסר שיש להיזהר מהגלולה.

 

"הקונדום בטוח ב-90%, משגל נסוג בטוח ב-85%, אבל גם כשמשלבים

שיטות, שיעור ההריונות עדיין גבוה. בפליטה המוקדמת, שאינה ברת שליטה, יש הפרשה מינימלית, שבה שיעור גבוה של זרעונים שעשויים להביא להפריה. כך שהשיטות האלה תורמות להפלות ולשיעורי הנשים החד הוריות בישראל. הגלולה היא אמצעי המניעה הכמעט יחיד שנותן ביטחון של יותר מ-98%".

 

ד"ר דוליצקי מסביר שהסכנה המרכזית באי נטילת גלולות היא הפלה, שכרוכה בסיכונים אמהיים לא מבוטלים, ובהם דימומים, זיהום שעלול לגרום לבעיות פוריות בעתיד, ניקוב של דופן הרחם, או אי ספיקת צוואר הרחם שעלולה לגרום ללידות מוקדמות בהריונות הבאים. "הפלה יכולה לגרום לפגיעה ברחם ולפגיעה בפריון והיא מיותרת לחלוטין, בזמן שאפשר להימנע ממנה. מעניין שבשנות ה-60 הגלולה הובילה את האישה לשחרור, אבל כעת יש חזרה אחורה, כשנשים חושבות שמחיר נטילת הגלולה מחייב לשקול מחדש את נטילתה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גלולות. תופעות לוואי בילט-אין?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים